В категории:Европа / Екология

Брюксел въвежда безплатен градски транспорт при мръсен въздух

Новите правила ще въведат ограничения за скоростта на автомобилите, както и забрана за употребата на печки на дърва, а европейската столица ще се опита да подобри качеството на въздуха си

Снимка: Pixabay.com

Брюксел ще въведе безплатен градски транспорт и ще премахне таксата от системата за споделени велосипеди в дните с мръсен въздух. По този начин градът се надява не само да стане по-чист, но и да изпълни директивите на ЕС относно качеството на въздуха, пише Guardian.

След два поредни дни с високи нива на фини прахови частици, надвишаващи средно 51-70 микрограма на кубичен метър въздух, автобусите, трамваите и метрото ще возят пътниците си напълно безплатно, съгласно новите правила, приети от градския съвет.

Максималната скорост за движение на автомобилите ще стане с около 1/3 по-ниска, а употребата на печки на дърва, ще бъде забранена, съгласно закона, който бе изпратен за правно разглеждане миналата седмица.

Длъжностни лица казват, че очакват промените да влязат в сила до лятото. Паскал Смет, министър на градската мобилност на Брюксел, заявява, че мерките ще компенсират данъчните облекчения, от които всеки ден са се възползвали 350 000 собственици на коли в града.

„Изследванията показват, че колкото повече пространство давате на автомобилите, толкова повече автомобили привличате. Всъщност, най-приятелски настроените към колите градове са и тези с най-големи задръствания. Като се дава пространство на пешеходците и велосипедистите, градовете могат да създадат места, където хората се срещат и се свързват един с друг“, заявява Смет пред Guardian.

Неспособността на Брюксел да се справи с токсичния си въздух бе срамно петно за официалните представители и дипломати на ЕС, които се събираха в белгийската столица, за да обсъждат качеството на въздуха в страните от съюза.

Миналия месец Брюксел подходи по нов начин към проблема, като обяви стратегия за създаването на зони с ниски емисии, които постепенно да забранят най-замърсяващите автомобили от улиците. Освен това всички градските автобуси ще бъдат електрифицирани до 2030 г.

Междувременно жителите на града ще могат да проверяват нивата на фините прахови частици във въздуха чрез смартфон приложение и уеб сайт. Те ще предават данните си в реално време, а жителите на Брюксел ще могат да видят кога нивата на фините частици е над допустимия праг.

Действията на управата на Брюксел се следят и от администрацията на Лондон, тъй като британската столица достигна своя лимит на вредните частици във въздуха миналия месец. От 2010 година насам Великобритания нарушава директивите на ЕС за чистотата на въздуха.

„Идеята не е да се забранят коли в града, а да се намери ново равновесие“, казва Смет и допълва, че идеята на градската управа е да превърне Брюксел в град, който да е подходящ за деца и семейства.

Преди две седмици 5 града в Германия – Бон, Есен, Манхайм, Ройтлинген и Херенберг – обявиха, че обмислят пробното въвеждане на безплатен градски транспорт, за да се справят със замърсяването на въздуха. Тази идея обаче срещна политически отпор, като срещу нея се изказаха и някои икономисти. В крайна сметка 5-те немски града не одобриха идеята да предоставят безплатен обществен транспорт, заявявайки, че тя е нереалистична. Въпреки това говорител на немското министерство на транспорта е заявил, че идеята все още не е напълно отхвърлена, пише в. „Independent“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар