В категории:България

Предприемчиво: Бизнесмен укрил близо милион лева ДДС само за 4 месеца

Докато общество точи тояги за дребни предполагаеми нарушения с мизерната социална система, съсобственикът на млекопреработвателното предприятие в Елена е измислил схема, чрез която е нанесъл огромни щети на бюджета

Част от откритите фактури. Снимка: МВР

Близо един милион лева от ДДС е успял да укрие само за първите четири месеца на 2018-та година бизнесменът Стефан Василев – съдружник в „Би Си Си Хандел” ООД и съсобственик на млекопреработвателното предприятие в Елена. За задържането на Василев и разследването на престъплението съобщи на 12 юни говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Даниела Начева.

Според събраните от прокуратурата данни относно бизнесмена, той е организирал престъпната дейност, при която е обезпечил регистрацията на десетки търговски дружества на подставени лица, като чрез осигуряван от тях документален поток неправомерно е приспадал данъчен кредит. Според установеното в началния етап на разследването, в рамките на 4 месеца търговецът е осуетявал плащането на ДДС в размер на 900 хил. лв.

От държавното обвинение уточняват, че на Василев е наложена мярка „задържане под стража“, но за ръководенето на организирана престъпна група и осуетяване на плащането на данъчни задължения в особено големи размери, законът предвижда освен лишаване от свобода и конфискация на имущество, поради което е внесено искане за налагане на запор върху движимо и недвижимо имущество.

По случая е работено около една година. „Възприехме нов подход при разследването на престъпления срещу данъчната система и заложихме много на предварителната подготовка, за да постигнем много бързо повдигане на обвинения“, поясни зам.- директорът на ГДБОП Стефан Джолев, цитиран от регионалното издание „Янтра днес“.

Даниела Начева добави, че има информация и доказателства, че вероятно в рамките на целия инкриминиран период размерът на данъчните задължения ще е по-голям.

В хода на операцията, проведена на територията на областите Русе, Пазарджик, София, Велико Търново и Търговище, са извършени действия по разследването на 21 недвижими имота – 14 офиса на фирми и счетоводни кантори и 8 адреса на физически лица. Извършени са и 14 лични обиска, иззети са компютърни системи, счетоводни и други документи, които имат отношение към разследването. От имот в софийското село Бистрица са иззети схеми, онагледяващи престъпната дейност, разпитани са множество свидетели, допълни наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

Справка в Търговския регистър на „24 часа“ относно предприемчивия бизнесмен показва, че 51-годишният търновец е едноличен собственик или съдружник в още десетки фирми, включително и в известен медицински център във Велико Търново. Има още мандри в Русе, Омуртаг, както и съдружие в млекопреработвателно предприятие в Македония. В Омуртаг държи ловно стопанство. В еленското село Тодювци притежава голяма конна база, рибарници, стопанство с дивеч. Наскоро наел чрез свързана фирма хотел „Стадион” в старата столица, пише още изданието. Данните в Търговския регистър показват, че има запори от банки върху дружествени дялове на „Би Си Си Хандел”, като най-големият запор е от НАП и е за над 2 млн. лева.

Новината идва на фона на редовното възмущение на общество от дребни нарушения с и без това мизерните социални програми в страната, както и на непрекъснатите оплаквания на бизнеса и присъдружните им икономически тинк-танкове и лансирането на теориите им, че данъците на предприемачите трябва да бъдат намалени, защото те създават добавена стойност, а освобождаването им от задължения ще се отрази в крайна сметка благоприятно за работниците и пазара на труда, към които ще „потекат“ парите.

Как точно „потичат надолу“ парите на едрите бизнесмени наскоро под звучите на популярен чалга хит нагледно демонстрира и синът на един от най-богатите българи Цоло Вутов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар