В категории:България / Икономика

Ръст на печалбите на бизнеса, спад на инвестициите

Според работодателските организации рекордният ръст на разходите за труд през 2017 г. трябваше да притисне предприятията, да увеличи безработицата и да забави растежа. Случи се точно обратното

Печалба, пари
Снимка: Pixabay

Рекордни печалби декларират компаниите в България през 2017 г. става ясно от данните на НАП, предоставени на „Капитал”. Според изданието печалбата на бизнеса „се изстрелва нагоре с 12.8% до рекордните 22.9 млрд. лв.” Същевременно приходите нарастват със само 1%, което намеква, че не е изключено част от оживлението да се дължи на мерките на данъчните срещу скритото разпределение на печалба. Миналата седмица изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова се похвали пред парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, че данъчните постъпления нарастват двойно по-бързо от БВП.

Докато приходите на компаниите като цяло стагнират, то най-големите 100 сред тях отчитат 14% ръст на оборота. Най-големите 300 фирми, които представляват по-малко от 0.1% от активните на пазара, декларират 1/4 от цялата печалба, посочва „Капитал”.

Можем да очакваме, че тази концентрация ще продължи да расте в следващите години, тъй като големите фирми (с над 250 души персонал) у нас ангажират 1/4 от работната ръка, докато за повечето страни в ЕС този дял клони към 1/3. Най-голяма концентрация на работници в едрия бизнес има във Великобритания, където почти половината работна ръка е заета в големи компании.

Дял на заетите според размера на предприятието. Графика: Евростат

Фирмите с над 250 души персонал у нас са 0.2% от всички активни на пазара, но в тях са заети 25.2% от работещите, които произвеждат 35.5% от общата добавена стойност, при 43.5% средно за ЕС.

Интересното е, че добрите резултати за бизнеса идват в година, в чиито край разходите на работодателите за труд бяха нараснали с 13.2% на годишна база, което обикновено се разглежда от работодателските организации като предпоставка за икономически застой и ръст на безработицата. В контраст, през 2017 г. безработицата падна до предкризисните нива, а растежът се засили леко. В актуалната си икономическа прогноза Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) посочи, че за България и други страни от региона „по-бързото увеличение на заплатите е причина за по-силен от очаквания за 2017 г. растеж”, тъй като води до ръст на вътрешното потребление.

Рекордните печалби са подхранени и от ниските инвестиции на компаниите, чиито дял от общата добавена стойност спада постоянно след 2008 г. В периода 2002-2008 г. в резултат на бързия икономически растеж и големите чуждестранни инвестиции делът на реинвестираните средства се повишава от 24.6% до 59.4%, след което бързо се срива с развихрянето на икономическата криза.

Графика: Евростат

Докато в ЕС инвестиционният процент бавно се покачва, у нас той продължава да спада до 24.2% през 2016 г. Корпоративният данък в България бе намален до 10% през 2007 г. с целта да бъде най-ниския в ЕС и да привлече чуждестранни инвестиции, както и да остави повече средства в местните компании, които те да могат да реинвестират. Десет години по-късно подобен ефект все още не се наблюдава.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар