В категории:Свят

Памела Андерсън застана на страната на “жълтите жилетки”

Актрисата активистка излезе с учудващо силен социален анализ на проблемите, стоящи зад недоволството във Франция и по света. Случайно или не, на следващия ден френското правителство започна да дава заден за планираното поскъпване на горивата

gotceleb.com

Актрисата и активистка Памела Андерсън заяви публично подкрепата си за “жълтите жилетки” във Франция, протестиращи срещу планираното поскъпване на горивата и цялостното поскъпване на живота.

В серия от туитове в понеделник канадско-американската актриса заяви, че уличните бунтове не могат да се сравняват със “структурното насилие” на глобалния 1%.

“Аз ненавиждам насилието… но какво е насилието на всички тези хора и изгорените луксозни коли в сравнение с насилието на френските – и глобални, елити? Вместо да се хипнотизираме от горящите образи, трябва да поставим въпроса откъде дойде това? И отговорът е: дойде от нарастващото напрежение между столичния елит и селската беднота, между политиките, представлявани от Макрон, и онези 99%, на които им е дошло до гуша от неравенството, не само във Франция, но и по целия свят. Истинският въпрос е дали неподчинението може да бъде градивно, какво идва след това, могат ли прогресивните във Франция и по света да използват тази енергия не за насилие, а за изграждане на равноправни и егалитарни общества?”, написа Андерсън.

През последните години актрисата е изказвала и политически позиции в защита на Джулиан Асанж, основателят на WiliLeaks, който е блокиран в еквадорското посолство в Лондон от 2012 г. и е заплашен с екстрадиране в САЩ заради публикуването на секретни документи. Актрисата, прочула се с участието си в сериала “Спасители на плажа” и с кампаниите си в защита на правата на животните, е една от малкото чуждестранни знаменитости, излезли с позиции за френските протести, отбелязва Bloomberg. В момента тя живее във Франция и участва в местната версия на шоуто “Танцувай със звездите”.

Някои известни французи също изразиха подкрепата си за протестите. Живеещият в САЩ поп певец Мишел Полнареф заяви пред Le Parisien, че “силно уважава” каузата на жълтите жилетки. Бриджит Бардо, която също е активист за правата на животните, публикува в социалните мрежи снимка, на която тя и едно от кучетата ѝ са облечени с жълти жилетки, с надпис “С вас сме”.

Над 130 хил. души протестираха в цяла Франция през уикенда, като в голямата си част протестите бяха мирни. Насилието обаче ескалира в столицата Париж, където от началото на недоволството са загинали няколко души, а стотици са ранени и арестувани. Според информация на AFP правителството се готви да отложи планираното повишаване на данъците върху горивата от следващата година, които се превърнаха в катализатор за недоволството. Това ще бележи първият случай от встъпването в длъжност на президента Еманюел Макрон, в който той отстъпва антисоциалните си реформи под натиска на улични протести. На фона на тези събития рейтингът на одобрение към Макрон достигна рекордно ниски нива.

Правителството планираше повишаване на акцизите върху бензина и дизела със съответно 2.9  и 6.5 цента за литър от 1 януари, което отчасти бе оправдано като мярка за намаляване на въглеродните емисии. Това поскъпване обаче би се отразило непропорционално върху хората с ниски доходи и населението в провинцията, разчитащо на автомобили за препитанието си. За много хора това бе последната капка на търпението им към президента, чието управление изглежда дава предимство на интересите на богатите.

В символ на обхваналите цялата страна протести се превърнаха жълтите светлоотразителни жилетки, които шофьорите са задължени да държат в колите си. Демонстрациите, започнали като онлайн протест, се разраснаха в цялостен бунт срещу стагниращите заплати, спадът на покупателната способност и срещу самия Макрон.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар