Защо Тръмп забрани венесуелската криптовалута петро?

Освен ново затягане на санкциите, насочени към задушаване на икономиката във Венесуела и съответно към смяна на властта там, това е и реакция срещу опита на Каракас да заобиколи сегашната световна финансова система, доминирана от долара. Опитът е много сериозен, като се има предвид, че за разлика от други дигитални валути петрото е подплатено с внушителни материални измерения – с 5 милиарда барела венесуелски нефт от находище в басейна на река Ориноко

Венесуелското петро е подплатено с 5 милиарда барела петрол от находище в басейна на р. Ориноко. Снимка: TeleSur
Венесуелското петро е подплатено с 5 милиарда барела петрол от находище в басейна на р. Ориноко. Снимка: TeleSur

Ден преди на 20 март т.г. венесуелската криптовалута петро (която стартира преди месец при голям интерес от чужди инвеститори) да започне да циркулира масово, президентът на САЩ Доналд Тръмп ѝ наложи възбрана. В понеделник той подписа в Белия дом във Вашингтон специална заповед, с която забрани на американските граждани да оперират с каквито и да е дигитални валути или сметки, емитирани от правителството в Каракас след 9 януари 2018 г. Тръмп разпореди на американския министър на икономиката Стивън Мнучин да изготви механизмите за изпълнение на заповедта. Освен това списъкът с венесуелски официални лица, на които са наложени американски санкции, бе разширен с още четирима души.

Няма съмнение, че и американското „вето” върху петрото е част от тази санкционна политика на САЩ, която откровено цели задушаване на икономиката във Венесуела и съответно смяна на властта в Каракас. Следва да се припомни, че родината на бащата на „лявата вълна” в Латинска Америка Уго Чавес е трън в очите на Вашингтон още от началото началото на мирната Боливарска революция през 1999 г. Американските усилията за промяна на този курс, които през 2002 г. кристализираха и в опит за държавен преврат срещу Чавес, не са спирали през всичките тези години. Острието им неизменно е насочвано към подкопаване на икономиката на страната, създаване на недоволство сред населението и подготовка по този начин за политически обрат – сценарий, използван многократно срещу „неудобни” правителства и в Латинска Америка, и другаде по света.

Тези действия са и главната причина за тежката икономическа обстановка във Венесуела от последните години, като правителството в Каракас многократно е изнасяло данни, илюстриращи тази открита икономическа война срещу него. Тя се ожесточи особено през последната година, като през август 2017 г. към нея се добавиха и преки санкции от страна на САЩ, практически блокиращи възможностите за финансови и търговски сделки на венесуелското правителство. ЕС също се присъедини със собствени наказателни мерки към този натиск. Резултатът от него е още по-сериозно влошаване на икономическото положение във Венесуела, включително възпрепятстване на властите там да закупуват от чужбина и да снабдяват населението със стоки от първа необходимост.

Ето защо още в края на миналата година венесуелският президент Николас Мадуро оповести решението да се въведе криптовалута петро, подплатена с природни богатства на страната като нефт, злато и диаманти. Целта на тази криптовалута е да се заобиколи наложената от САЩ финансово-икономическа блокада на Венесуела и необходимите за функционирането на държавата и за добруването на населението ѝ търговски и финансови операции да се извършват без проблеми.

На 20 февруари т.г. Каракас стартира официално петрото и то веднага събуди голям интерес сред чужди инвеститори от Колумбия, Китай, Япония, Бразилия, Испания, Турция, Палестина, Сейнт Винсънт и Сингапур, които вече са закупили от него количества, равни на 1 милиард долара. Интересът се дължи на факта, че има важна разлика между петрото и други криптовалути, които са чисто виртуални и зад тях не стои нищо. Петрото е гарантирано с 5 милиарда барела венесуелски нефт от находището Аякучо в басейна на река Ориноко.

Това е същественото обстоятелство, което дава самочувствие и увереност на венесуелските власти, че забраната на Тръмп срещу петрото няма да успее да откаже всички заинтересовани от него. В същото време президентът Мадуро реагираха остро на този откровен ход на Вашингтон за допълнително влошаване на икономическото положение в страната. В специална декларация той припомня мнението на независимия експерт на ООН Алфред де Саяс, който наскоро определи американската санкционна политика спрямо Венесуела като „престъпление срещу човечеството”, защото тя пряко удря по снабдяването с храни и лекарства на венесуелския народ и съответно може да бъде внесена с такова обвинение в Международния наказателен съд.

В официалната позиция на Мадуро се посочва:

„Боливарското правителство за пореден път алармира международната общност за един заговор на надменния режим на САЩ, чиято цел е да направи още по-жестоки заплахите срещу нашия народ с претенцията чрез тази намеса да ни подложи на една нова колонизация, атакувайки така свободните народи по света.

Венесуела извърши страхотен скок към бъдещето, въвеждайки един революционен икономически механизъм като петрото, подкрепен с над 5 милиарда барела петрол. Това ще позволи на страната да разкъса веригите на долара и да отвори врати към затвърждаването на напредъка на нашата икономическа и производствена система.

Независимо от тази нова и груба намеса, правителството на Боливарска република Венесуела потвърждава пред международната общност и другите сектори на глобалната икономика своята твърда, абсолютна и суверенна решимост да продължи с лансирането на технологията на дигиталната валута и да превърне петрото в една от най-солидните и будещи доверие криптовалути в света”.

На свой ред известният историк и политолог Хуан Ромеро, интервюиран от телевизия TeleSur, подчертава още един важен аспект на сегашната ситуация. Според него освен затягане на антивенесуелските санкции, реакцията на Тръмп със забраната на петрото издава и сериозното притеснение на САЩ, че венесуелската криптовалута де факто може да разклати цялата сегашна световна финансова система, доминирана от долара. Очевидно Вашингтон възприема като пряка заплаха за тази своя доминация силния старт на петрото, подплатено от 5 милиарда барела венесуелски нефт. Поради същата причина обаче анализаторът предупреждава, че могат да се очакват и други, още по-сурови реакции от САЩ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар