Трима убити в Хондурас сред протести заради оспорвани избори

Сред жертвите на полицейските действия срещу демонстрантите има и 11-годишно дете. Напрежението е заради отсъждането на победата в президентския вот на досегашния държавен глава Хуан Орландо, докато първите резултати сочеха надмощия на опозиционния претендент Салвадор Насрая. Върховният изборен съд (местната ЦИК) обяви, че ще се извърши контролно преброяване на част от бюлетините

Улица в хондураската столица Тегусигалпа, на която е имало сблъсъци между демонстранти и полиция. Снимка: Televisa.news
Улица в хондураската столица Тегусигалпа, на която е имало сблъсъци между демонстранти и полиция. Снимка: Televisa.news

Напрежението в Хондурас продължава да расте заради оспорването на резултатите от проведените на 26 ноември президентски избори в страната, за които „Барикада” вече писа. Първите данни от вота сочеха преднина от 5% за опозиционния кандидат Салвадор Насрая. Но през следващите дни процентите от бавно протичащото преброяване се преобърнаха в полза на досегашния държавен глава Хуан Орландо Ернандес, който се бори за втори мандат.

Върховният изборен съд (местната ЦИК) уж обяви окончателните резултати в четвъртък – и те бяха в полза на Хуан Орландо, давайки му преднина от едва 2 911 гласа. Но бурните протести на привържениците на Насрая, които масово излязоха по улиците с обвинения към властите за извършване на изборни измами, принуди Върховния изборен съд да оповести, че все пак окончателните резултати не са съвсем окончателни и ще има други, по-точни, следващата седмица. Беше признато, че на места е имало нередности с бюлетините и затова ще се извърши частично контролно преброяване.

Гневът на улицата обаче продължава да нараства. Визирайки тясната близост на Хуан Орландо с Вашингтон, привърженици на опозицията все по-често подхвърлят подигравки, че „бюлетините ще се броят контролно в американското посолство”.

Междувременно телевизия TeleSur оповести, че са дадени три човешки жертви при полицейските действия срещу демонстрантите, като сред тях има и 11-годишно дете. Смъртните случаи са регистрирани в градовете Тегус, Ла Пас и Сейба.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар