В категории:Свят

Имплантират микрочипове в британски служители

Синдикатите се опасяват, че технологията ще бъде използвана за следене и контрол на работниците. Най-голямата работодателска организация също изрази притеснения

Най-големият профсъюз и главната работодателска организация в Обединеното кралство вдигат тревога заради опасността британски компании да започнат да имплантират микрочипове на служителите си с цел “подобряване на сигурността”, пише Guardian. Британската фирма BioTeq която предлага такива микрочипове на бизнеси и физически лица, вече е сложила 150 импланта в страната.

Миниатюрните чипове са подобни на тези използвани при домашните любимци и се имплантират в плътта между палеца и показалеца. Те позволяват неща като отваряне на входни врати и запалване двигателя на автомобил с махане на ръка, освен това могат да съдържат медицински данни.

Друга компания – шведската Biohax, също предлага микрочипове за имплантиране в хора с размер на грахово зърно. От Biohax са заявили пред Sunday Telegraph, че водят разговори с няколко британски юридически и финансови компании за слагане на микрочипове на служителите им – като сред тях имало и една голяма корпорация със стотици хиляди работници.

Конгресът на работническите синдикати (TUK), който представлява 5.6 млн. британци, е разтревожен, че служителите могат да бъдат принуждавани да си имплантират микрочипове. “Ние знаем, че работниците вече са притеснени от това, че някои работодатели използват технологии за контрол и следене, с което подриват правото на личен живот и уединение на служителите си. Поставянето на микрочипове би дало на шефовете още повече власт и контрол над работниците. Съществуват очевидни рискове, като работодателите не трябва да ги пренебрегват или да принуждават служителите си да приемат имплантите”, заявява генералният секретар на организацията Франсис О’Грейди.

Конфедерацията на британската индустрия (CBI), която представлява 190 хил. бизнеса в страната, също изрази опасенията си от тази перспектива. “Технологиите променят начина, по който работим, и подобни тенденции са очевидно некомфортни. Фирмите би трябвало да се концентрират върху по-непосредствени приоритети и да се фокусират върху обратната връзка със служителите си”, заявява говорителят на CBI.

Стивън Нортхам, основател и собственик на BioTeq, заявява пред Guardian, че повечето от 150-те сложени досега импланти са индивидуални поръчки, но някои финансови и инженерни фирми също са сложили микрочипове на служителите си. BioTeq е имплантирала чипове и на служители на банка, тестващата технологията, както и на клиенти в други държави като Испания, Франция, Германия, Япония и Китай.

Цената на предлаганите от фирмата устройства варира между 70 и 260 британски паунда (90-330 щатски долара). Самият Нортхам, както и всички ръководни кадри на BioTeq и другата му фирма IncuHive, също имат имплантирани микрочипове.

Основателят на Biohax Йован Ойстерлунд, който в миналото се е занимавал с боди пиърсинг, заявява пред Telegraph, че предлаганите от компанията му микрочипове, струващи по около 190 долара, могат да послужат на финансови и юридически фирми за подобряване на сигурността. “Тези компании боравят с чувствителни документи. Чиповете им позволяват да въвеждат каквито искат ограничения за достъпа”, изтъква той.

Ойстерлунд заявява, че големите компании със стотици хиляди служители биха могли да предлагат това като опция по избор. “Дори и 15% да участват, това пак е огромен брой хора, които не се нуждаят от физически пропуски”, казва той. През миналата година щатската Three Square Market сключи партньорство с Biohax и стана първата фирма в Съединените щати, поставяща микрочипове на служителите си на доброволен принцип.

Guardian се е обърнал към четирите най-големи счетоводни фирми в света с въпроси дали планират въвеждане на подобни технологии. От KPMG са заявили, че не планират поставяне на микрочипове на служителите си и не биха го обмисляли “при никакви обстоятелства“. EY и PwC също са заявили, че нямат подобни намерения, а Deloitte са отказали да коментират.

Според сайта на Biohax, компанията планира да отвори офис и в Лондон. Фирмата твърди, че е имплантирала 4000 микрочипа, основно на хора в Швеция. Biohax работи и съвместно с държавната железопътна компания Statens Järnvägar, за да позволи на пътниците да използват микрочипове, вместо билети.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар