Центърът на Мадрид затвори за коли, които не са еко

Изключения се допускат само за живущи в зоната, която обхваща 472 хектара. Половината от тази площ, разположена в най-туристическите места на испанската столица, и досега беше забранена за автомобили. Недоволните от новите мерки се обединиха в обща платформа (карта и снимки)

С такива табели се отбелязва централната екозона на Мадрид. Снимка: El Pais
С такива табели се отбелязва централната екозона на Мадрид. Снимка: El Pais

Петък, 30 ноември, беше първият ден, от който влезе в сила решението на градските власти в испанската столица Мадрид да затворят центъра на града за автомобили, не разполагащи със специален стикер за тяхната екологична безопасност.

Мотивите за това решение, взето по-рано тази година, е опазването на околната среда от замърсяването, причинявано от движещи се с бензин или дизел коли. Това е в унисон и с лансираната от ЕС общностна екополитика. Усилия в същата посока са прилагали и предишни градски управи, но реализацията става факт едва сега, когато кмет е избраната през 2015 г. от обединена лява листа, доминирана от „Подемос”, Мануела Кармена. Така Мадрид става петият европейски град, въвел сериозни екоограничения в автотрафика, след Лондон, Милано, Стокхолм и Гьотеборг.

Зоната в централен Мадрид, която остава отворена само за еко-коли и за градския транспорт, обхваща 472 хектара и фактически удвоява площите в туристическата сърцевина на испанската столица, в които и досега важаха такива ограничения.

На следната карта може да се види нагледно кои райони обхваща новата мярка. В жълтеникаво са обозначени частите на мадридския център, в които същите правила се спазват отдавна.

На тази публикувана от испанския в. "Ел Паис" карта е очертана зоната в центъра на Мадрид, за която важат новите мерки. В жълто са онези райони в нея, в които и досега имаше ограничения за автомобилния трафик.
На тази публикувана от испанския в. „Ел Паис“ карта е очертана зоната в центъра на Мадрид, за която важат новите мерки. В жълто са онези райони в нея, в които и досега имаше ограничения за автомобилния трафик.

В първия ден на новата разпоредба – 30 ноември, много жители и гости на Мадрид забелязаха видимо спадане в трафика. Служители на общинската полиция упътваха водачите, които не бяха ориентирани къде не могат да влизат със своите коли и откъде да минат.

Има много детайли в разпоредбата, която е свързана и с общоевропейското степенуване на екологичността на колите в зависимост от годината на производството им. Но медиите и общинската администрация са се постарали да осигурят максимално подробна информация за гражданите относно промените и изискванията. За нарушителите, които отказват да спазват новите правила, е предвидена глоба от 90 евро.

Мадридското кметство е изчислило, че нововъведението ще намали влизалите досега в градския център 230 000 автомобили дневно до 76 000, а това съответно ще свие  с 40% изхвърляните от колите вредни газове.

В първия ден от влизането в сила на ограниченията по централната мадридска улица "Гран виа", която доскоро беше в дълъг ремонт, се движеха или стояха предимно таксита и руг градски или обслужващ транспорт. Снимка: El Pais
В първия ден от влизането в сила на ограниченията по централната мадридска улица „Гран виа“, която доскоро беше в дълъг ремонт, се движеха или стояха предимно таксита и друг градски или обслужващ транспорт. Снимка: El Pais

Трябва да се отбележи, че новата мярка включва и още едно важно изискване. В зависимост от степента на екологичност на колата (за всяка степен има отделен стикер), тя може или да се паркира свободно из улиците, когато стикерът ѝ гарантира нулева степен на замърсяване, или, ако степента е по-висока, задължително трябва да се паркира в някой от подземните обществени паркинги. Има 20 такива, осигурени от община Мадрид в зоната.

Колите, движещи се с бензин и произведени преди 2000 г., и дизеловите коли, произведени преди 2006 г., не разполагат изобщо с никакви стикери и на тях влизането в централната мадридска зона им е напълно забранено.

На пътното платно също има маркировка, която предупреждава гражданите, че влизат в забранена за замърсяващи автомобили зона. Снимка: El Pais
На пътното платно също има маркировка, която предупреждава гражданите, че влизат в забранена за замърсяващи автомобили зона. Снимка: El Pais

В указанията към новите правила са описани много житейски варианти, свързани с евентуална необходимост от влизане на неекологични автомобили в района с ограниченията. Включително какво се прави например, ако някой живеещ в зоната реши да си покани на гости някой извън нея, който обаче не разполага с екологична кола. В такъв случай домакинът прави заявка в специални пунктове и получава разрешение за паркиране на колата на госта си на улицата, но в интервал само за два часа. Полагат се максимум по 20 такива разрешения на месец. Но това ще важи само до 2020 г. След това вече няма да се допуска влизането в района на никакви коли без екологичен стикер.

Въвежданите сега ограничения в испанската столица предизвикват и много недоволства и критики, като дори е сформирана специална Платформа на пострадалите от мерките за централен Мадрид. Формацията обединява 59 независими асоциации.

Служители на общинската полиция на Мадрид упътват водачите откъде да минат, за да не нарушат новите правила. Снимка: El Pais
Служители на общинската полиция на Мадрид упътват водачите откъде да минат, за да не нарушат новите правила. Снимка: El Pais

Платформата негодува, че решението за затварянето на централната зона не е обмислено добре и е взето прибързано, за да успее да се въведе в рамките на кметския мандат на Мануела Кармена. Настоява се за допълнителни консултации, включително със собствениците на хотели, заведения и магазини във въпросната зона, които твърдят, че според техни проучвания продажбите им ще спаднат средно със 17%. „Ако търговията изчезне, ще получим само тематичен парк,” заявява цитираната от в. „Ел Мундо” ръководителка на Асоциацията на търговците във влизащия в централния район квартал Лавапиес – Исабел Гарсия Яниес. Впрочем, именно в този квартал се заражда партията „Подемос”, която е и главният поддръжник на кметицата Кармена. В крайна сметка много от поставените от Платформата искания в предварителните дискусии все пак са били взети предвид при изработването на въвежданите сега мерки. Така че те включват и специален режим за колите, които обслужват хотели или търговски обекти.

На политическо ниво остри критики отправя и консервативната Народна партия, както и набиращата сили ултрадясна и залагаща на популистки методи партия Vox.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар