В категории:Европа / Свят

Макрон се обяви против съживяването на преговорите за ТПТИ със САЩ

„Вярвам, че никой европейски стандарт не трябва да бъде премахван или занижаван в сферата на околната среда, здравето или храната“, заяви Макрон след среща с новия премиер на Испания Педро Санчес от социалистическата партия, който също потвърди, че е „решен да защити общата селскостопанска политика“.

Емануел Макрон. Снимка: Wikimedia Commons

Френският президент Емануел Макрон определи разговора между Доналд Тръмп и Жан Клод Юнкер, проведен ден по-рано, като „полезен“ за намаляване на напрежението около търговската война, подета от САЩ, но отхвърли изненадващото предложение на двамата за стартиране на преговори за отваряне на пазарите чрез ново търговско споразумение.

„Не подкрепявам влизането в преговори за всеобхватно търговско споразумение като ТПТИ, защото контексът не го позволява“, заяви Макрон на съвместна пресконференция с новоизбрания социалистически премиер на Испания Педро Санчес. „Добра търговска дискусия… може да се постигне само върху балансирана, реципрочна основа и в никакъв случай в условия на заплахи“, уточни френският президент, визирайки наложените от САЩ мита върху вноса на стомана и алуминий, които той определи като незаконни.

На фона на позитивните реакции в пресата от посланието за край на търговската война след срещата на Тръмп и Юнкер, неправителствени сдружения алармираха, че евентуалното възраждане на ТПТИ не е добра новина за европейските граждани, тъй като може да означава подкопаване на високите хранителни и екологични стандарти в ЕС.

Франция, която е основен поддържник на строгата агрикултурна политика на съюза, очаквано потвърди противопоставянето си на подобен развой. „Вярвам, че никой европейски стандарт не трябва да бъде премахван или занижаван в сферата на околната среда, здравето или храната“, категоричен бе Макрон. Испанският премиер също потвърди, че е „решен да защити общата селскостопанска политика“ на ЕС.

Макрон все пак не изключи възможността за по-нататъшно развитие на търговските отношения със САЩ, в случай че бъдат направени „ясни жестове“ за „деескалиране“ на ситуацията с „незаконните мита“.

Преговорите за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции бяха на практика замразени през 2016 г. в резултат на широко обществено неодобрение на механизмите за защита на инвеститорите, резервите на Германия и Франция, както и сигналите на Доналд Тръмп, че не подкрепя споразумението.

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар