В категории:САЩ / Свят / Северна Америка

Nestle добива милиони галони вода без разрешително в Калифорния

Докато Калифорния все по-често страда от засушавания и недостиг на вода, Nestle добива милиони галони вода без разрешително.

Така изглеждат планините над Сан Бернардино. Снимка: Wikipedia

В самия край на 2017 година регулаторните органи в Калифорния са се произнесли, че може да се наложи Nestle да прекрати голяма част от добива си на вода от националната гора на Сан Бернардино, защото бутилира милиони галони над допустимото. Nestle продава добитата от резервата вода под етикета Arrowhead, съобщава NPR.

Държавният съвет по водите съобщава, че от 1947 г. до 2015 г. Nestle е добивала по 62.6 милиона галона вода от извор в гората на Сан Бернардино. Компанията обаче има разрешение за добива на 8.5 милиона галона вода годишно, а несъответствията в декларираните и добитите количества вода са били разкрити след 2 годишно разследване.

Щатските регулатори са заявили, че Nestle трябва да кандидатства за ново разрешително, като компанията гарантира, че добивът на вода ще отговаря на калифорнийските закони. Административните органи са дали отсрочка на корпорацията, в която тя да може да подготви своята документация.

Съветът по водите е започнал своето разследване след няколко жалби срещу Nestle по време на сушата в Калифорния, като за това помага и материал от 2015 г. във вестник Desert Sun. Обвиненията срещу Nestle варират от това, че корпорацията не разполага с пълни права върху водата, която продава, до това, че действията ѝ са навредили на природата и жителите на околността.

От Nestle заявяват, че следят своите извори, за да са сигурни, че с тях няма проблеми, а докладът на Управителния съвет по водите е по-малко категоричен по тези въпроси. Но от Nestle не успяват да дадат ясен отговор колко вода могат законно да добиват от гората на Сан Бернардино.

„Докато Nestlе основателно може да претендира за правата си на добив на вода в Strawberry Canyon, то значителна част от водата, която в момента се добива от корпорацията, изглежда се добива без законова основа“, се казва в доклада на регулаторния орган.

„В Калифорния Nestlе имат 11 извора и 5 фабрики за бутилиране. Но освен това те добиват вода директно от обществени източници и други подпочвени находища“, споделя авторът на материала във вестник Desert Sun Иън Джеймс.

В своята статия Джеймс пише, че е открил, че Калифорния не може да осъществява ефективен надзор над цялата индустрия за бутилиране на изворна и минерална вода.

Калифорнийската комисия по водите наскоро изпрати писмо на Nestle, в което обобщава доклада си. На компанията са дадени 60 дни, за да се представи план за съответствие и 90 дни, за план за разследване и мониторинг. Освен това Комисията е издала и редица препоръки.

Местната радиостанция KPCC съобщава:

„От Nestle заявяват, че е твърде рано да се каже какво ще бъде отражението на докладът върху бутилираната вода Arrowhead. Говорителка на компанията каза, че е доволна, че докладът потвърждава, че Nestle има валидни права за „значително количество водата“.

Водата от поречието Strawberry Creek в Националната гора на Сан Бернардино е била бутилирана от края на 1800 г. По думите на Nestle, първоначалните права за добива ѝ са били на собствениците на хотел Arrowhead Springs, но по-късно те са се прехвърлили към швейцарската транснационална компания.

От Щатска комисия по водите не са съгласни и заявяват, че не може да се сравнява правото на добив на хотел през 19 век с настоящата ситуация – тогава хотелът е добивал вода директно от извора. Комисията обаче оставя възможност на Nestle да предяви иск за право на добив на по-големи количества от подпочвените количества вода в горския масив“, съобщават от общественото радио KPCC.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар