В категории:България

София приема фестивал на автономията и солидарността

Загубена кауза ли е солидарността и автономията или именно това е отговорът на кризата в представителната демокрация? Ще се появи ли „спасителят“ или един по-добър свят е възможен единствено чрез самоорганизация и малки локални общи действия, които да оформят обща сила за по-добро бъдеще? Отговорите на тези въпроси ще се опитат да дадат организаторите на фестивала в София, който се проведе между 8 и 10 юни.

Във времена на масово достъпна информация и социални мрежи всяко следващо поколение все повече губи доверието си в институциите и банките. Представителната демокрация се намира във все по-голяма криза, тъй като все по-малко хора се чувстват представени. Докато улиците кънтят от скандирания „оставка“, все повече от нас отказват да чакат следващата лъжа или спасителя който да ни „оправи“.

С тези думи организаторите на Фестивал „Автономия“, който ще се проведе на 8-ми, 9-ти и 10-ти юни в София, анонсират своето събитие.

„Преди няколко години на големите демонстрации срещу правителството на българския народ беше обещано да се въведат нови механизми за демокрация, развиха се всевъзможни варианти за участие на гражданите във вземането на решения които ги засягат, но както винаги всички ние останахме излъгани. Подхвърли се троха за публични обсъждания на които граждани свободно могат да изкажат мнението си без то да бъде вземано в предвид при официалното вземане на дадено решение. От тогава се усеща отчаяние сред хората в България заради усещането, че ние не можем да променим нищо“, заявиха през „Барикада“ организаторите.

Фестивалът се организира от колективите на Фабрика Автономия и Храна, не война, а в рамките на трите дни в София ще пристигат и много гости от чужбина.

„Заехме се да се свържем и да намерим колективи от региона, които се самоорганизират и поемат живота си в свои ръце. Ние вярваме, че първите стъпки към един по-добър свят са локални, но нашите малки действия могат да повлияват целия свят“, пишат още организаторите на официалната страница на фестивала във „Фейсбук“.

В петък, събота и неделя на различни места в София ще се проведат редица мероприятия, които да докажат и покажат, че обществата могат да се самоорганизират. Примери за това ще дадат представители на гръцкото Антиавторитарно движение и Социален център „Микрополис“, както и техните сънародници от работническия кооператив Vio.me и свободното училище „Малкото дърво“.

„Идеята за фестивала дойде от нуждата да се види, че колективи като „Фабрика Автономия“ и „Храна, не война“ съществуват и се развиват напълно автономно. Ние решихме да поканим и други колективи с които сме работили през изминалите години за да представят собствения си опит. Vio.me например успяха да окупират и изземат фабриката в която бяха работници преди години, сега те са свободни хора и няма „собственик“ който да обира изработеното от тях. Такива неща се случват в Южна Америка, но всички смятаха, че е невъзможно да се случи и в Европа“, разказаха още организаторите.

Събитието ще бъде придружено с музика, свободни дискусии и прожекции, а пълната програмата може да бъде разгледана тук.

„Не веднъж сме поставяли на масата нуждата от свободни пространства, такива които дават искра на различни идеи, по тази причина помолихме приятели от „Микрополис“ в Солун да разкажат за техния проект, самоорганизиран бар, пиратска радио станция, детска градина, бойни изкуства, турнири по тенис на маса и още много активности, които могат да бъдат забелязани само с едно влизане в това помещение. Идеи като Малкото Дърво което осигурява алтернативно образование също се раждат благодарение на такива помещения и асамблеи“, обясниха пред „Барикада“ организаторите на фестивала в София.

„Не целим революция, а промяна. По-скоро целим еволюция в човешкото мислене и стъпка по стъпка да намалим зависимостта си от продажни политици и техните кукли на конци“, обобщават те и не крият надеждата си, че събития като сегашния фестивал ще запалят пламъка в повече хора, за да намерят общи сили за един по-добър свят.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар