Търсите безплатни работници? Опитайте в МОН

Министерството се похвали с проект, по който ученици работят 240 часа срещу 300 лв. евростипендия. Макар да акцентира върху компютърните и информационни технологии, МОН всъщност още не знае колко са практиките в различните икономически дейности

Снимка: МОН

Вчера Министерството на образованието представи на нарочна пресконференция първите резултати в рамките на европейски проект за осигуряване на работни практики за ученици. На този етап 7500 ученици получават възможност за стаж в реална работна среда в рамките на проекта за близо 7 млн. лв.

Към момента 1850 фирми са подали обяви за 13 хил. места, така че повече от половината вече са запълнени, а през лятото в проекта ще се включат „още 500 ученици, които се обучават за ресторантьори и хотелиери”.

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева обясни, че работодателите са „от области като производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, информационни технологии, строителство и др.”. Естествено, реалната работа с компютри и технологии е чудесна възможност, но колко от практиките са в областите, изброени от министъра?

От пресцентъра на МОН съобщиха за Барикада”, че на този етап не знаят: „В кои икономически дейности са разпределени учениците ще бъде анализирано след успешното приключване на всички практически обучения по проекта.” При това положение министър Сачева за по-голяма точност можеше вместо горните сектори да изброи други: търговия на едро и дребно, ресторантьорство и селско стопанство. Тези три дейности са представени с най-много регистрирани фирми, за които има данни на сайта на проекта.

Работодателите от търговията и ресторантьорството са по 330, а тези в селското стопанство – 220. Секторът „компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти”, който пръв е изтъкнат от МОН, е представен от едва 15 фирми. Със сходно ниво на достоверност може да се каже, че работодателите са от области като фармация, химическа промишленост, човешки ресурси и воден транспорт – всичките с по една регистрирана фирма.

Интересното е, че част от тези фирми може дори да не са реални, защото в проекта са включени и 380 виртуални учебно-тренировъчни фирми (УТФ), които симулират условията на реалните фирми. Сред реалните фирми се отличават над 200 автокъщи и над 100 хотела, а сред виртуалните (предполагаемо) „Футболен клуб Велбъжд“, който завърши втори в окръжна група „Осогово“ от четвърта лига.

От пресцентъра на министерството не отговориха на въпроса на „Барикада” колко от реализираните практики са в рамките на виртуалните фирми, което само по себе си е сигнална лампа. УТФ са много добра възможност за учениците, които поради една или друга възможност не могат да получат практика в реални условия, но те са и възможност за „виртуално” отчитане на дейност по европроекти за администраторите им. 

Все пак вероятно проектът е привлякъл и действителни фирми, тъй като те буквално получават безплатна работна ръка, като единственото изискване е да осигурят достъп до работните места и за наблюдаващи учители и наставник от фирмата, на когото също се заплаща по проекта (10 лв./час по 15 часа за всеки практикант). Работодателят не плаща нищо за наетите ученици, чиито труд ползва в продължение на 240 часа, еквивалент на 6 пълни работни седмици.

В рамките на проекта все пак е предвидено възнаграждение за учениците, които успешно завършат цялата си практика, под формата на стипендия в размер на 1.25 лв. на час. При това положение спокойно ученикът може да работи цяло лято на повикване (допускат се между 2 и 7 часа на ден) като сервитьор, рецепционист или продавач и да получи 300 лв., ако издържи докрая. По данни на МОН досега от практика са отпаднали 24 ученици поради напускане на страната, населеното място или училището.

В периода 2007-13 г. е провеждан идентичен проект с европейско финансиране. В рамките му са проведени 46 хиляди практики, след които 1300 ученици са получили предложение за работа. Това означава, че в над 97% от случаите фирмите са се възползвали от безплатната работна ръка, но не са пожелали да наемат вече обучените за специфичното място ученици със солиден стаж зад гърба си.

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар