В категории:България / Информации

Дъщерята на Че Гевара е у нас за международен форум в подкрепа на Куба

Организатор и домакин на Третата среща за солидарност с Куба на страните от Централна и Източна Европа е Асоциацията за приятелство „България-Куба”. Почетен гост на срещата, в която участват пратеници от 20 държави, е Алейда Гевара, дъщеря на легендарния революционер Ернесто Че Гевара

Алейда Гевара пред портрет на баща си
Алейда Гевара пред портрет на баща си

От 17 до 19 ноември 2017 г. София ще е домакин на Третата международна среща за солидарност с Куба на страните от Централна и Източна Европа с участието на представители от 20 държави.Организатор на международния форум е Асоциацията за приятелство „България – Куба“ със съдействието на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP) и посолството на Република Куба у нас.

Почетен гост на проявата е Алейда Гевара, дъщеря на легендарния революционер Ернесто Че Гевара. Лекар педиатър по професия, тя е най-голямото от неговите живи четири деца. Първородната му дъщеря Илда Гевара умира от рак през 1995 г.

На софийската среща Куба е представена и от делегация на ICAP,  ръководена от Елио Гамес, първи заместник-председател на института. В делегацията също са Гладис Айон, директор на отдел „Европа” в ICAP, и Ибис Алвиса, координатор за страните от Централна и Източна Европа в института.

Третата международна среща за солидарност с Куба на страните от Централна и Източна Европа ще започне още днес с вечерна културна програма за „Добре дошли” на делегатите. Официалното откриване на деловата работа на форума е в събота, 18 ноември, от 10 ч., в зала „Европа” на парк хотел „Москва”. На откриването наред с пратениците на асоциациите за приятелство с Куба от централно- и източноевропейските страни ще присъстват и представители на български държавни и обществени организации.

Същия ден – 18 ноември, от 11 ч., в зала „Конферанс” 1 на парк хотел „Москва”, ще се състои пресконференция на Алейда Гевара, на която тя ще отговори на въпроси на медиите. Готовност да отговарят на журналистите ще имат също така членовете на делегацията от ICAP, посланикът на Куба Педро Пабло Сан Хорхе, ръководството на Асоциацията за приятелство „България – Куба“ в лицата на почетния си председател Станка Шопова и на председателя си Тамара Такова.

В 13 ч. на 18 ноември участниците във форума ще излязат пред парк хотел „Москва” за традиционна обща снимка, след което ще поднесат венци и цветя пред намиращия се до хотела паметник на Апостола на кубинската свобода Хосе Марти. Следобед срещата ще заседава в три комисии, които ще разгледат следните теми:

– Международната борба за прекратяване на икономическата блокада, наложена от САЩ над Куба, и за връщането на Куба на незаконно окупираната територия на Гуантанамо;

– Международната солидарност на Куба и медийната и дезинформационна война водена срещу страната. Дейности и инициативи за работата в социалните мрежи и в алтернативните средства за комуникация;

– Международните доброволни бригади и социалнополитическите сдружения като пътища за включване на младежта и другите обществени сектори в движението за солидарност с Куба.

В 16.30 ч. на 18 ноември във фоайето пред зала „Европа” на парк хотел „Москва” ще бъде открита фотоизложбата на Вилмош Ханти „Мигове с Куба на Фидел”. Вилмош Ханти е делегат от Унгария и председател на Международната федерация на дейците от антифашистката съпротива.

На сутрешното заседание на срещата на 19 ноември, неделя, ще бъдат обсъдени резултатите от работата на комисиите и въз основа на техните предложения ще бъде изработена и приета заключителна декларация. Тя ще бъде огласена пред медиите на пресконференция в 13.30 ч. същия ден.

След приключване на форума в София гостите от Куба на 2- ноември ще имат срещи с обществеността в Пловдив, а на 21 ноември – и във Варна. На 22 ноември ще гостуват в СОК „Камчия“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар