Нажежаване и в Скопие, и в Атина след договарянето за името Северна Македония

Протести кипнаха и в двете ни съседки покрай сключването на договора между Зоран Заев и Алексис Ципрас, който уж трябваше да успокои страстите

Момент от вчерашните протести в Скопие срещу договора за името Северна Македония. Снимка: МИА
Момент от вчерашните протести в Скопие срещу договора за името Северна Македония. Снимка: МИА

FYROM (Бивша югославска република Македония), както все още е официалното име на западната ни съседка, скоро би трябвало официално да поеме новото си име Република Северна Македония – но то първо трябва да бъде одобрено на референдум наесен. Не е ясно обаче как ще се развиват нещата дотогава и в Македония, и в Гърция. Защото и от двете страни на границата между двете ни съседки започна бързо нажежаване след подписването на договора за новото име между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, които тържествено сложиха автографите си под документа на церемония в неделя край Преспанското езеро.

В Атина пикът на уличните демонстрации против договора беше още в събота, когато Ципрас оцеля в инфарктен вот на недоверие, поискан от консервативната партия „Нова демокрация” и подкрепен от националистите от „Златна зора” именно заради компромиса със Скопие за името Северна Македония. По време на дебатите лидерът на „Нова демокрация” Кирякос Мицотакис предупреди, че с този договор „се отваря кутията на Пандора”.

Демонстранти в центъра на Атина в събота негодуват срещу името Северна Македония. Снимка: EFE
Демонстранти в центъра на Атина в събота негодуват срещу името Северна Македония. Снимка: EFE

В Скопие демонстрациите също кипнаха от интензивно по-интензивно през уикенда, като в неделя станаха особено масови. Председателят на предвождащата ги ВМРО-ДПМНЕ Християн Микоски обвини премиера Заев в „срамна капитулация на държавата”. Широко известна е и позицията на македонския президент Георге Иванов, че той ще наложи вето при прокарване на договора през парламента.

Напрежението дава основание на в. Politico да определи сключения договор като „само краят на началото”. Изданието припомня, че компромисът е бил пришпорен от амбицията на правителството в Скопие да ускори процеса на присъединяване на страната към ЕС и НАТО, но припомня, че по този въпрос сред западните съюзници няма единно мнение и едва ли пътят ще е гладък и по това направление.

За България остава поредното притеснение, че край две от границите ни страстите вървят по-скоро към ескалация, отколкото към успокояване, а две правителства очевидно сериозно се клатят.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар