В категории:Европа / Информации / Свят

Оставката на премиера Роберт Фицо не стига на словаците

Най-масовите демонстрации след Кадифената революция от 1989 г. настояха за извънредни избори и за пълна чистка във властта

65-хилядна демонстрация с искане за извънредни избори заля центъра на Братислава. Снимка: aktuality.sk
65-хилядна демонстрация с искане за извънредни избори заля центъра на Братислава. Снимка: aktuality.sk

„Да отстоим порядъчността на Словакия” – под този водещ лозунг центърът на словашката столица Братислава бе залят от 65-хилядна демонстрация този петък, на 16 март. Подобни прояви имаше в 34 словашки града и в още 25 в чужбина. Смята се, че това са най-масовите протести в страната след Кадифената революция през 1989 г.

Исканията на демонстрантите са за извънредни избори, за да може изцяло да бъде подменено сегашното словашко правителство, масово определяно от тях като „мафиотско”. Те не са доволни само от оставката на премиера Роберт Фицо, защото смятат, че посочения от него за приемник досегашен вицепремиер Петер Пелегрини ще продължи старата политика, като самият Фицо ще дърпа конците задкулисно. „Нищо не се е променило” – скандираха протестиращите днес.

„Оставките не стигат, те (правителството – б.р.) трябва да се махнат от обществено-политическия живот. Искаме честно правителство, не правителство, което ни лъже” – такива тези отстояха много от ораторите на демонстрацията в Братислава.

Кризата в Словакия се разрази заради потреслото страната двойно убийство на младия разследващ журналист Ян Куцяк и приятелката му Мартина Кушнирова. От публикуваната след смъртта им недовършена статия на Куцяк се разбра, че той е пишел за връзките на висши държавни чиновници, близки до Фицо, с италиански бизнесмен, осъден в родината си за участие в делата на калабрийската мафия Ндрангета.

Разкритията предизвикаха ескалация на общественото недоволство от настоящото правителство. Започнаха постоянно разрастващи се протестни демонстрации.

Словашките медии съобщават, че е бил подпален офисът на управляващата партия на Фицо SMER в град Жилина. Има информации, че на овъглените стени на сградата била изрисувана думата „Крадци” с подпис Vasky Jugend – това е неофашистка групировка, свързана с парламентарната ултрадясна и ксенофобска партия „Наша Словакия”.

Петер Пелегрини, който вече беше номиниран като кандидат-премиер от президента Анджей Киска, обяви, че разполага с подкрепата на 79 депутати в 150-членния парламент и това ще му е достатъчно да бъде одобрен.

Междувременно обаче двете главни опозиционни партии – либералната SaS и консервативната OlaNo, са внесли вот на недоверие срещу настоящия кабинет, който ще се гласува в понеделник, 19 март. На същото заседание ще се разглежда дали е имало наистина връзки между правителството и организираната престъпност и защо властта не е защитила убития репортер, след като са му били отправяни заплахи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар