В категории:България

Спести лев, жертвай живот!

НК ,,Железопътна инфраструктура“ ,,заздравява“ бюджета си, пестейки от сигурността на прелезите

Инцидентът преди дни. Снимка: фейсбук група ,,Нашият Симеоновград“

Някои от случките в България звучат сюрреалистично, но са факт. Такива са например историите около липсата на сигурност край железопътните прелези. Преди да ви разкажем една такава невероятна случка, нека припомним какво се случи тези дни в Симеоновград. Товарен влак блъсна автобус, превозващ работници. Влачи го тридесетина метра, по чудо се размина без жертви. Няколко души получиха рани и бяха настанени в болница. Прелезът, на който стана катастрофата, е опасен. В миналото е имало и други инциденти на него, както и

напразни жалби до всички възможни институции

на жителите на Симеоновград.

А сега следва сюрреалистичната история. Тя е от село Лесичери, разположено в Централна България. И показва, че този ужас, който се е случил в Симеоновград, е нищо в сравнение с безобразието в Лесичери.

Там минава линията София – Варна, това е оживен железничарски път. Преди доста години край Лесичери е имало бариера. После е махната, слага се звукова и светлинна сигнализация. Започват обаче да се случват катастрофи и рискови ситуации. Местните хора настойчиво пишат писма с искане да се сложи пак бариера. През 2014 г. популярното телевизионно предаване ,,Господари на ефира“ отива на място и излъчва кадри с водачи, които обясняват как влакът на метри е минал от автомобила им. Те разказват че при насрещно слънце сигнализацията от светлините не се вижда, при затворени прозорци звукът не се чува и т.н. Заради натиск от ,,Господари на ефира“ е сложена бариера. Нещата се успокояват. След година обаче бариерата е…. махната. И в началото на 2018 г. се случва непоправимото –

влак блъска и отнема живота на 39 годишен мъж.

Стопанин на прелезите е НК ,,Железопътна инфрастрактура“ (НКЖИ). ,,Господари на ефира“ отива втори път в Лесичери, журналистите се чудят защо е премахната издействаната от тях бариера. Кметът на Лесичери Димитър Митрев обяснява, че това си е решение на НКЖИ, въпреки несъгласието и писмата на местните хора. Няколко дни по-късно генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски заявава пред камерите, че бариера на прелеза е имало някога, когато е бил наличен пункт там. В него е работил човек, той я е вдигал и спускал (явно директорът обяснява за ситуацията в миналото). Не става ясно защо сложената повторно бариера – след натиска на ,,Господари на ефира“ – е махната. Но пък пределно се разбира, че някога (вероятно доста преди Папукчийски) НКЖИ е решила да спести разходи, премахвайки пункта със служителя в него. Веднъж компанията си закърпва бюджета тогава, втори път – когато в ново време премахва издействаната от ,,Господари“-те бариера.

Малко по-късно бариерата край Лесичери е сложена пак – за трети път. Автоматична – без служител на нея.

Между втория и третия път един човек си е отишъл.

Пред предаването Папукчийски казва, че прелезът край Лесичери е отговарял на всички изисквания –  нямало бариера, но пък разполагал със светлинна и звукова сигнализация. И призова за бдителност на шофьорите. Принципно е прав, тъй като автомобилните водачи следва да бъдат много внимателни, основната отговорност е тяхна. Но остава и усещането, че там, където задължително трябва да се спуска бариера, такава няма, защото липсата ѝ излиза по-евтино.

Цената е ясна.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар