В категории:Балкани / Информации / Свят

Очерта се новият триумвират в Босна

След изборите в неделя в тричленния президиум – колективното ръководство на бившата югорепублика, със сигурност влиза взелият над 55% сърбин Милорад Додик. Сред хърватите води Желко Комшич с 49%, а сред босненските мюсюлмани – Шефик Джаферович с 38%. Данните са от преброяването на 43% от гласовете

53% от жителите на Босна и Херцеговина участваха в изборите на 7 октомври. Снимка: РИА
53% от жителите на Босна и Херцеговина участваха в изборите на 7 октомври. Снимка: РИА

Жителите на най-сложно конструираната бивша югославска република – Босна и Херцеговина, на 7 октомври гласуваха за тримата нови членове на президиума на страната (колективното държавно ръководство, състоящо се от сърбин, хърватин и боснененски мюсюлманин), както и за парламент и местни законодателни събрания, плюс местни органи на властта.

Общо регистрираните избиратели са 3,35 милиона. Отчетена бе 53-процентта избирателна активност средно за страната. Най-много гласоподаватели са отишли до урните в Република Сръбска – 57%. В хърватско-мюсюлманската Федерация Босна и Херцеговина са гласували 51%. В окръг Бръчко – 47%.

Първи се преброяват гласовете за тримата членове на президиума. При преброени около 43% от бюлетините председателят на Централната избирателна комисия Бранко Петрич обяви по телевизията следните данни. Сигурна е победата на взелия над 55% сърбин Милорад Додик. Сред хърватите води Желко Комшич с 49%, а сред босненските мюсюлмани – Шефик Джаферович с 38%. Те се очаква да съставят и новия босненски триумвират.

На всички наблюдатели прави впечатление убедителното представяне на Додик, кандидат на Съюза на независимите социалдемократи и досегашен президент на Република Сръбска, който открито демонстрира своите топли отношения с Русия. Броени дни преди вота той гостува на руския президент Владимир Путин в Сочи.

Преди това, на 21 септември, работно посещение в Сараево и в Баня Лука направи външният министър на Русия Сергей Лавров, който бе удостоен с орден от Република Сръбска.

На 21 ноември се навършват 23 години от Дейтънското мирно споразумение, с което беше сложен край на кървавата война между сърби, мюсюлмани и хървати в периода 1992-1995 г. По различни данни жертвите на този конфликт са около 100 000. Споразумението от Дейтън определи и държавната структура на Босна и Херцеговина, която е съставена от хърватско-мюсюлманска Федерация Босна и Херцеговина, Република Сръбска и окръга с особен статут Бръчко. Тричленният президиум с представители и на трите общности е колективният орган, който изпълнява ролята на държавен глава.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар