В категории:Европа / Свят / Украйна

Зеленски вече контролира и Радата

Победата в парламентарните избори дава на украинския президент възможност да изпълни предизборните си обещания

Парламентарните избори в Украйна дават на президента Володимир Зеленски и сериозно мнозинство в Радата. Снимка: ua-reporter

Алексей Забродин, „Известия”

След парламентарните избори в Украйна, проведени в неделя при 50% избирателна активност, в състава на Върховната рада влизат пет партии. Това е президентската „Слуга на народа” с 43%, опозиционната платформа „За живота” на Виктор Медведчук с 12%, „Европейска солидарност” на Петро Порошенко с 8,5%, „Баткившчина” на Юлия Тимошенко със 7,5% и „Глас” на певеца Святослав Варакчук с 6%.

В първите часове след гласуването още не бяха дошли резултатите от мажоритарните райони. Но наблюдателите са убедени, че дори и да не достигне сама абсолютното мнозинство от 226 места в 450-членната Рада, партията „Слуга народа” на президента Володимир Зеленски с лекота ще си го осигури чрез коалиция с „Глас” на Вакарчук, комуто Зеленски вече предложи да помисли за такъв съюз.

„Резултатите са напълно очаквани, близки до предизборните прогнози. Заедно с „Глас” и с независимите депутати от мажоритарните листи те лесно ще сформират коалиция”, заяви пред „Известия” депутатът от предишния състав на Радата Евгений Балицки. Той продължава: „Разбира се, могат да вземат и Тимошенко. Но тя ще иска много. Най-малкото – поста на премиер. При всички случаи конфигурацията в новата Върховна Рада ще е такава, че малките партии като „Баткившчина” и „Глас” ще прокарват философията на Западна Украйна”.

Така или иначе, мнозинството ще се гради въз основа на „Слуга на народа”, убеден е директорът на Киевския център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребенски. Според него, на президентската партия може и да не ѝ потрябва помощта на други фракции за формирането на управляващата коалиция.

Върховната Рада най-вероятно ще работи в условията на съжителство между две опозиции. Класиралите се на второ и трето място „За живота” и „Европейска солидарност” ще атакуват „Слуга на народа” и от западния, и от източния фланг. Впрочем, по някои поляризиращи въпроси управляващата фракция или коалиция ще може да разчита на подкрепата ту на Петро Порошенко, ту на Виктор Медведчук.

„Порошенко ще търси възможност да си сътрудничи с властта по въпросите за НАТО и ЕС. А Платформата „За живота” ще действа като реална опозиция, отстояваща възстановяването на икономическите отношения с Русия. Но ако стане дума за някакви инициативи в името на мира и икономическата стабилност, тогава Платформата ще подкрепи Зеленски,” посочи пред „Известия” Михаил Погребенски.

Според Евгений Балицки, сега Володимир Зеленски получава повече възможности за маневриране. Но това има и обратна страна. След като получи контрол и върху парламента, и върху правителството, президентът вече няма да може да се оправдава за неизпълнени предизборни обещания със съпротивата на депутати и „стари” министри.

След обобщаването на резултатите от изборите за Върховна Рада в Украйна трябва окончателно да завърши преходът на властта от стария елит към екипа на новия държавен глава. През няколкото месеца, изминали от президентските избори, основните желания на мнозинството на украинците не са се променили. Подобряване на социално-икономическото положение и приключване на конфликта в Донбас – това е, което очакват хората от новото ръководство на страната. Както сочат социологическите изследвания, именно трудната икономическа ситуация, ниските заплати, високите такси и други проблеми, наследени от отбора на Зеленски от Петро Порошенко, най-силно тревожат хората.

На въпроса за какво трябва да се погрижи на първо място новия парламент, анкетираните от „Известия” избиратели започваха да се оплакват от нивото на заплатите, пенсиите, данъците и таксите и други икономически проблеми. Някои свързваха подобряването в благосъстоянието с регулирането на обстановката в Донбас, други смятат тези теми за паралелни и несвързани помежду си. Но е факт, че в украинското общество съществува дълбока необходимост от обновление. Има и такива, които смятат, че Володимир Зеленски няма да успее да реализира обещанията си, защото „той няма политически опит и практика”. Но мнозинството предпочита да се надява на „младия и честен” президент.

Същевременно сега на украинския лидер ще му се наложи фактически да обяви война на предишната система. А това означава, че страната я очаква поредното преразпределение на финансовите потоци и олигархични групи за влияние. Както поясни пред „Известия” експертът от Руския институт за стратегически изследвания Олег Неменски, около Володимир Зеленски „и досега не се е установила комбинацията на влияния”. Според него, едва след парламентарните избори на 21 юли ще започне окончателно да се формира новата „система на олигархичната власт”, при която доста фаворити и аутсайдери ще си сменят местата. А това как обикновеният учител ще започне да живее като президент, ще си остане, както и по-рано, само в сериала „Слуга на народа”, който вдъхнови избирателите да гласуват за Зеленски.

Директорът на Института за миротворчески инициативи и конфликтология Денис Денисов смята, че макар да е наложително властта да се захване с повишаване на благосъстоянието на населението, тя засега няма перспективи за качествени реформи.

„Тези неща не стават бързо. Нужни са колосални ресурси и инвестиции. Максимумът, който може да се постигне, е да се назначи ефективен премиер. Но с оглед корупцията, а и големите разплащания на Украйна по дълговете ѝ, е трудно да се разчита на нещо сериозно. Съмнявам се, че Зеленски ще намери сили да разбие корупционните схеми, които са градени в Украйна от десетилетия”, каза експертът пред „Известия”.

Вторият болезнен въпрос – до голяма степен свързан с благосъстоянието на Украйна, е войната в югоизточната част на страната. Единно мнение за това как да се решава проблемът с Донбас в Киев няма. Радикалните групи, както и по-рано, настояват за връщането на тези региони „с огън и меч”. Но мнозинството се надява, че президентът и новото правителство ще могат да доведат страната до мир и да сложат край на кръвопролитието. Много изявления вече са направени на тази тема, но на практика нещата са малко по-различни.

Няколко дни преди изборите контактната група в Минск успя да съгласува „безсрочно примирие”, което трябваше да започне в деня на изборите – на 21 юли. „Тишината” издържа в Донбас до около полунощ, а после, както съобщават ръководствата на самопровъзгласилите се републики, украинските въоръжени сили отново са обстреляли териториите, които не са под техен контрол. Според отчета на специалната наблюдателска мисия на ОССЕ са регистрирани 75 нарушения на примирието. В Донецк вече го смятат за провалено.

„Несъмнено докато централната власт в Украйна не разполага с контрол над всички военни подразделения, примирието ще се нарушава. Същият онзи полк „Азов”, който се базира в южната част на Донбаска област, макар и да е смятан за съставна част от въоръжените сили, постоянно демонстрира „свое” мнение по повод договореностите. Много е важен контролът от страна на централните власти по линията на съприкосновението”, казва пред „Известия” Денис Денисов.

Според Олег Неменски, на много групи за влияние пълното прекратяване на конфликта е неизгодно. Политологът е уверен, че чрез войната в Донбас предишната власт е обосновавала практически всичко случващо се както във вътрешната, така и във външната политика. Засега няма никакви признаци, че новото ръководство ще скъса с подобна практика. И все пак експертът смята, че Володимир Зеленски е в състояние да спре въоръжената фаза на конфликта – да прекрати огъня и да възстанови икономическите отношения с Донбас. Всичко опира само до политическата воля и смелост на президента.

След огласяването на екзитполовете самият украински лидер за пореден път увери, че основни приоритети за него и отбора му остават прекратяването на войната в Донбас и победата над корупцията.

Според украинското МВР изборният ден е преминал без особени нарушения. Получени са около 2000 оплаквания за нередности в избирателни секции. Заведени са 56 криминални дела и са съставени 52 административни акта.

Както и президентските, парламентарните избори също преминаха без руски наблюдатели. Украинските власти не пуснаха в страната руски представители дори от мисията на ОССЕ. Помолиха да напусне и делегацията на ПАСЕ, която трябваше да проследи хода на гласуването. Вероятно са се уплашили, че след връщането в ПАСЕ на депутатите Руската федерация, руски наблюдатели ще съумеят да проникнат в Украйна чрез тази европейска структура.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар