В категории:Свят

Неонацистки групировки набират британски доброволци за боевете в Украйна

Докато украинският батальон Азов търси попълнения на Острова, британското правителство предупреждава, че опасността от крайнодесен тероризъм се повишава

Неонацистки групировки, участващи в боевете в Украйна, активно се опитват да набират доброволци от британските крайнодесни среди, съобщава Guardian. Според данни на антифашистката и антирасистка организация Hope Not Hate поне двама британци са пътували до раздираната от война източноевропейска държава през последните месеци, след като са били насърчени от хора, свързани с батальона Азов – прословутата украинска фашистка милиция.

Предупреждението на Hope Not Hate идва само няколко дни, след като председателят на Координационият съвет по контратероризъм Марк Роули разкри, че през 2017 г. са предотвратени четири терористични заговора на крайнодесни организации и че има данни за изграждане на международни мрежи от десни екстремисти.

Според Hope Not Hate група, наречена “Мизантропска дивизия”, която е свързана с батальона Азов, работи с представители на крайнодесни организации във Великобритания, за да набира хора за боевете в Украйна. Сред тях са обявената за терористична организация Национално действие, както и  базирана в Лондон група на полски ултранационалисти.

Опасността от подобни международни връзки обаче бе подчертана от Марк Роули. “За пръв път се сблъскваме с нещо като „Национално действие“ – създадена в страната, забранена неонацистка терористична групировка, която планира атаки и изгражда международни мрежи”, заяви той.

В последния си доклад Hope Not Hate оценява членската маса на британските десни екстремистки групи на 600-700 души, което представлява значително понижение спрямо минали периоди. Организацията подчертава, че традиционни крайнодесни партии като „Национален фронт“ и „Британската национална партия“ вече са почти изчезнали.

“Има един парадокс в състоянието на британската крайна десница днес. На организационно ниво движението е по-слабо, отколкото когато и да било през последния четвърт век. Но в същото време успява да представлява по-голяма заплаха по отношение на насилието и промотирането на противните си възгледи… Заплахата еволюира. Традиционните британски крайнодесни групи са в колапс, но вдъхновеният от крайнодесни идеи тероризъм е във възход. Омразата срещу мюсюлманите замества старомодния расов национализъм. Основните активисти са по-млади, действат в интернет и не носят толкова очевиден “нацистки” багаж като предшествениците си”, заявяват от Hope Not Hate.

Докладът на организацията посочва, че възниква “младо поколение от крайнодесни активисти, които са вещи в технологиите, избягват външните стереотипи от миналото и придобиват нарастващо влияние”. “Това се съчетава с колапса на Британската национална партия, който убеди някои от хардлайнерите в движението, че няма парламентарен път към фашизма, с ислямистките терористични атаки от миналата година, които са директна причина за ответните терористични атаки и опити за атаки, и с влошаващото се обществено възприемане на британските мюсюлмани и исляма като цяло. На фона на това трябва да сме подготвени за повече терористични заговори и използване на насилие от страна на екстремистката десница в обозримо бъдеще”, заявява изпълнителният директор на Hope Not Hate Ник Лоулес.

“Заплахата от десен екстремизъм в миналото не бе организирана. От време на време се случваше индивид, вдъхновен от тази реторика, да извърши терористичен акт. Но никога не сме имали толкова организирана дясна заплаха, колкото сега”, заяви в речта си Марк Роули.

През миналия месец британецът Дарън Озборн получи доживотна присъда заради атака срещу мюсюлмани през 2017 г., при която загина един човек, а други 12 бяха ранени. Според съда той се е радикализирал само за няколко седмици, за което е допринесла интернет пропагандата на групи като „Британия на първо място“ и фигури като бившия лидер на „Англиската лига за защита“ Томи Робинсън.

В отговор на доклада на Hope Not Hate министърът на сигурността на Обединеното кралство Бен Уалас публикува изявление, в което се подчертава, че “това правителство не се поколебало да забрани неонацитката група Национално действие, когато са се натрупали достатъчно доказателства”, и че няма да се колебае да предприеме допълнителни мерки. “Чрез нашата Стратегия за превенция, ние успешно се борим срещу набирането на попълнения за терористите и защитаваме уязвимите хора, независимо дали са заплашвани от ислямисти, неонацисти или други есктремисти. Този доклад хвърля светлина върху нарастващата нетолерантност във Великобритания и Европа и показва, че трябва да се изправим срещу екстремизма, независимо дали идва от крайната десница, ислямистки групировки или други движения”, заявява министърът.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар