В категории:България

Автобусните превозвачи на протест срещу… дерегулацията в сектора

Браншовите и работодателските организации, които принципно са за ненамеса на държавата в бизнеса, сега протестират срещу прехвърляне на задължения на държавните регулаторни органи към независима автомобилна камара

Снимка: Pixabay

Този четвъртък (14 юни) се очаква да има предупредителен протест, при който ще спрат част от автобусните превози в страната. Протестът е свикан от браншовите организации в сектора, които смятат, че над 2000 автобуса ще спрат между 14 и 15:30 часа. Той може да прерасне в безсрочна стачка след 25 юни, ако ГЕРБ, ОП и „Воля“ не изтеглят внесения през май проект за Закон за Българската автомобилна камара.

Действията на автобусните превозвачи срещу законопроекта са подкрепени от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ), Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ), Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ) и още няколко браншови организации, както и от работодателските организации АИКБ, БСК и БТПП.

Интересното е, че законопроектът, внесен от депутата Станислав Иванов и други представители на управляващата коалиция и „Воля”, предвижда частично оттегляне на държавата в лицето на транспортния министър и изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” от регулаторния процес в сектора. Целта е да се премине към саморегулация на сектора чрез неправителствена организация, наречена Българска автомобилна камара, в която да членуват всички превозвачи.

Тя ще се занимава с лицензирането на транспортните предприятия, ще контролира спазването на правилата чрез проверки и ще поддържа изисквания от съответната европейска директива Национален електронен регистър на превозвачите.

Браншовите и работодателските организации, които принципно са за саморегулация на бизнеса и намаляване на административната намеса от страна на държавата, в случая са категорично против създаването на такава камара, която да отнема от правомощията на транспортното министерство и държавната автомобилна агенция.

Според заместник-председателя на Българската стопанската камара (БСК) Димитър Бранков създаването на такива неправителствени сдружения, „на които са прехвърлени частично регулаторно-държавни функции”, води до изтласкване на малките и средни предприятия. Притесненията изглеждат основателни, защото в общото събрание на въпросната камара участват делегати на базата на броя издадени лицензи и по-големите компании ще са по-силно представени. Неизказаната предпоставка тук е, че само държавата може да осигури безпристрастна регулация.

През повечето време обаче работодателските организации твърдят точно обратното и не е изненадващо, когато депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов използва срещу тях аргументи, каквито обикновено чуваме от самите представители на бизнеса: „Кой по-добре знае каква е професионална компетентност и финансова стабилност на един превозвач, ако не те самите.”

„Към настоящия момент са концентрирани огромни правомощия в лицето на един огран – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”” – пише в мотивите към законопроекта, което “води до неефективност и е фактор за създаване на съмнителни практики”. Като фактор за увеличаване на прозрачността в сектора се посочва „по-тясното ангажиране на транспортните предприятия” в управлението на собствения им сектор. Очаква се това да създаде „прозрачна бизнес среда” и да „противодейства на съществуващи нерегламентирани практики”, т.е. корупция.

Създаването на камарата ще намали и финансовата тежест върху бюджета за регулирането на сектора, прехвърляйки я частично върху самите предприятия. Това също не се харесва на браншовите и работодателските организации, които иначе са също против плащането на по-високи данъци. Сега въпросната камара ще осигурява работата си със собствени средства, които ще се набавят чрез членски внос и такси, определени от общото ѝ събрание.

Засега вносителите от управляващата коалиция и „Воля” не са склонни да оттеглят законопроекта, за който твърдят, че е съобразен с исканията на представителите на бранша. 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар