В категории:Свят

Бахрейн забранява на опозиционери да участват в предстоящите избори

След като през 2011 г. властите смазаха масовите протести с помощта на саудитската армия, репресиите срещу опозицията в кралството стават все по-тежки

Протестиращ гражданин на Бахрейн закрива лицето си от сълзотворния газ, използван от полицията, 2015 г. Снимка: AFP

Кралят на Бахрейн е забранил членовете на разпуснатите опозиционни партии да участват в предстоящите парламентарни избори, съобщава Middle East Eye, позовавайки се на държавната новинарска агенция BNA. Кралството е обхванато от вълни от размирици от 2011 г. насам, когато с помощта на армията на съседна Саудитска арабия сунитските власти смазаха протестите на шиитското мнозинство, настояващо за въвеждане на конституционна монархия и избираем министър-председател.

През последните години опозиционните движения биват обявявани извън закона, а стотици дисиденти са хвърляни в затвора, като на много от тях им е отнемано гражданството.

В понеделник крал Хамад ратифицира изменения закон за „упражняване на политическите права”, който забранява „лидерите и членовете на политически сдружения, разпуснати заради нарушаване на конституцията на кралството или законите му”, да се кандидатират за участие в парламентарни избори. Законът също така забранява кандидатирането за официален пост на всеки, който е „осъден за престъпление, дори да е получил амнистия”, както и на лица, които „умишлено накърняват или нарушават конституционния и парламентарен процес”.

Ревизията на закона идва като част от подготовката за обновяването на 40-членния парламент през есента. Опозиционните партии бойкотираха последните избори през 2014 г. Оттогава властите забраниха основната шиитска опозиционна организация Ал-Вефая, както и най-голямата светска опозиционна организация – Общество на националното демократично действие.

Бахрейн е ключов съюзник на САЩ в региона и база на Пети флот на щатските военноморски сили. Властите в страната обвиняват Иран, че провокира размириците в кралството, което Техеран категорично отрича.

По-рано този месец бахрейнският апелативен съд потвърди петгодишната присъда на изявения защитник на човешките права Набеел Раджаб. Той бе осъден заради изявления в Twitter, критични към властта и войната на водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен.

Правозащитните организации обвиняват бахрейнското правителство в потискане на свободата на словото и репресии срещу несъгласието. „Съдът хвърля в затвора мирни дисиденти, включително изявени защитници на човешките права и опозиционни лидери, като освен това повдига измислени обвинения срещу роднините им. Силите за сигурност използват прекомерна сила, за да разгони мирни събирания”, заявява Human Rights Watch в оценката си за положението в страната.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар