Затворнически бунт в Каракас нажежава обстановката преди изборите

Властитте са убедени, че всичко е режисирано, за да се провокира американска намеса преди вота за нов президент на Венесуела, насрочен за 20 май. Един от затворниците – американецът Джошуа Холт, който е обвинен в тероризъм, отправи през Туитър видеоапел към правителството на САЩ да го спаси от затвора

Сградата El Helicoide ("Спиралата") в Каракас, където се намира разбунтувалият се затвор. Снимка: magnusmundi
Сградата El Helicoide („Спиралата“) в Каракас, където се намира разбунтувалият се затвор. Снимка: magnusmundi

Броени дни преди насрочените за 20 май президентски избори във Венесуела, за които САЩ и ЕС предварително обявиха, че няма да ги признаят, обстановката се нажежи заради избухнал затворнически бунт. Той пламна в затворническата част на внушителната и емблематична за Каракас сграда El Helicoide („Спиралата”), в която е разположена и централата на Боливарската служба за разузнаване, известна като Sebin (от Servicio Bolivariano de Inteligencia).

Не е много ясна хронологията на събитията, защото властите в Каракас и опозиционнити и чужди медии поднасят различни версии. Удивителното е, че участниците в бунта се оказаха богато оборудвани с мобилни телефони, с които веднага след възникването на безредиците започнаха пряко да предават отвътре. И още от първите минути отвън паралелно се събраха екипи на местни и чужди медии, които също се включиха „на живо”.

Властите са убедени, че всичко е режисирано, за да се провокира американска намеса преди президентския вот. Един от затворниците – американецът Джошуа Холт, обвинен в тероризъм, а също и че е агент на ЦРУ – отправи през Туитър видеоапел към правителството на САЩ да го спаси от затвора, оплаквайки се, че там искат да го убият. Той е зад решетките от миналата година в очакване на процес. Американското посолство в Каракас незабавно реагира с остри декларации и искания венесуелските власти да гарантират сигурността на Холт и на другите американски граждани по затворите.

Драматични обръщения направиха и няколко опозиционери, които също са в разбунтувалия се затвор по обвинения в провокиране на улично насилие, довело до гибелта на много хора. Те се оплакаха, че са подлагани на изтезания и че животът им е в опасност. Един от тях по време на сегашния бунт е бил ранен в лицето. Но така и не става ясно от кого – дали от тъмничар, дали от другите, „обикновени” затворници, които всъщност са инициаторите на безредиците, както личи от разпространяваните видеокадри.

Според венесуелските власти бунтът е тръгнал именно от „обикновените” затворници, но действията им са били насочвани и координирани от осъдените опозиционери, които с това нажежаване искали да осуетят президентските избори и да предизвикат чуждестранна намеса в страната.

Главният прокурор Тарек Уилям Сааб обяви, че е изпратил в кипналия затвор специална комисия, която да успокои страстите и да реши конфликта мирно.

Разтревожени роднини на затворниците се тълпят отвън в очакване на вести за близките си.

За сградата El Helicoide, в която се намира затворът, трябва да се каже, че е била един от най-модерните за времето си архитектурни проекти. Издигането ѝ върху един от хълмовете в Каракас стартира още през 1956 г., по време на диктатурата на Марко Перес Хименес. Била е замислена като гигантски център, който да обединява и търговски, и културни, и развлекателни обекти, като до всеки от тях да може да се стига директно с кола по спираловидно трасе, изкачващо се нагоре. Поради липса на средства строежът ту тръгва, ту спира на различни етапи – през 1961, 1967, 1982 г. През 1984 г. El Helicoide е завършена в общи линии и подслонява редица държавни институции, сред които и тогавашната Дирекция на службите за разузнаване и превенция или DISIP (от Dirección de los Servicios de Inteligencia y Prevención). Именно неин наследник е сегашната SEBIN с прилежащия затвор.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар