В категории:Европа / Информации / Свят / Франция

„Жълтите жилетки” подпалиха „Шанз Елизе”

Гневни протестиращи срещу поскъпването на горивата вдигнаха барикади в центъра на Париж. Дали екологията наистина е причината да се вдига цената на бензина и дизела, или френският бюджет е продънен по други причини?

Преобърнал се полицейски камион гори в средата на "Шанз Елизе" по време на протеста на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата. Снимка: Туитър
Преобърнал се полицейски камион гори в средата на „Шанз Елизе“ по време на протеста на „жълтите жилетки“ срещу поскъпването на горивата. Снимка: Туитър

Най-прочутият парижки булевард „Шанз Елизе”, по чието протежение вече са се подредили предколедните сергии, днес се превърна в арена на безредици. Бяха издигнати барикади от столове от околните заведения, пламнаха импровизирани огньове, преобърна се, избухна и изгоря полицейски камион. Сблъсъците бяха между силите на реда, които употребиха сълзотворен газ, и протестиращите срещу поскъпването на горивата, станали известни като „жълтите жилетки”.

Името им идва от жилетките със сигнален цвят, които във Франция са задължени да носят всички водачи на превозни средства, докато карат. Участниците в движението са с неясен профил, защото се организират спонтанно в социалните мрежи и нямат единни лидери. Онова, което ги обединява, е недоволството от икономическата политика на президента Еманюел Макрон и от предвиденото да влезе в сила от началото на 2019-та ново повишаване на цените на горивата – с 3 евроцента за бензина и с 6,5 евроцента за дизела. За последната година тези горива и без това вече са поскъпнали чувствително – бензинът с 10-15%, а дизелът с 23-24%.

Управляващите аргументират решението си за новото поскъпване с екологични мотиви. Всъщност, повишаването на цените идва от това, че правителството въвежда допълнителен данък върху замърсяващите околните среда горива. Твърди се, че тези допълнителни бюджетни постъпления ще отиват за развитие на екологично чиста енергетика. Но протестиращите и повечето от подкрепящите ги французи смятат, че същинската цел на властите е да закърпят дупките в бюджета, получили се заради намаляването на данъците за едрите бизнесмени и инвеститори.

Съботният протест първоначално бе замислен да се проведе на площад „Конкорд” в центъра на Париж, откъдето тръгва и булевард „Шанз Елизе”, стигайки до Триумфалната арка. Но тъй като в същия район е и президентският Елисейски дворец, френското вътрешно министерство настоя „по съображения за сигурност” проявата да се премести на друго място – на разположеното край Айфеловата кула Марсово поле.

Въпреки това по-голямата част от демонстрантите все пак решиха да тръгнат към  площад „Конкорд”, който се оказа преграден и блокиран от многобройна полиция. Силите на реда бяха подкрепени и със специално изтеглени от провинцията допълнителни части, защото според предварителните заявки в социалните мрежи на протестния митинг днес се очакваше да се съберат около 36 000 души.

В крайна сметка идват доста по-малко хора. Според официални съобщения на МВР демонстрантите са били около 8000 и повечето се струпват на „Шанз Елизе”. Някои от тях се опитват по странични улички да стигнат до Елисейския дворец, пред който искат да протестират, но навсякъде се натъкват на полицейски блокади. За да ги отблъсне, полицията използва гранати със сълзотворен газ и водометни машини. Най-екстремистки настроените демонстранти отвръщат с камъни. На „Шанз Елизе” се появяват импровизирани барикади, пламва полицейски камион, съборени са няколко светофара.

Една от барикадите по "Шанз Елизе". Снимка: Туитър
Една от барикадите по „Шанз Елизе“. Снимка: Туитър

Описвайки атмосферата на „Шанз Елизе”, чужди кореспонденти разказват как различни групи сред демонстрантите са издигали различни лозунги. Едни – за понижаване на данъците. Други – при избори с отделно броене да се отчитат и гласовете на избирателите, които са пуснали празна бюлетина. Трети са искали директно оставката на Макрон. Най-често пятата песен е била „Марселиезата”.

Много хора са носели френския национален флаг, но също и знамената на отделни провинции – на Бретан или на Прованс. В някои кореспонденции се отбелязва, че в тези протести участват много активно жителите на малки френски градове от различните провинции, за които всяко повишаване на горивата е много по-болезнено, отколкото за жителите на големите градове, ползващи обществен транспорт и велосипеди.

Първият протест на „жълтите жилетки” се проведе още 17 ноември в Париж. Той влезе в световните новини със своята масовост – над 200 000 души взеха участие в него. Оттогава протестните прояви из цяла Франция не са стихвали, като досега при безредиците около тях са загинали двама души, а над 700 са ранените.

Тази събота протестът беше скромен като численост – според френското МВР наред с 8-те хиляди в Париж като цяло в страната са излезли да протестират около 23 000 души.

Протестиращи имаше и досами Триумфалната арка. Снимка: Туитър
Протестиращи имаше и досами Триумфалната арка. Снимка: Туитър

За съботните сблъсъци, барикади и огньове в центъра на Париж френският вътрешен министър Кристоф Кастане обвини Марин Льо Пен, лидерката на ултрадясната формация, която доскоро се наричаше Национален фронт, а сега се назовава вече Национален сбор. Според Кастане, Льо Пен насъсквала най-агресивните демонстранти, които били крайнодесни. Тя му отговори през Туитър като заяви, че властите сами си били виновни за безредиците, защото се опитали да осуетят протеста, като го изместят на друго място. Льо Пен добави още: „Кристоф Кастане употребява ситуацията, за да ме злепостави. Това е недостойно и нечестно, това е политическа манипулация.”

Вътрешният министър се оплака също, че демонстранти от движението на „жълтите жилетки” нападнали и къщата му във Форкалкие, Южна Франция, където били жена му и дъщеря му. Нападателите се държали грубо, обиждали, правили си селфита и после пускали унизителни постове в социалните мрежи.

Според последните социологически анкети 72% от французите одобряват протестите на „жълтите жилетки”, макар не всички да харесват методите им. Сред политическите сили подкрепа за протестиращите е изразил Националният сбор на Льо Пен, но също и лявата формация „Непокорна Франция” на Жан-Люк Меланшон, както и традиционната консервативна партия „Републиканците” с лидер Лоран Вокие.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар