В категории:България

КНСБ подкрепи Мая Манолова и разкритикува остро депутатите

„Този проблем съществува не от вчера и не от началото на тази година. Фаталното отлагане за няколко хиляди работници, чиито вземания зависят от този отлагателен срок, е само „върхът на айсберга“. Никой не говори вече за онези хиляди работници, които не можаха да получат дължимите им трудови възнаграждения назад във времето“, посочват от КНСБ в своя декларация

Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) излезе с остра декларация по повод вчерашното решение на Комисията по труда, социалната и демографска политика към 44-тото Народно събрание, което разгневи омбудсмана Мая Манолова.

Депутатите от т.нар. „социална комисия“ отдавна работят върху законопроект, който цели да реши проблемите на няколко хиляди работници, които чакат своите неизплатени трудови възнаграждения от фалирали предприятия. Още в началото на годината Манолова и КНСБ внесоха проект на закон, но депутатите решиха да не го „припознаят“ директно, а да създадат специална временна комисия, която да изготви свой законопроект.

Негово приемане е на финална фаза, като предстои той да бъде гласуван на второ четене в пленарна зала. Управляващото мнозинство водещата комисията по труда и социалната политика обаче предлага законът да влезе в сила чак от юли догодина, което е пагубно за ощетените до момента работници, тъй като няма да могат да се възползват от него и да поискат потърсят парите си от специално създадения за целта Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“. Хиляди работници отдавна настояват за промени в тази посока, включително и с активни улични протести.

По-късно социалният министър Бисер Петков обясни, че влизането в по-късен срок ще касае само една от предвидени промените – възможността на Главна инспекция по труда (ГИТ) да инициира процедура по несъстоятелност. Това обаче също е ключов въпрос, тъй като за да си потърсят парите, некоректната или закъсала фирма трябва да бъде обявена в несъстоятелност, а самите работници по-трудно могат да поискат това от съда. Мотивът министерството да иска забавянето е именно фактът, че дори самата ГИТ нямала необходимия административен капацитет и юристи, които да поемат тези функции.

„Като съвносител на първоначалния съвместен законопроект за предотвратяването на 20-годишния проблем за неизплатените заплати, заедно с Омбудсмана на Република България, КНСБ приема вчерашната реакция на Мая Манолова (не само гневна, а отчаяна от бездушието в парламента) и я оценява като основателна и обоснована. Нещо повече – Конфедерацията напълно я споделя“, пишат от синдиката в декларацията на своя сайт.

Според КНСБ проблемът не е само в отлагането на едно от измененията с 6 месеца, за което Манолова е реагирала толкова остро. „Този проблем съществува не от вчера и не от началото на тази година. Приемаме, че трябва време, за да се натрупа капацитет в ГИТ заради новите му функции, възложени му от закона. Но фаталното отлагане за няколко хиляди работници, чиито вземания зависят от този отлагателен срок, е само „върхът на айсберга“. Никой не говори вече за онези хиляди работници, които не можаха да получат дължимите им трудови възнаграждения назад във времето! Не от миналата 2016 или настоящата 2017 година. Става дума за милиони левове неполучени или забавени трудови възнаграждения през годините от началото на прехода до сега“, пишат още от КНСБ.

Те припомнят, че съвместните им усилия с Омбудсмана да бъдат отстранени недъзите в законодателството стартират още през април тази година. „Питаме се – оправдано ли бе времето от 4 месеца, през което работеше специалната временна комисия назначена от Народното събрание, за да проучи поставения въпрос? Нима КНСБ не сигнализираше през всички тези години, от началото на прехода, на парламентарно представените политически сили от всички цветове, че има такъв проблем? Нима не бе видно от ежегодните доклади на ГИТ, че такъв проблем има и че в неговата основа са законодателните луфтове, чиито предмет бе внесеният съвместен законопроект? Оправдани ли са близо 6-те месеца, от 06.07.2017г. до сега, през които внесеният от временната комисия законопроект се обсъжда?“, питат още от синдиката.

Те посочват, че чак сега, при второто четене на законопроекта в комисията на Народното събрание, се внася новото допълнение относно коментираните нови функции на ГИТ. „Защо сега, при положение, че КНСБ отдавна настоява такава възможност да се предостави на работниците? Нещо повече – в съвместния законопроект има такива предложения, макар и в друг вариант. Като резултат от близо 6 месечното обсъждане на законопроекта, той вероятно ще бъде приет в края на декември. Логично е той да влезе в сила от началото на следващата година. Нима това не можеше да бъде ускорено, подготвено бързо“, пишат още от КНСБ.

„В заключение ние считаме, че не са загубени само последните 10 месеца от момента на внасянето на общия законопроект. Загубени са над десетина години време от липсата на политическо желание да се сложи край на това порочно явление! Загубено е и доверие в политическите сили“, добавят в своята декларация от най-голямата синдикална организация у нас.

Проблемите с приемането на този закон не се изчерпват със срока на влизането му в сила, но и с част от другите предложения, по които има остри становище против от бившият служебен премиер и председател на парламента Огнян Герджиков, който в момента оглавява Консултативния съвет по законодателство. Голяма част от работниците се притесняват, че на база на подготвеното от Герджиков и екипа му становище, в крайна депутатите могат да се откажат от други ключови промени. Финалния вариант на законопроекта ще бъде гласуван в пленарна зала най-вероятно през следващата седмица.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар