В категории:Икономика

Световната банка: Инвестирайте в хората повече, отколкото в пътищата

Финансовата институция лансира нов Индекс на човешкия капитал и предупреди в свое изследване, че влагането на средства в развитието на хората е от ключово значение за напредъка на страните

Дали премиерът Бойко Борисов ще послуша Световната банка и ще преориентира инвестициите от инфраструктурата към хората? Снимка: boykoborissov.bg
Дали премиерът Бойко Борисов ще послуша Световната банка и ще преориентира инвестициите от инфраструктурата към хората? Снимка: boykoborissov.bg

В какво да се вложи капитал – в акции, криптовалути, злато, бонове? Това се питат всеки ден инвеститорите. Погледнато откъм перспективата на обществената политика, отговорът трябва да е отрицателен за всички тези възможности. Най-доброто инвестиране е в човешкия капитал, сочи ново изследване на Световната банка, цитирано от испанския в. „Ел Паис”.

Човешкият капитал или потенциалът на отделните личности, представлява две трети от световното богатство и това е дълготрайна инвестиция – най-важната, която може да направи всяка държава, подчертава проучването.

Светът живее в безпрецедентна епоха. Днес има повече достъп до образование и здравеопазване, отколкото когато и да било. Но за някои страни е по-лесно да концентрират инвестициите във физически капитал като пътища, мостове, летища и други инфраструктурни обекти. Това им оставя малко възможности да инвестират в собственото си население, отчасти защото ползите от такива инвестиции е трудно да се претеглят, а и възвращаемостта може да се оцени едва сред години.

Според Световната банка в бедните страни почти една четвърт от децата под 5 години са недохранени. 60% от учениците в началното училище не достигат дори базисно образователно ниво. Като резултат в по-голямата част от планетата трудовата сила не е подготвена за съвременните работни места, нито за бъдещите, изискванията за които растат много бързо.

Малцина осъзнават как това изоставане може да удари по просперитета на страните. В търсенето на отговор Световната банка лансира тази седмица нов Индекс на човешкия капитал. Чрез него може да се изчисли как инвестирането в здравеопазването и в образованието може да допринесе за продуктивността на бъдещото поколение работници.

Страните могат да използват индекса, за да определят размера на приходите, от които се лишават поради дефицити в човешки капитал – т.е. поради ниски инвестиции в здравеопазването и образованието. Могат да разберат също колко по-бързо могат да превърнат тези загуби в печалби, ако започнат да действат сега.

Индексът ще бъде включен в предстоящ доклад за световното развитие под заглавието „Променящата сила на труда”.

На какво се базира въпросният индекс? Той измерва комбинацията между следните пет индикатора:

  1. Колко новородени остават живи до предучилищна възраст?
  2. Ходят ли на училище децата и в продължение на колко години?
  3. Лесно ли децата се научават да четат и пишат? Усвояват ли знанията по математика и точни науки и придобиват ли умения да решават проблеми? Готови ли са за постъпване в университет?
  4. Дали растат здравословно? Получават ли необходимата храна и лекарства, за да са силни и интелигентни?
  5. Каква е продължителността на живота при възрастните?

Комбинацията от тези показатели води до резултат от 0 до 1, като 1 е максимумът – тоест с 1 се отбелязва пълен достъп до здравеопазване и образование от високо качество. Ако дадена страна достига до индекс 0,7, това означава, че продуктивността на населението ѝ е 70% от онази, която би могла да бъде.

Индексът е включен като част от Проекта за човешки капитал на Световната банка, който подпомага страните в засилването на капацитета на техните жители. Разработва се и програма за измерване на човешкия капитал.

При използване на посочената методика, излиза, че в България между 2012 и 2017 г. индексът на човешкия капитал е нараснал от 0,65 на 0,68. Той е по-нисък, отколкото е средният за региона ни, но пък е по-висок спрямо групата страни със сходни на нашите доходи.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар