В категории:Екология / Общество

Куба представи алтернативен план за справянето с глобалното затопляне пред ЮНЕСКО

Карибската нация е видяла от първо лице какви са щетите, нанесени от климатичните промени. Според кубинците е важно да не се допуска строежът на нови жилища в застрашените крайбрежни зони и да се измислят нови архитектурни решения и концепции за местата, където наводненията са ежегодна реалност.

Изображение: Pixabay.com

Куба представи „Tarea Vida“ (Задача за живот), държавен план за справяне с климатичните промени, на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж, съобщава Telesur.

Програмата включва пет стратегически действия и 11 задачи. Според кубинците е важно да не се допуска строежът на нови жилища в застрашените крайбрежни зони и да се измислят нови архитектурни решения и концепции за местата, където наводненията са ежегодна реалност. Освен това селското стопанство ще трябва да се приспособи към измененията, дължащи се в покачването на морското равнище.

Министърът на науката и технологиите на Куба Елба Роза Перес говори пред голямата аудитория от дипломати и специалисти от ЮНЕСКО, пред които обясни, че програмата, създадена от социалистическата страна, показва „политическата воля срещу сложния феномен на промените в климата“.

По думите на Перез годишно покачване на температурата с 0,9 градуса по Целзии биха покачили морското ниво с 6.77 сантиметра. Прогнозите сочат, че към 2050 година морското ниво ще се е покачило с 27 сантиметра, а към 2100 година с 87 сантиметра.

Всъщност има направени множество изследвания, но всички те сочат, че в края на този век морското ниво ще се е вдигнало с няколко десетки сантиметра. Перез също така е изтъкнала, че само от 2001 година до сега през Куба са преминали 10 циклона със свръх висок интензитет. Планът предвижда разработването на нови методи, които да позволят на пристанищата да се адаптират към предстоящите промени.

Специфичните проекти ще включват диверсификация на растителните култури; развитие на топлоустойчиви сортове растения; защита на градската инфраструктура и жилищата; възстановяване на градски морски фронтове; преместване на домове; възстановяване на защитни екосистеми като плажове, коралови рифове и мандрови блата; подобрена инженерна и хидравлична инфраструктура за крайбрежните региони; повишена наличност на вода; повторно залесяване и опазване на почвените и водните източници.

Всъщност планът за справянето с климатичните промени води началото си от 1992 година, като е базиран на някои предложения на Фидел Кастро, дадени на Конференцията на ООН за околната среда и развитието.

„Хората в богатите страни се радват на начин на живот и консуматорски навици, които разрушават околната среда… Консуматорското общество е главният виновник за унищожението на околната среда“, заявява тогава Кастро.

От тогава до сега Куба е направила всичко по силите си, за да минимизира щетите, които причиняват усилващите се урагани. Последният от тях бе Ирма, която причини големи разрушения в целия карибски басейн, включително и на Флорида. Всички тези зачестяващи бедствия обаче могат да ни научат на един ценен урок.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар