В категории:Общество

Офшорната компания зад „Досиетата от Рая“ съди журналистите, разкрили скандала

Популярната българска поговорка „Крадецът вика: дръжте крадеца!“ важи до голямата степен в този случай, при който Guardian и BBC са изправени на съд, защото са разгласили огромен офшорен скандал. Според компанията Appleby, чиито изтекли документи са в основата на разкритията, журналистите са извършили криминален акт, а към материалите няма „публичен интерес“.

Колаж: Международен консорциум на разследващите журналисти, icij.org

Офшорната компания Appleby, която стои в основната на последния голям скандал „Досиетата от Рая“, е завела дело срещу две от водещите британски медии, които са партньори в международното журналистическо разследване.

Британските BBC и Guardian ще бъдат принудени да се защитават в съда за правото си да разпространят документите, които разкриват офшорни тайни на редица компании и частни лица. Appleby ще съди Guardian и BBC за уронване на престижа, а също така настоява двете медии да разкрият пред тях всички документи, които са станали основа за разследването и публикациите по темата.

„Досиетата от Рая“ е поредният офшорен скандал след „Люксембург лийкс“ и „Панамските досиета“, който доведе до обществен гняв и дебат относно данъчните облекчения, от които се възползват богати физически лица или мултинационални компании. Същевременно резултатът от всички подобни скандали засега е минимален или пожелателен, а офшорните зони остават черна дупка на световната дупка на икономиката, която никой не иска да запуши.  Единствените фактически последствия са именно дела срещу журналисти и информатори, разгласили скандала.

Appleby търси обезщетение за разкриването на „конфиденциални правни документи“. С тях са сдоби първоначално в германския вестник Süddeutsche Zeitung, който ги сподели с базираната в САЩ организация Международен консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Консорциумът координира проекта, който включва 380 журналисти от 96 медии в 67 страни. Той включва издания като американския New York Times, френския Le Monde, ABC в Канада и CBC News в Канада.

Според Appleby документите са били откраднати чрез кибер хакване и няма публичен интерес към публикуваните истории и клиенти на компанията. Засега единствените правни действия, предприети от компанията, са именно срещу двете британски издания.

Според говорител на Guardian, подобни действия биха могли да имат тежки последици и да възпрат британските медии да упражняват сериозна разследващата журналистика в обществен интерес. „Можем да потвърдим, че е подаден иск срещу нас. В него не се оспорва истината на публикуваните истории. Вместо това се прави опит да се подкопае отговорната журналистика и да ни принудят да разкрием документи, които считаме за журналистически материал“, заявява говорител на изданието. В Guardian са категорични, че разгласяването на скандала е напълно оправдано с оглед значителния обществен интерес.

От BBC също твърдят, че ще се защитават в съда. „BBC ще защити силно своята роля и участие в „Досиетата от Рая“. Нашата сериозна и отговорна журналистическа работа доведе до разкрития, които са от широк обществен интерес и извадиха на показ обстоятелства, които иначе щяха да останат скрити. Вече виждаме как властите предприемат действия впоследствие на разкритията“, посочва говорител на телевизията.

На този етап скандалът предизвика разследване от австралийската данъчна служба, проверка от страна на данъчната агенция на Великобритания HMRC относно схемите за ДДС на Остров Ман и призив на еврокомисаря по финансовите и икономически въпроси Пиер Московиси за промени в законодателството, които да спрат „вампирите“, които избягват плащането на данъци, подчертава Guardian.

Според главния редактор на Süddeutsche Zeitung Волфганг Крах действията на компанията са опит да принудят журналисти да предадат ключови материали, които могат да застрашат живота на своите източници, което е силно обезпокояващо. Директорът на ICIJ Жерар Райл описа предприетите от Appleby действия като „потенциално опасен момент за свободата на словото във Великобритания“.

От Appleby също твърдят, че са били „задължени да предприемат съдебни действия“. Компанията настоява, че има „огромна отговорност към своите клиенти“, на които е била отнета „частна поверителна информация чрез криминален акт“. Поради тази причина те настояват за всички документи, с които медиите разполагат. „Трябва да знаем кои наши – и техни документи – са били взети. Трябва да обясним подробно на нашите клиенти в каква степен е нарушена тяхната поверителност. Въпреки многократните ни опити да получим от журналистите копие на документите, които те твърдят, че са видели, това не се случи. Затова бяхме принудени да предприемем официални действия по съдебен път“, допълват от Appleby.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар