В категории:Общество

Искате да сте изобретател? Може, стига да идвате от богато семейство

Финансовите възможности на родителите, а не просто уменията на децата имат ключова роля за тяхното бъдеще развитие като откриватели, установява изследване на икономисти от Харвард, Масачузетския технологичен институт, Лондонското училище по икономика и политически науки и Министерството на финансите на САЩ.

Искате да бъдете изобретател и да патентовате открия? Ще се нуждаете от две неща: да сте добър по математика и да имате богати родители. В мащабно изследване на петима икономисти от Харвард, Масачузетския технологичен институт, Лондонското училище по икономика и политически науки и Министерството на финансите на САЩ е проследен житейският път на над 1 милион изобретатели, а откритието им колкото любопитно, толкова и очаквано.

Оказва се, че децата на родители, които попадат в числото на 1% най-богати американски граждани имат 10 пъти по-голям шанс да подадат патент, отколкото децата на най-бедните 50% от американските граждани. Изследването, цитирано от Quartz разкрива още, че белите деца като цяло имат три пъти по-голяма вероятност да патентоват открие от чернокожите, а едва 18% от откривателите са жени.

Авторите на изследването свързват патентните успехи с данъците и училищата в различните региони. Те установяват, че различията в способностите нямат почти никаква връзка с възможността един ден да патентовате откритие. Отличниците по математика деца в трети клас имат по-голяма вероятност да се превърнат в откриватели по-късно в своя живот само ако родителите им са сред 10-те процента най-богати граждани. „Децата с високи постижения, които идват от бедни или малцинствени семейства? Едва ли ще станат откриватели“, посочва изданието и допълва, че подобни резултати не са изненадващи за изследователите – изследване от 2013-та година на икономисти от Калифорнийския университет установява, че предприемачите са предимно бели мъже, с високо образование и произлизат от богати семейства.

Изданието подчертава, че иновациите – научни открития, подобрени технологии, приспособения – които се регистрират като нови патентни, са двигател на икономическия растеж, а чрез данъчни облекчения за откриватели САЩ стимулират с милиони тази дейност.

Но данъчните облекчения може би имат ограничен ефект по отношение на иновациите. Средният притежател на патент печели по 256 000 долара годишно в средата на своите 40 години. „Звездните иноватори“, които произвеждат най-високо ценените патенти и имат най-голям принос за растежа, печелят средно по повече от 1 милион долара всяка година. За малцината изобретатели, които успяват да пробият с патент, едва ли малките промени от данъчните облекчения влияят върху решението да се посветят на тази дейност. А за мнозинството неуспешни изобретатели тези данъчни облекчения нямат значение така или иначе.

„Как да бъде наистина стимулирано създаването на иновации в САЩ? Ако жените и децата от по-бедни семейства и малцинствата започнат да създават патенти в същата степен, в която го правят 20-те процента най-богати бели мъже, темпът на създаване на иновации в САЩ ще са учетвори. Тъй като семейното богатство, а не умението е най-голямата липсваща съставка, изследователите призовават за въвеждане на специализирани образователни програми, стажове и посредничество в социалните мрежи. Те предлагат да бъдат таргетирани деца с ниски доходи, които превъзхождат своите съученици в математиката и науките, а към момичета да бъдат прикрепяни откривателки жени за ментори“, пише изданието.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар