В категории:Мнения и коментари / Свят

Европейската комисия: Най-добре танковете да дойдат

От Брюксел бе предложено на страните от т.нар. „Шенген по отбраната”, в който влиза и България, да проверят дали мостовете и магистралите им са достатъчно издържливи, а тунелите – достатъчно широки, за да минават бързо по тях танкове и тежка артилерия. И ако не са, да ги укрепят и разширят – за сметка на следващия евробюджет. И с цел – следваща война явно

Българските магистрали, мостове и тунели дали ще издържат, примерно, на тези гръцки танкове? Снимка: El Pais
Българските магистрали, мостове и тунели дали ще издържат, примерно, на тези гръцки танкове? Снимка: El Pais

Ако някой още се мисли, че зачестилите напоследък приказки за война на малки и големи политици са от жанра на баналните им дъвки, от Брюксел дойде ясен сигнал, че нещата са по-сериозни. Както съобщава испанският в. „Ел Паис”, миналата седмица в Европейската комисия са били обсъдени конкретни мерки как да се подобри функционирането на т.нар. „Шенген по отбраната”, сформиран още през ноември и официализиран през декември м.г.

България също влиза в тази структура, известна с англоезичната си абревиатура PESCO, под която се крие евфемистичното определение „Постоянно структурирано сътрудничество”. Идеята му е влизащите вътре 25 държави (всички членки на ЕС без Дания, Малта и „брекзитното” Обединено кралство) да осигуряват безпроблемно, бързо и без проверки по националните граници придвижване на военни части за нуждите на общоевропейската отбрана.

Лидерите на ЕС след подписването на PESCO през декември м.г. Снимка: El Espanol
Лидерите на ЕС след подписването на PESCO през декември м.г. Снимка: El Espanol

Миналата седмица Европейската комисия предложи и първите конкретни мерки за подобряване на условията за такова придвижване. А именно – страните от PESCO да проверят дали мостовете и магистралите им са достатъчно издържливи, а тунелите – достатъчно широки, за да минават бързо по тях танкове и тежка артилерия. И ако не са, да ги укрепят и разширят. За сметка на следващия евробюджет.

Инициативата бе представена от еврокомисарката по транспорта – словенката Виолета Булц, която се аргументира така: „Трябва да гарантираме, че нещата ще функционират добре. Аз съм голяма привърженичка на трайния мир, но не искам нищо да ме изненада. Виждаме, че много неща се промениха в света през последните две години и в последните месеци”.

„Ел Паис” дава следния нагледен пример, за да разберат читатeлите по-добре за какво става дума: „Брюксел иска да сложи акцент върху нещо, което изглежда дребно на пръв поглед – как да се постигне това, че тежка техника, например танк, да може да преминава през територията на общността за възможно най-кратко време. (…) Целта е, ако, примерно трябва да се прехвърли тежка артилерия от Мадрид до естонската граница с Русия, най-удобният път да може да понесе теглото на техниката и контролът да е бърз”.

Посланието към членките на въпросния „Шенген по отбраната” е от позитивно по-позитивно – как усилията, които сега се изискват от тях, ще подобрят инфраструктурата им, а това ще е полезно и с оглед използването ѝ за граждански нужди. Външната министърка на ЕС Федерика Могерини ще е натоварена със събирането на информация къде по този показател куца всяка една национална инфраструктура. А информацията ще я подават властите от всяка държава членка, естествено. До средата на тази година те ще трябва да са готови с измерването на издържливостта на мостовете и магистралите си и ширината на тунелите си.

Отделен казус ще са средствата, които ще са необходими за подобрения на инфраструктурата съгласно новите изисквания. Еврокомисията смята, че тези разходи трябва да залегнат в следващия ѝ бюджет като приоритетни. Но дали няма изведнъж да се окаже, че всички магистрали, мостове и тунели в ЕС са негодни и спешно се нуждаят от реконструкции за нуждите на общата отбрана? След като за целта ще се предвидят доста пари, всяко отделно правителство ще е изкушено да посегне към тях.

Както и военно-промишленият комплекс по света и у нас е готов да посегне към войната, изкушен от нарастващото търсене на продукцията си…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар