В категории:Икономика

Икономисти от щаба на Макрон: френският президент работи за богатите

Икономическата политика на френския президент Еманюел Макрон облагодетелства богатите и трябва да се промени, за да се преодолеят неравенствата, твърди меморандум, написан от трима икономисти, работили по предизборната му кампания, съобщава вестник „Монд“

Снимка: Wikimedia commons

Най-новият признак за проблемите, създадени от икономическите реформи на Макрон, е критиката, идваща от поддръжниците му в център-лявото – същите, които го издигнаха на власт, предава Ройтерс.

В поверителна бележка, изпратена до Макрон и поместена на първата страница на френския ежедневник Le Monde, икономистите заявяват, че политиката на френския президент е неубедителна „дори за най-пламенните му поддръжници“.

„Много привърженици на тогавашния кандидат за президент изразиха страха си от залитане надясно, мотивирано от изкушението да се открадне политическото пространство, освободено от закъсалата Консервативна партия“, пишат икономистите.

Жан Писани-Фери, професор от университета Sciences Po Paris, който координира икономическата програма на Макрон е влиятелен глас в френско-германските академични среди и е един от авторите на меморандума. Той обаче отказа да коментира пред Ройтерс.

Другите двама, Филип Мартен, бивш съветник на Макрон, който оглавява Френския съвет за икономически анализи (CAE), и Филип Агион от елитния College de France, не отговориха на исканията на Ройтерс за коментар.

Макрон обеща по време на кандидат президентската надпревара, че няма да бъде „нито ляв, нито десен“, но действа бързо още през първата си година, за да разхлаби трудовите правила и да намали данъка върху богатството, спечелвайки си прякора „президентът на богатите“.

Икономистите заявяват, че има риск французите да намерят тези мерки за несправедливи и да сметнат, че правителството е глухо за нуждите на най-бедните в обществото.

„Президентът трябва да говори по въпросите за неравенствата и да не оставя тази тема на опонентите си“, пишат икономистите.

Икономистите имат няколко предложения за намаляване на неравенството, като увеличение на данъка върху наследството за най-богатите, премахване на данъчните облекчения за инвестиции в недвижими имоти, и отмяна на обещанието на Макрон да премахне данъка върху жилищната собственост за най-богатите 20 процента.

Кабинетът на Макрон потвърди, че е получил нотата, но заяви, че тя не предвижда политиката на правителството.

Макрон в момента е в Канада на среща с останалите лидери от Г-7, участвайки в битката срещу търговските тарифи, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар