В категории:Информации / Свят

Масов протест в Испания за достойни пенсии

Гневни демонстрации преминаха в Мадрид, Барселона, Билбао и в общо около 40 населени места. Участниците недоволстваха от недостатъчното според тях увеличение на пенсиите за тази година с 0,25%

Момент от пенсионерския протест пред Конгреса на депутатите в Мадрид. Снимка: El Pais
Момент от пенсионерския протест пред Конгреса на депутатите в Мадрид. Снимка: El Pais

Хиляди пенсионери протестираха днес из над 40 градове и селища в цяла Испания с искане за достойни пенсии, съобщава в. „Ел Паис”. Участниците в демонстрациите изразиха недоволството си от недостатъчното според тах увеличение на пенсиите за тази година с 0,25%.

Протестната кампания стартира още на 15 февруари. Тя върви под егидата на обществената организация „Пенсионерска вълнá” (Marea Pensionista) и на двата най-големи испански синдиката CC OO и UGT. За днес бе свикана „национална мобилизация”.

В Мадрид стотици гневни демонстранти събориха загражденията и разкъсаха полицейския кордон около Конгреса на депутатите, скандирайки „Искаме достойни пенсии!”, „Ние сме пенсионери, а не терористи!” и „Крадци, крадци!” (адресирано към управляващата Народна партия). До сблъсъци все пак не се стигна, а делегация на протестиращите, включваща представители на синдикатите, внесе в Конгреса писмено искане „да се преодолее блокажа на Народната партия и на „Сюдаданос”” с цел да се внесат корекции в настоящото пенсионно законодателство. Настоява се също повишаването на пенсиите да отговаря на показателя на инфлацията и държавния бюджет да предвиди достатъчно средства за финансиране на социалното осигуряване.

В Барселона в подобен протест се включиха около 400 души, които преминаха в шествие из центъра на града, настоявайки за адекватна актуализация на пенсиите. Демонстрации имаше също в Хирона, Фигерес, Сабадел, Реус и в други каталунски градове.

Хиляди недоволни пенсионери окупираха и центъра на Билбао, скандирайки, че увеличението от 0,25% на пенсиите е „смешно”. Край централата на местната власт шествието се спря, за да се извърши демонстративно хвърляне пред сградата на известията за въпросното увеличение, изпратени от министъра на труда Фатима Баниес до всеки пенсионер.

Протести имаше също във Валенсия, Овиедо, Гранада, Лас Палмас и т.н.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар