В категории:Свят

Индия иска да осигури безплатно здравеопазване за половин милиард души

Ако бъде приет и финансиран, този план ще представлява най-голямото разширяване на здравното осигуряване в света. Програмата обаче не включва мерки за превенция на здравните рискове сред бедното население на страната

На теория държавните болници в Индия са безплатни за всички. На практика дългото чакане и ниското качество оставя стотици милиони индийци без достъп до здравни услуги. Снимка: AP

В началото на месеца индийското правителство обяви мащабен план, който трябва да осигури на половин милиард бедни индийци свободен достъп до здравеопазване. С тази програма министър-председателят Нерендра Моди се стреми да отговори на исканията за по-силна икономическа и социална защита преди предстоящите догодина избори, пише New York Times.

Този ход със сигурност ще се радва на масова подкрепа в страна, където повечето хора нямат здравна застраховка и доходът на глава от населението възлиза на няколко долара на ден. Макар индийската икономика като цяло да расте, това не се отразява на голяма част от населението, поради което Моди и неговата партия се опитват да намерят начин да привлекат хората, които се чувстват изоставени.

“В живота на бедните хора едно от най-големите притеснения е как да се лекуват заболявания. Новата схема, предвидена в бюджета, ще освободи бедните от тази голяма грижа”, заяви Моди след обявяването на плана.

Програмата за здравеопазване, заложена в бюджета за 2018-2019 г., ще осигури на 100 млн. домакинства покритие на здравни услуги на стойност до 500 хил. рупии, или 7860 долара годишно. Тази сума, макар и малка по западните стандарти, ще е достатъчна за покриването на пет сърдечни операции в Индия. Правителството още не е обявило какви ще са изискванията за влизане в програмата, а много подробности от плана тепърва ще бъдат уточнявани.

Финансовият министър на страната Арун Жаитли заяви пред парламента, че този план ще покрие повече хора, отколкото която и да е друга държавно финансирана програма за здравеопазване по света. Той изтъква, че в добавка към директните ползи за здравето, програмата ще осигури и стотици хиляди работни места.

Индийското правителство е отделило едва 1.4% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване през 2014 г., като според данните на Световната банка това съотношение почти не се е променило през последните 20 години. За сравнение Китай е отделил 3.1% за здравеопазване през същата година, а Съединените щати – 8.3 на сто.

Ако програмата бъде одобрена от индийския парламент и бъде пълноценно финансирана, това ще представлява мащабно разширяване на възможностите за получаване на здравни грижи. Това ще позволи на хората да посещават многото частни болници в страната за всякакви здравни нужди – от лечение на рак до слагане на изкуствени стави. Макар държавните болници на теория да са безплатни за всички, там пациентите трябва да чакат дълго, качеството е ниско, а корупцията е масова.

“Това е нещо огромно. Най-голямата стъпка на правителството в сферата на здравеопазването от 20 години”, коментира доктор Аджай Бакши, бивш ръководител на веригата частни болници Manipal.

Очакваната продължителност на живота на средностатистическия индиец е около 68 години, което е значително по-ниско от други големи развиващи се държави като Китай и Бразилия. До голяма степен това се дължи на лошото здравеопазване.  “Най-бедните 500 млн. души в страната понасят най-тежкото бреме на болестите. Те нямат достъп до лекари, които да им поставят диагноза. И дори да бъдат диагностицирани, нямат възможност да получат лечение”, заявява доктор Бакши.

Някои здравни експерти подчертават, че предложенията на правителството не правят нищо за превенция на здравните рискове. Индия страда от увеличаващи се нива на замърсяване на водите и въздуха, като някои от тези проблеми се влошават от про-бизнес политиките на сегашното правителство. Недохранването, лошите хигиенни условия и липсата на нормални жилища също остават голям проблем за голяма част от населението на страната.

“От какво умират бедните хора? Диария, пневмония, недохранване, малария, туберкулоза. Превенцията и лечението трябва да вървят ръка за ръка”, коментира Рама Бару, преподавател в Центъра по социална медицина и здраве на общността към университета “Джаварлал Неру” в Ню Делхи.

Правителството не е обявило детайли за това как ще финансира здравната програма. Финансовото министерство обяви, че вече е отделило 314 млн. долара за тази цел, но разходите за програмата лесно могат да достигнат милиарди долара всяка година.

През 2016 г. правителството на Моди обяви друг план, предвиждащ всяко семейство да получи здравно покритие на стойност 100 хил. рупии, но той никога не получи финансиране. Но доктор Бакши заявява, че този път е по-вероятно финансирането да бъде осигурено, защото икономиката е по-силна – и още по-важно, наближават избори. “Те ще подсигурят прилагането на тази програма. Индийските гласоподаватели в миналото са подкрепяли правителства, които са разширявали здравното осигуряване”, казва той.

Проектобюджетът предвижда въвеждане на допълнителен данък, който трябва да осигури 1.7 млрд. долара, предвидени специално за здравни програми. Правителството предлага и нов данък върху капиталовите печалби, който да обхване част от богатството, натрупано благодарение на рекордния ръст на финансовите пазари.

Оставете коментар