В категории:Свят

Милиони британци прибягват до помощ от хранителни банки

Нови проучвания показват, че в шестата най-богата страна в света има “шокиращи” нива на материални лишения

Снимка: Guardian

Един от всеки 14 граждани на Обединеното кралство е бил принуден да използва помощи от хранителни банки заради “шокиращите” нива на лишенията в страната, показват резултатите от ново социологическо проучване, поръчано от вестник Independent. Допитването показва, че подобен дял от хората са принудени да пропускат ядене и да вземат пари на заем, тъй като мерките за остеритет са ги оставили “без стотинка в джоба и без друг избор”.

Отделен доклад на фондация Joseph Rowntree (JRF) показва, че само през миналата година 1.5 млн. души във Великобритания са били в бедстващо положение – повече от населението на Ливърпул и Бирмингам взети заедно. Това число включва 350 хил деца, като експертите предупреждават, че промените в социалноосигурителната система, предприети от консервативното правителство, водят до “умишлена нищета”. За живеещи в лишения се смятат хора, които не могат да покрият поне две от основните си нужди като храна и подслон.

За социологическото проучване за хранителната бедност са анкетирани 1050 пълнолетни граждани на Обединеното кралство. Резултатите предполагат, че 7% от възрастното население на страната – или около 3.7 млн. души – са прибягвали до помощ от хранителна банка. Приложени към размера на цялото население, резултатите също така показват, че един милион души са намалили размера на ястията за децата си поради финансови ограничения.

През април стана ясно, че броят на осигуряваните от хранителните банки извънредни помощи са нараснали с рекорден темп – 13% спрямо предходната година. За 12-те месеца до март центровете са осигурили 1.3 млн. тридневни дажби на хора, изпаднали в кризисно положение.

Изследването на JRF, подготвено от университета Хериът-Уот, е открило, че сред хората, регистрирани като страдащи от материални лишения през миналата година, храната е била най-проблемна. Общо 62% от включените в изследването хора са заявили, че е трябвало да се лишават от ядене през последния месец. Близо половината (47%) са нямали основни тоалетни принадлежности, 46 на сто не са разполагали с подходящи дрехи, а 42% е трябвало да изкарват без отопление. Един от всеки пет страдащи от лишения хора са нямали осветление в домовете си, а на 16% наскоро се е налагало да спят под открито небе.

“Тези данни са шокиращи. След осем години на налаган от консерваторите остеритет виждаме как бедността се връща на улиците ни”, коментира Маргарет Грийнууд, лейбъристки министър на труда и пенсиите в сянка. “Ограниченията и забавянията на социалните помощи са сред ключовите причини за изпадане в лишения… те създават риск все повече хора да нямат друга алтернатива, освен да се обърнат към хранителните банки”, добавя тя.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин също разкритикува политиките на управляващите, довели до тежката ситуация. “Дори един човек да гладува в шестата най-богата държава в света е грешно. Но четири милиона да трябва да използват хранителни банки е абсолютно шокиращо. Не се заблуждавайте – Великобритания разполага с богатството и ресурсите да организира икономиката по начин, по който всеки да може да води достоен живот, със собствен дом, работа, която се заплаща достатъчно, за да покрива нуждите, с достъп до образование и възможности за успех. Но консерваторите подправиха нашата система в полза на привилегирования елит. Следващото лейбъристко правителство ще трансформира страната ни така, че тя да работи за мнозинството, а не за малцина”, зарича се той.

“Тези данни са дълбоко обезпокоителни, особено като се има предвид, че не всеки гладуващ или пропускаш хранения отива за помощ в хранителните банки”, отбелязва Гари Лемън, директор на изследванията в благотворителната организация Trussell Trust. “През миналата година само нашата мрежа осигури 1.3 пакета хранителни помощи на хора в цялата страна – това просто не е редно. Ако искаме да сложим край на глада трябва да стигнем до корена на проблемите, заради които хората едвам се задържат над водата, и да подсигурим адекватна финансова подкрепа за най-нуждаещите се”, добавя той.

Докладът на JRF подчертава, че при намаляването на санкционните практики в социалното осигуряване в периода 2015-2017 г. нивата на изпадане в материални лишения са намалели с около 25 на сто. Авторите на изследването обаче предупреждават, че съществува “реален риск” от нов ръст заради промените в т.нар. универсален кредит, които ще доведат до нов скок в санкциите за социално слаби.

Санкциите, които представляват спиране на социалните плащания за период от време, могат да бъдат наложени като наказание за нарушение на многобройните бюрократични изисквания, включително банални неща като закъснение за среща в бюрото по труда или административна грешка. През последните години тези практики са силно критикувани заради тежките и често несправедливи последици, които имат върху най-уязвимите групи.

“Много от нас разчитат на обществени услуги като системата за социална сигурност, когато биват сполетени от неочаквани обстоятелства като загуба на работа или влошено здраве”, отбелязва Кампбел Роб, изпълнителен директор на JRF. “Въпреки това действията на властите и компаниите за комунални услуги водят до умишлено изпадане в лишения – притискат хората в ъгъла , когато нямат пари и нямат към кого да се обърнат. Това е срамно. Системата за социална сигурност би трябвало да е котва, която помага на хората да устоят на мощни течения като растящите разходи, несигурните работни места и жилища, както и ниското заплащане – вместо това обаче хората изпадат в бедност без видим път за спасение”, добавя той.

От министерството на труда и пенсиите отговарят, че критиките не вземат предвид направените в последно време подобрения в социалната система. “От 2010 г насам един милион души са излезли от абсолютната бедност и заетостта е на рекордно високи нива, като всеки ден 1000 души започват работа. Същевременно продължаваме да харчим по 90 млрд. паунда годишно за социална подкрепя за най-нуждаещите се”, заявяват от институцията.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар