Испанските социалисти и „Подемос” свалят Мариано Рахой

Днешният парламентарен вот на недоверие срещу действащия премиер изглежда предрешен. При разгорещените дебати в четвъртък стана ясно, че поискалият гласуването соцлидер Педро Санчес събира достатъчна подкрепа сред останалите политически сили, за да отстрани министър-председателя и правителството му. Авторитетът им е окончателно сринат след съдебно решение по шумен корупционен скандал

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес (вляво) и водачът на "Подемос" Пабло Иглесиас. Снимка: El Pais
Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес (вляво) и водачът на „Подемос“ Пабло Иглесиас. Снимка: El Pais

180 депутатски гласа при необходими 176 събира искането на лидера на испанските социалисти Педро Санчес за очаквания днес парламентарен вот на недоверие срещу действащия премиер Мариано Рахой и правителството на неговата Народна партия.

Мотивът Санчес да поиска вота беше произнесената на 24 май присъда по шумното корупционно дело „Гюртел” относно „черната каса” за незаконно финансиране на Народна партия. В присъдата, която праща за дълги срокове зад решетките бизнесмени и политически дейци, свързани с тази партия, изрично е посочено, че дадените от Рахой и от други партийни големци показания по делото са считани за „недостоверни”.

При разгорещените дебати в четвъртък по вота на недоверие стана ясно, че искането на Санчес се подкрепя не само от социалистите, но и от партията „Подемос”, чийто лидер Пабло Иглeсиас дори призова соцводача двете им формации да се явят заедно на очакваните извънредни избори. Подкрепата си дава също националистическата баска партия PNV, която не е сепаратистка и досега винаги е изпълнявала ролята на „балансьор”, често в сътрудничество и с Народна партия. Този път обаче тя ще е срещу Рахой. За вота на недоверие са още няколко по-малки формации, повечето също с националистически профил.

На страната на Рахой остават само депутатите от неговата Народна партия и от либералната „Сюдаданос” – партия, която също остро критикува премиера и кабинета му, но е против предизвикването на правителствена криза.

Ако вотът на недоверие бъде одобрен днес, очаква се така оформилото се мнозинство в парламента да подкрепи като нов премиер поискалия вота Педро Санчес.

Единственият шанс Рахой да осуети това е изпреварващо сам да подаде оставка. В такъв случай само премиерският пост ще се оваканти, а правителството ще остане и дори ще може да излъчи нов министър-председател по свой вкус.

Никакви сигнали обаче за такъв сценарий не бяха подадени от лагера на Рахой по време на вчерашните дебати.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар