В категории:Свят

Турция осъди още 14 журналисти за “подкрепа на тероризма”

Делото срещу служителите на “Джумхюриет” е емблематично за състоянието на свободата на словото под управлението на Реджеп Ердоган

Поддръжници на подсъдимите протестират с техни снимки пред съда, Снимка: AFP

Турският съд издаде присъди на 14 журналисти от опозиционния вестник „Джумхюриет“ (Cumhuriyet) заради обвинения в тероризъм, а трима от обвиняемите по делото са оправдани, съобщава Middle East Eye. Този случай е емблематичен за състоянието на свободата на словото в Турция, която е световен рекордьор по брой на затворените журналисти.

Адвокатът на защитата Озден Оздемир е заявил пред Reuters, че служителите на вестника са получили присъди от между две и половина до седем и половина години. Друг обвиняем по делото, който не е работел в изданието, а е обвинен заради активността си в социалните мрежи, е получил най-тежката присъда от 10 години. Според решението на съда делото срещу изявения журналист Кан Дунар, който преди бе главен редактор на Джумхюриет, ще продължи отделно.

Спорният процес повдигна нови опасения за състоянието на медиите в страната под управлението на Реджеп Ердоган, тъй като Джумхюриете един от малкото останали вестници в Турция, които си позволяват да са силно критични към президента. Председателят на управителния съвет на изданието Акин Аталай е в затвора вече повече от 500 дни, но други журналисти от вестника бяха освободени в течение на процеса.

Дългогодишният журналист и колумнист Кадри Гюзел бе освободен през миналата година след 11 месеца в затвора. Пред съда той заяви, че това дело е насочено срещу цялата журналистика. “Ще излезем от тук с изправени глави и ще продължим да правим журналистика, без значение колко трудно е това в една среда, лишена от законност и демокрация. Настоявам аз и колегите ми да бъдем оправдали”, заяви той.

Всички ответници по делото са обвинени, че чрез работата си са подкрепяли организации, на които Турция гледа като на терористични групи – Кюрдската работническа партия (PKK) и Революционната народно-освободителна партия-фронт (DHKP-C). Журналистите са обвинени и в подкрепа на движението на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен, което е обвинявано от Анкара за опита за преврат през 2016 г.

Поддръжници на подсъдимите многократно са изтъквали, че обвиненията срещу журналистите са абсурдни и че процесът е политически – дори само заради факта, че цитираните в обвинението “терористични групи” се противопоставят една на друга.

“Вашата работа не е лесна, защото вземате решение при пълна липса на доказателства”, заяви Гюзел на съдията и добави, че обвиненията са “гнили”. Зам.-главният редактор на Джумхюриет Мурат Сабунку, който бе освободен от затвора през март, заяви, че журналистиката не е престъпление. “Ние просто си вършехме работата и ще продължим да го правим при всякакви обстоятелства”, изтъква той.

“Обвинението не е равно на доказателство. В това дело журналисти са обвинени, че правят журналистика. Съществуването на вестник Джумхюриет бива приемано като престъпление”, заяви един от адвокатите Фикрет Илкиз по време на изслушването.

Според организацията за защита на свободата на пресата P24, в момента зад решетките се намират 165 турски журналисти. Повечето от тях са арестувани след извънредното положение, обявено в резултат на опита за преврат на 15 юли 2016 г.

Обвиненията в “тероризъм” заради изразяване на мнение не засяга само журналисти. През миналата седмица в затвора заедно с новороденото си бебе влезе учителка от кюрдски произход от град Диарбекир. Тя бе осъдена за подкрепа на тероризма, защото по времето на военните акции в кюрдски градове като Джизре, в резултат на които бяха убити стотици цивилни, се е обадила в телевизионно предаване и е призовала да не се мълчи, докато загиват деца.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар