В категории:Великобритания / Европа / Свят

ЕС разследва Великобритания – правителството позволило на мултинационалните корпорации да избягват данъци

Правителството на Обединеното кралство е приело компрометирани промени в закона, съдържащи вратички, благодарение на които корпорациите са можели да не плащат данъци.

Името на бившия британски премиер Дейвид Камерън бе едно от онези, които изплуваха покрай офшорния скандал „Панамските документи“.

Jon Stone, Independent

Европейската комисия започна да разследва британското правителство и неговите данъчни органи за предоставено предполагаемо специално отношение към големи мултинационални компании.

Правителството на Обединеното кралство е позволило на избрани корпорации да не плащат данъци, които са били дължими от други компании – нещо, което според ЕС нарушава въведените правила относно държавната помощ и специалното отношение.

Проучването на ЕС идва скоро след като Комисията обяви, че технологичната компания Apple трябва да плати на Ирландия 13 млрд. евро обратно в данъци – въпреки, че ирландското правителство не иска това да става. Според ирландското правителство сключената сделка позволява на базирания в САЩ компютърен гигант да оперира в Европа.

„Всички компании трябва да плащат своя справедлив дял данъци. Правилата срещу избягване на данъчното облагане играят важна роля за постигането на тази цел“, заявява комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията в ЕК.

„Но правилата срещу укриването на данъци не може да противоречат на целта си и да третират някои компании по-добре от други. Ето защо внимателно ще разгледаме приетите от Великобритания мерки, които са предоставили облекчения на транс-националните корпорации. Трябва да сме сигурни, че те не са противоречали на законите на ЕС“, споделя комисар Вестегер.

Първоначално Великобритания прие пакет от закони, които да попречат на британските компании да се регистрират в офшорни зони и да укриват данъци. Въпреки това, през 2013 г. Дейвид Камерън и Джордж Озбърн въведоха промени, предоставящи „вратичка в закона“ – определени доходи, като лихвени плащания, бяха освободени от правилата. По думите на Комисията това се използва от големите корпорации, за да прехвърлят тихо печалбите си в офшорни зони и да укриват данъци – плащайки почти нищо или буквално нищо във Великобритания.

От юни 2013 година насам Европейският съюз стартира още подобни разследвания спрямо други страни, използващи вратички в закона, за да позволяват на мултинационалните компании да укриват данъци. Ирландия, Холандия и Люксембург са обект на подобни разследвания.

Говорител на Европейската комисия не отговори на репортери в Брюксел дали разследването е свързано с „Брекзит“ и с предложенията на някои консерватори, че Обединеното кралство трябва да стане данъчно убежище след напускането на блока.

„Членовете на единния пазар трябва да спазват нашите правила за конкуренция, които се отнасят за всеки, който е член на единния пазар“, заяви говорителят на ЕК. „Ще се опитам да обобщя, без да говоря конкретно за някой. Нашите разследвания относно предоставени неправомерни данъчни облекчения и държавна помощ имат проста и ясна цел – всички компании, малки и големи, трябва да плащат своя справедлив дял данъци“, продължи той.

Говорителят не разкри дали разследването срещу Великобритания ще приключи преди страната да напусне ЕС. „Твърде рано е, за да коментираме какво може да открием в разследването, което едва сега е започнало“, заяви говорителят.

Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд заяви през януари пред немски вестник, че ако Великобритания бъде отрязана от европейските пазари, тя неизбежно ще се превърне в данъчен рай за конкуренция с ЕС. „Аз лично се надявам, че ще можем да останем в основния поток на европейското икономическо и социално мислене“, каза той по онова време. „Но ако сме принудени да се превърнем в нещо различно, то ще се превърнем в нещо различно“, допълни министърът, който по-късно заяви, че тази политика не е негов план.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар