В категории:Икономика / Информации

Дамаск „хвърля ръкавица” на войната и открива Международен панаир

Въпреки все по-тревожните сводки за нагнетяване на ново военно напрежение около Сирия, в столицата на арабската република стартира юбилейното 60-то изложение за иновации, промишленост и занаяти с участието на 48 страни, включително и България. Какво имат да покажат сирийските производители и за какви външни партньорства е жадна икономиката на страната? Какво каза специално за „Барикада” един от участниците?

Централния вход към панаирния комплекс в Дамаск. Снимка: САНА
Централния вход към панаирния комплекс в Дамаск. Снимка: САНА

В Дамаск отвори врати 60-ият Международен панаир на иновациите, промишлеността и занаятите. Панаирът се слави като най-старият и най-мащабен в Близкия Изток. Той се провежда в един от най-големите   и модерни експо  центрове на сирийската столица и ще продължи до 15 септември включително.

В изложението тази година участват 48 страни, включително и България. Своята продукция представят 1700 сирийски, от други арабски страни и международни компании и предприемачи, съобщава сирийската информационна агенция САНА.

„Всеки щанд се старае да покаже и да демонстрира своите предимства и най-доброто от продукцията на конкретната компания. Сирийските производители се открояват със силното си желание да покажат другото, мирното лице на нашата страна, която с този панаир  „хвърля ръкавица” на трудните обстоятелства и военните времена. Показваме, че въпреки всичко сме успели да съхраним националната идентичност и творческата индивидуалност на сирийския народ.” Това заяви специално за „Барикада” Селман Абделла, предприемач, директор и съсобственик на завода „Орас” в град  Хомс.

Селман Абделла, предприемач, директор и съсобственик на завода „Орас” в град Хомс. Снимка: личен архив на авторката
Селман Абделла, предприемач, директор и съсобственик на завода „Орас” в град Хомс. Снимка: личен архив на авторката

Тази година в павилиона на Сирийската арабска република с площ 7000 кв. м са представени два пъти повече нови сирийски фирми, отколкото през 2017-та. Те показват изделия на леката промишленост, хранителни продукти, творби на известните в цял свят сирийски занаятчии.

Внушителният сирийски щанд, който е най-големият, се намира в центъра на изложбената зала, която наподобява едно малко градче, украсено с цветни фонтани. В залата навсякъде са монтирани мултимедийни екрани, на които се въртят кадри от забележителностите на Сирия.

Много щандове представят стоки и услуги, свързани със сирийските традиции. Снимка: САНА
Много щандове представят стоки и услуги, свързани със сирийските традиции. Снимка: САНА

По знамената, издигнати пред  централния вход на панаира, личи кои са страните – участнички тази година. На централно място се вее и българският трикольор.

„Да, на панаира тази година са представени български частни производители, които проявиха интерес към изложението”, потвърждава пред „Барикада” Али Ахмад от организационния комитет на панаира. „Предвид, че скоро икономиката на Сирия ще трябва да се възстановява, за нас е добре дошло присъствието на тези 48 държави участнички в панаира, включително и България. Страната ви е известна като силен производител в селското стопанство, леката промишленост и най-вече хранителният отрасъл, така че българските производители са добре дошли в Сирия”, подчертава Али Ахмад.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар