Защо Венесуела въвежда криптовалута, наречена петро

След като средства на венесуелската държава в размер на над милиард и половина долара в държавни бонове и кеш за разплащане по сделки с чужди партньори бяха блокирани от клирингови компании, Каракас реши да се застрахова от подобни форми на финансова блокада чрез въвеждане на собствена дигитална валута, гарантирана с националните резерви от петрол, злато и диаманти

Венесуелският президент Николас Мадуро сред работници от държавната петролна компания PDVSA. Снимка: infobae
Венесуелският президент Николас Мадуро сред работници от държавната петролна компания PDVSA. Снимка: infobae

Президентът на Венесуела Николас Мадуро обяви създаването на национална криптовалута, която ще носи името петро и ще бъде гарантирана от националните петролни, златни и диамантени резерви. Според държавния глава този ход ще позволи на страната да опази суверенитета си и да предотврати блокадните хватки, които ѝ прилагат международни финансови институции, свързани с американски банки и очевидно целящи събарянето на правителството в Каракас.

Наскоро например голяма клирингова компания, която е част от влиятелна американска банка, блокира венесуелски държавни средства в облигации и кеш на стойност над милиард и половина долара, повечето от които бяха предназначени за разплащане по сделки с чужди партньори – най-вече за закупуване на храни и лекарства. По този начин бе направен опит за предизвикване на изкуствен дефолт на Венесуела и за злепоставянето ѝ пред нейните кредитори.

Замисълът не успя поради политическото решение на най-големите венесуелски партньори в лицето на Русия и Китай да изразят въпреки всичко доверие в платежоспособността на Каракас. Но с цел да се избегнат подобни инфарктни ситуации в бъдеще сега венесуелското правителство реши да се застрахова с новата криптовалута петро.

Гарантирането ѝ със залежите на страната от петрол и злато се базира на доказаните най-големи в света нефтени запаси, с които разполага Венесуела, както и на внушителните находища на златна руда и диаманти във все още неразработеното поречие на Ориноко.

Трябва да се припомни също, че миналата седмица президентът Мадуро предприе сериозни кадрови промени и пълно реструктуриране в държавната петролна компания PDVSA, за която отдавна се знае, че е развъдник на корупция и че държи на ключови постове лица, открито свързани с антиправителствената опозиция.

Работници от PDVSA на една от инсталациите ѝ. Снимка: El Siglo
Работници от PDVSA на една от инсталациите ѝ. Снимка: El Siglo

Мадуро назначи за шеф на PDVSA генерал-майора на Националната гвардия Мануел Кеведо, който стана също и министър на нефтената промишленост на страната. Кеведо съобщи днес, че в компанията стартира обстойна проверка на всички договори, сключвани от нея.

Новият шеф на PDVSA Мануел Кеведо. Снимка: notitotal
Новият шеф на PDVSA Мануел Кеведо. Снимка: notitotal

На свой ред тръгналите полека-лека нагоре международни цени на петрола придават повече сигурност на венесуелското правителство. Ако през ноември един барел нефт вървеше на световните пазари по 54,92 долара, то в началото на декември цената е вече 56,36 долара за барел.

Успоредно Мадуро активизира и правителствения диалог с по-умерената част от опозицията, с която срещите се провеждат периодично и при посредничеството на бившия испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро в Доминиканската република. В изявлението си по повод криптовалутата, направено в редовното му неделно телевизионно обръщение, президентът обяви, че кани опозиционерите на среща тази седмица и в президентския дворец „Мирафлорес” в Каракас.

На 10 декември във Венесуела предстоят общински избори, които ще са поредният тест за управляващи и опозиционери. Предишният вот за губернатори, проведен на 15 октомври, в който опозицията издигна свои кандидати, бе убедително спечелен от управляващата Единна социалистическа партия на Венесуела (PSUV). Тя взе губернаторските места в 18 от 23-те щата на страната.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар