Миньори, афганци и чернобилци обградиха Радата в Киев заради заплати и пенсии

Бурен протест изнуди украинския парламент от днес да започне да разглежда поне проблема с неизплащаните от месец март насам миньорски заплати. Има ли решение за неосигурените социални плащания, откъде ще се вземат недостигащите средства в бюджета и иде ли нова серия стачки и демонстрации?

Момент от вчерашния протест на ветерани и миньори през Върховната рада в Киев. Снимка: Туитър
Момент от вчерашния протест на ветерани и миньори през Върховната рада в Киев. Снимка: Туитър

Днес специализираната комисия на украинската Върховна рада (парламентът) разглежда наболелия проблем с натрупалите се от месец март насам неизплатени заплати на миньорите, заради което вчера имаше бурен протест пред сградата на Радата в Киев. Обещанието, че въпросът ще бъде разгледан днес, беше дадено от зам.-председателката на парламента Ирина Герашченко, която вчера излезе да успокоява разгневените и тръгнали на щурм на законодателния орган демонстранти. При сблъсъците с полицията на площада бяха ранени осем души.

Зам.-председателката на Радата Ирина Герашченко се опитва да успокоява протестиращите с обещания да се разгледат исканията им. Снимка: depo.ua
Зам.-председателката на Радата Ирина Герашченко се опитва да успокоява протестиращите с обещания да се разгледат исканията им. Снимка: depo.ua

Протестиращите миньори бяха особено ядосани от факта, че за бедственото им положение властите знаят отдавна и в Радата дори е внесен законопроект , който предвижда от бюджета да бъдат отпуснати за минния отрасъл недостигащите 2,8 милиарда гривни (29 милиона долара), за да могат да бъдат изплатени миньорските заплати. Но при двете досегашни гласувания дали законопроектът да бъде разгледан, в залата на Радата все не достигал кворум и нещата не били придвижени.

Щом на 19 юни обаче протестът пред парламента взе да се сгорещява, кворумът като с магическа пръчка бе осигурен и законопроектът веднага замина при съответната комисия. А след това Ирина Герашченко увери, че комисията от днес засяда да работи по проблема. Щели да бъдат включени и профилните министерства.

Протестиращите не проявиха особено доверие и не се успокоиха бързо, а се заканиха, че ако няма реална реакция от законодателите, още в четвъртък пред парламента ще има нова демонстрация. А ако до месец исканията им не бъдат изпълнени изцяло, ще започне серия от стачки и протести.

Украинските миньори си искат заплатите. Снимка: РИА
Украинските миньори си искат заплатите. Снимка: РИА

В митинга във вторник се включиха над 2000 души. Това бяха не само миньори, но също и ветерани от войната в Афганистан, както и спасители, участвали в преодоляването на аварията в Чернобилската АЕЦ през 1986 г., и бивши служители на силови ведомства. Тези групи хора бяха гневни заради ниските им пенсии и фактическото орязване на полагаемите им се облекчения – безплатно ползване на обществения транспорт, намаления в цените на комуналните услуги, санаторно лечение, право на получаване на жилище и на парцели извън общия ред и т.н.

От настоящата година финансирането на всички тези облекчения е прехвърлено от централните на местните власти, които обаче нямат средства за това в своите бюджети. Лансирана е идеята за монетизация на облекченията. Но първият опит в тази посока – отпускането на средства за покриване на транспортните разходи на ветераните, се оказва практическа подигравка. Предвидени са пари само за 30 пътувания в обществения транспорт месечно.

Това обяснява пред сайта strana.ua активистът Игор Сухар, пенсионер от системата на МВР. Той допълва, че засегнатите са търсили правата си в съда и има съдебни решения в тяхна полза. Но от Пенсионния фонд им отговарят, че там няма достатъчно средства и отпусканите помощи ще са само „в рамките на възможностите” на фонда.

Искането на недоволните ветерани е правителството да направи публичен и прозрачен отчет за програмата си по монетизация на техните помощи и да излезе със становище какво ще прави по-нататък, ако тази програма не е ефективна.

Изпълненият с протестиращи площад пред Върховната рада, сниман отвътре от депутата Алекс Рябчин. Снимка: Туитър
Изпълненият с протестиращи площад пред Върховната рада, сниман отвътре от депутата Алекс Рябчин. Снимка: Туитър

Сайтът 360tv.ru цитира украински анализатори, които коментират ситуацията с неосигурените от властите социални плащания и политическия фон на събитията.

Според експерта от Центъра за актуална политика Виктор Олевич шансът Радата да удовлетвори очакванията на протестиращите е много малък, тъй като украинската икономика просто няма сили да се справи със ситуацията. „Ръководството на Украйна прекрасно знае това. Те просто се опитват да успокоят хората, излезли с напълно легитимни искания,” заявява Олевич. Той посочва и конкретна статистика, която показва, че в минния сектор има спад на производството и съответно на приходите. Ако през 2013 г. Украйна е произвеждала 80 000 тона въглища, то в 2015 г. е произвела само 39 000 тона.

На обобщенията на Олевич се позовава и сайтът strana.ru, който цитира следното негово мнение: „Като се има предвид, че се приближават и изборите за президент и за Върховна рада, има доста политически сили, които биха искали да използват недоволството на миньорите в политическата борба”.

В същата посока са и заключенията на цитирания от 360tv.ru председател на Центъра за системни анализи и прогнози в Украйна Ростислав Ишченко. Той допуска, че протестите може да са платени и да целят да подкопават позициите на президента Петро Порошенко в навечерието на президентските и парламентарните избори. „Не знам защо тръгнаха да щурмуват Радата. Най-вероятно ще предприемат и следващи ходове,” казва Ишченко.

Каквито и да са политическите сметки около тези протести, никой не може да отрече, че положението особено на миньорите в Украйна е много тежко. Ето какво разказва пред strana.ru по повод вчерашния протест председателят на миньорския профсъюз Владимир Турманов: „В петък ми се обадиха от „Селидовугол” (предприятие в Донецка област), където ситуацията е много сложна, и казаха, че 200 души тръгват да протестират в Киев. Какво друго да правя – трябваше да организирам този процес… Хората нямат пари. Заплатите им и без това са ниски. А след като и тях не ги плащат, те живеят като взимат в магазина продукти на вересия, записват се в тетрадките там. Без да знаят кога и как ще плащат”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар