Португалия предлага ЕС да въведе „данъка Тобин” върху транзакциите

Лявото правителство на премиера Антонио Коща лансира още два данъка – „дигитален”, който посяга към нерегулираните още приходи на гиганти като Гугъл и Фейсбук, печелещи баснословно само от разпространение на чуждо съдържание, както и „зелен” данък за най-големите предприятия замърсители на околната среда. Португалските инициативи имат голям шанс да бъдат одобрени, след като шеф на Еврогрупата стана доскорошният португалски финансов министър Марио Сентено. Той е смятан за баща на „чудото”, което позволи на малка и бедна Португалия да надвие кризата с баланс между социалната политика на кабинета си и мантрата от Брюксел за затягане на коланите

Португалският премиер Антонио Коща. Снимка: EFE
Португалският премиер Антонио Коща. Снимка: EFE

Премиерът социалист на Португалия Антонио Коща е лансирал амбициозно предложение на страната си към Европейския съюз – и то е за въвеждане на три нови данъка, съобщава португалският в. „Публико”. Единият данък, който от години е известен като „данъка Тобин”, да е върху международните финансови транзакции. Другият да е насочен към дигиталната среда, като бъдат обложени нерегулираните засега приходи на гиганти като Гугъл и Фейсбук, трупащи баснословни печалби само от разпространението на чуждо съдържание. И третият данък да е „зелен” и да се изисква от най-големите предприятия замърсители на околната среда.

Коща е включил предложението в своето изказване на Европейския съвет, включващ лидерите на ЕС, чието заседание ще се състои в Брюксел на 23 февруари. Проектът на речта му вече е изпратен в столицата на Белгия и на ЕС.

В изказването се подкрепя и идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вноската на страните членки на ЕС да се вдиге от сегашния 1% от БВП на 1,2%. Но това не е нещо ново – идеята се върти усилено и се обяснява, че това се налага заради излизането на Великобритения от ЕС. Европейският парламент дори предложи вноската да се качи до 1,3%. Темата за процента на вноската е във фокуса на вниманието на много европейски страни и предизвиква оживени обществени дебати.

Антонио Коща и неговото правителство обаче сега очертава още три посоки, от които може да дойдат приходи за бюджета на ЕС, а освен това и приноси към финансовата прозрачност, екологията и борбата с неравенството.

Идеята за трите нови данъка има голям шанс да се осъществи, след като от началото на тази година начело на Еврогрупата застана доскорошният португалски министър на финансите Марио Сентено. Той е смятан за баща на „чудото”, което позволи на малка и бедна Португалия да надвие кризата с баланс между социалната политика на кабинета си и мантрата от Брюксел за затягане на коланите.

Съобщавайки за сегашната португалска данъчна инициатива, испанският в. „Ел Паис” припомня, че Сентено пое Еврогрупата с амбицията да разшири бюджетния фундамент на ЕС и да почерпи от него ресурс за преборване на безработицата. Той лансира в тази посока и собствен „много лесен план”, както сам го определя. А именно – да се създаде специален европейски фонд за страни с повишени спрямо средните нива на безработица. Щом някоя страна поради възникнала циклична криза на пазара премине това средно равнище, тя ще бъде подпомагана от този фонд, докато отвори достатъчно нови работни места и преодолее проблема. Така тя няма да натоварва собствените си публични финанси и ще преодолява по-бързо срива си благодарение на общоевропейски средства. Според Сентено кризата от 2008 г. се е разразила, именно защото еврозоната тогава още не била съгласувала създаването на подобни общи институции.

Португалия с нейното уникално ляво правителство, сформирано от социалисти, но в парламента разчитащо на гласовете на антисистемниците от формацията „Блокът” и на комунистите, в последните две години фокусира с феномена си вниманието на цяла Европа. Страната съумя да преодолее собствената си доста тежка криза, задълбочена и от „спасителния план” на Тройката, като намери баланс между социалните ангажименти на лявото правителство и неспирните изисквания на Брюксел и Берлин за бюджетни орязвания.

Мнозина наблюдатели приписват заслугата за този баланс именно на доскорошния португалски финансов министър Марио Сентено, определян от „Ел Паис” като „социалист без книжка, но по сърце”. Възпитаник на Харвард и прецизен финансист, той си спечелва с министерстването в кабинета на Коща славата на истински магьосник, който умее да намира „златната среда” между Севера и Юга, между левицата и десницата, между Лисабон и Берлин, при това без да се кара с никого и наистина постигайки впечатляващи финансови показатели на страната си.

Марио Сентено вече оглави Еврогрупата. Снимка: euinside.eu
Марио Сентено вече оглави Еврогрупата. Снимка: euinside.eu

Когато той е повикан от Коща да седне на горещото кресло на финансовия министър, Сентено получава и свърхпълномощия – да спира бюджетните инициативи на всяко министерство или на левичарски депутати, ако ги сметне за вредни за стабилността на страната. Ето така се се стига до следните впечатляващи показатели. При поемането на поста от Сентено Португалия бележи едва 1,5% растеж и има 4,4% дефицит. Сега, преди той да отиде в Брюксел, данните вече сочат 2,6% растеж и 1,4% дефицит.

Успехът е толкова неоспорим, че дори „бесният” германски министър на финансите Волфганг Шойбле се налага „да преглътне всичките си змии и гущери” и да признае, че Сентено е един „финансово-икономически Роналдо”, както коментира „Ел Паис”. Дали португалецът сега ще съумее да прехвърли тези свои умения и на европейски терен? Заявените от него намерения начело на Еврогрупата са доста решителни: „Имаме възможност да напишем един нов сценарий за еврозоната“.

Къдринка Къдринова

Журналист международник. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор”, била е зам.-главен редактор на сп. „Тема” и редактор международни новини в програма „Хоризонт” на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител на редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди.

Оставете коментар