В категории:България

Онлайн видео излъчване от всяка секция на избори, предлага ВОЛЯ

Поправки в изборното законодателство предлага групата на Веселин Марешки. Освен инсталирането на камери, които да излъчват директно онлайн през целия изборен ден, от ВОЛЯ искат промяна в правилата за съставяне на РИК, ОИК и СИК. Започва ли поредният предизборен ремонт на изборното законодателство?

Част от парламентарната група на ВОЛЯ. Снимка: „Барикада“

Депутати от парламентарната група на партия ВОЛЯ предлагат поправки в Изборния кодекс, с които да се въведе видео наблюдение във всяка една избирателна секция, а камерите да излъчват на живо в интернет.

Законопроектът е внесен в деловодството на парламента днес по обед и предвижда в чл. 219 от Изборния кодекс да се създаден нова ал. 2, която да гласи, че „всяка избирателна секция се оборудва с видео заснемане, като през целия изборен ден помещението се заснема и излъчва на живо на сайта на районната избирателна комисия“.

Не за първи път има идеи за инсталиране на камери в избирателните секции. Такова предложение преди 2 години имаше от ДПС, но не беше прието.

ВОЛЯ предлага и друга, далеч по-реално достижима промяна в изборното законодателство – право на членове в районните, общинските и секционните избирателни комисии да имат само представители на парламентарно представени партии. Всяка партия да участва в състава на комисиите с толкова членове, колкото отговарят на процента получени гласове на последните парламентарни избори, но не по-малко от един, искат хората на Веселин Марешки.

Поправката предвижда от представители да бъдат лишени партиите, които са изпратили представители в Европейския парламент – текст, заложен в настоящия вариант на Изборния кодекс.

Засега законопроектът за промени в Изборния кодекс на ВОЛЯ е единствен, но практиката в родния законодателен орган показва, че почти винаги след внасянето на един законопроект се появяват и други. При един последните куриозни случаи през 2016 година, депутатите разглеждаха 14 законопроекта за поправки в изборното законодателство. Стартирането на законодателни инициативи за ремонт на Изборния кодекс обикновено за сигнал и за предстоящи избори.

Една от очакваните промени е отлагането на въвеждането на електронно гласуване, което според сегашното законодателство, прието от предишния парламент, трябваше да се случи за евроизборите през 2019 година. За такова отлагане преди дни се обявиха в свой доклад до парламента  и от Централната избирателна комисия. Възможно е на промяна да бъде подложен и текстът от закона, който предвижда въвеждане на машинно гласуване във всички секции, което трябваше да се случи още през 2017 година. По информация на бивши депутати от Реформаторския блок, Министерството на финансите не е дало на ЦИК исканите 50 млн. лева за осигуряване на машинно гласуване във всеки секции на следващите избори.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар