В категории:Свят

Оттеглянето на Меркел от поста в ХДС е началото на края

Изборите в Хесен направиха още по-трудно дългосрочното оцеляване на управляващата коалиция, пише Financial Times

Вероятността Меркел да изкара пълен мандат начело на правителството става все по-малка. Снимка: Wikimedia Commons

Натискът върху германския канцлер Ангела Меркел нарастваше от месеци, но изборите в провинция Хесен тази неделя се оказаха последната капка. В понеделник тя обяви, че се подготвя да се оттегли от лидерския пост в Християндемократическия съюз (ХДС) – ход, който предвещава началото на края на 13 годишната ера “Меркел”, пише Financial Times.

На изборите в централната област Хесен резултатът на християндемократите спадна с 11% – тежък удар за партията, която е управлявала региона последните 19 години. Меркел заявява, че възнамерява да остане канцлер, но шансовете ѝ да изкара пълен мандат начело на коалиционното правителство са спаднали драматично.

Още в неделя вечерта стана видно, че натискът върху Меркел може да се окаже непреодолим. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан, който е водеща фигура в дясното крило на християндемократите, заяви, че до конгреса през декември трябва да бъде изяснено как партията “възнамерява да възстанови старата си сила”.

Последните социологически проучвания дават на Християндеморкатическия съюз подкрепа от око 25% на национално ниво – истинска катастрофа за партия, която само преди пет години спечели 41.5% на изборите за Бундестаг. “Това не е достатъчно, това е повече от малък спад, това е структурен проблем”, заяви Шпан.

Оттеглянето на Меркел като партиен удар ще освободи натрупаното напрежение от вътрешно недоволство от управлението ѝ. Но по-належащият въпрос е какво ще означава това за правителството в Берлин. Нейната голяма коалиция вече е опасно слаба. Коалиционните ѝ партньори от Социалдемократическата партия загубиха една трета от подкрепата си в Хесен, който преди се считаше за крепост на партията.

Това отслабване на социалдемократите също застрашава стабилността на коалиционното управление. Един от лагерите в лявоцентристката организация настоява, че единственият начин да партията да избегне още изборни погроми е да се напусне коалицията и да се затвърди като опозиция. Други обаче вярват, че напускането на управлението ще се окаже още по-самоунищожително от оставането.

Ако първата фракция се наложи и социалдемократите се изтеглят, правителството на Меркел ще се разпадне и ще трябва да се проведат нови избори. Това би довело до рязък край на царуването на Меркел. Засега изглежда че “прагматиците” в социалдемократическата партия надделяват. След изборите в неделя вечерта лидерът на партията Андреа Налес заяви, че правителството трябва ясно да заяви, че “слагаме край на всички тези дебати дали ще управляваме заедно или не”. “Хората очакват от нас резултати, и имат право да ги изискват”, добавя тя.

Въпреки това посланието бе, че нещо трябва да се промени в Берлин – и то бързо. Налес хвърля вината за слабото представяне на социалдемократите в Хесен изцяло върху коалиционните препирни в столицата. “Състоянието на управлението не е приемливо. Правителството трябва да представи ясна, обвързваща пътна карта за прилагане на политики, които са в интерес на избирателите”, настоява тя. На базата на това как се прилага този план, Социалдемократическата партия трябва да реши дали да продължи да поддържа правителството на Меркел.

През юни коалицията вече бе на ръба на разпада заради остър конфликт между Християндемократическия съюз и неговата сестринска партия от Бавария Християн-социален съюз относно политиката към бежанците. По-късно министрите се оплетоха в друг грозен скандал заради директора на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен, когото социалдемократите подозират в симпатии към крайната десница.

“Първите шест месеца на голямата коалиция бяха истинско разочарование”, казва социалдемократът Щефан Вейл, който е министър-председател на Долна Саксония. По думите му са прокарани някои прилични закони, но “това не е достатъчно, когато всичко бива помрачавано от дискусии, които са донякъде абсурдни”. “Нормалната политика просто не успява да си пробие път в такава ситуация”, констатира той.

Вейл също така подчертава, че единствените облагодетелствани от междуособните конфликти в правителството са крайнодесните от Алтернатива за Германия. Партията получи 13% от гласовете в Хесен – с 8% повече от предишните избори през 2013 г. Организацията вече е представена във всички 16 регионални парламента и е най-голямата опозиционна сила в Бундестага.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар