В категории:България

Янаки Стоилов в Сибир

Спряганият за член на Конституционния съд известен юрист и политик стана заместник-ректор на университет в Казахстан

Мечтата на поколения антикомунисти и участници в сините митинги през 90-те, издигали лозунги „Комунистите – в Сибир!“, най-после се сбъдна. Макар и за кратко.

Така се шегуват приятели и познати на бившия лидер на лявото крило в БСП Янаки Стоилов. Защото спряганият за конституционен съдия известен юрист и политик от известно време е тъкмо в Сибир, научи „Барикада“. Той обаче не е там на политическо заточение, ако не броим за такова изваждането му от активната политика на БСП. Стоилов работи по специалността си като университетски преподавател.

Юристът преподава в казахстанския град Семей, по-известен в миналото като Семипалатинск. Градът край река Иртиш в Южен Сибир е известен главно с две неща – с ракетния полигон на  бившия Съветския съюз и с 4-годишното заточение на знаменития писател Фьодор Достоевски по времето на Царска Русия. В днешно време бившият Семипалатинск търси съвсем различен имидж. Полигонът отдавна е затворен и градът вече не е военен, а университетски център. В Семей са базирани три висши училища, а в най-новото от тях – Хуманитарният юридически иновативен университет, Янаки Стоилов е поканен като гостуващ преподавател и заместник-ректор по юридическите въпроси.

Бившият заместник-председател на Народното събрание е участник в специална програма за привличане на водещи чуждестранни преподаватели на Казахстанското министерство на образованието, разработена по заръка на президента Нурсултан Назарбаев. Освен зам.-ректор на Хуманитарния юридически университет в Семей, Стоилов е професор в Юридическия факултет на Софийския университет и почетен професор на университета Джао Тонг в Шанхай. Наскоро излезе от печат новата му монография „Правните принципи – теория и приложение“. В Казахстан привличат годишно по 20-30 академични личности от други страни, а Стоилов ще остане там поне до Нова година.

Напоследък юристът се оказа изключително ценен, както за съпартийци, така и за опоненти. През септември Корнелия Нинова му предложи да бъде издигнат от името на БСП за конституционен съдия – пост, който сегашната конфигурация в парламента и родните политическите нрави изключват да бъде зает от кандидат на опозицията.

След отказа на Стоилов да участва в предизвестен, по думите му, мач и след като БСП остана без кандидат, дойде ред и на ГЕРБ да демонстрират политическо лицемерие. Цветан Цветанов го нарече „достоен кандидат, който българският парламент е загубил“ и парламентарист с класа, достойнство и авторитет. В опит да заличи конфуза, че парламентът ще „избира“ измежду единствен кандидат, председателят на правната комисия Данаил Кирилов пък попита БСП защо са оттеглили един прекрасен юрист и парламентарист. Загрижеността на ГЕРБ внушаваше, че ако номинираният бе останал кандидат, те едва ли не са щели да размислят и може би да предпочетат Стоилов пред неговия студент Красимир Влахов, който в крайна сметка беше избран.

В ротацията на конституционни съдии в момента остава само едно свободно място, което се полага на президентската квота. Според запознати обаче Румен Радев се готви да назначи експертна и политически неутрална фигура в КС. Това дава повод за тълкувания, че или Нинова не е била достатъчно убедителна в отстояването на кандидатурата на БСП, или че Радев постепенно се се eманципира от партията, която го издигна.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар