Сюрреализмът в Каталуня набъбва: нов завой на Пучдемон, всяка новина е предпоследна

Днес по обяд поредното извънредно заседание на каталунското правителство приключи с нова траектория, лансирана от премиера Карлес Пучдемон – да се обявят автономни избори, за се избегне прилагането на член 155 от испанската конституция и загуба на автономията. Последва насрочване в три различни часа за специално премиерско изявление по този повод. Но след като на площада пред правителствената централа се събра масова демонстрация на ученици и студенти, скандиращи срещу „предателското правителство”, Пучдемон отмени изявлението си. А после пак го пренасрочи – за 18 ч. българско време

Каталунският премиер Карлес Пучдемон отмени обръщението си, в което се канеше да обяви не независимост, а автономни избори. Снимка: El Pais
Каталунският премиер Карлес Пучдемон отмени обръщението си, в което се канеше да обяви не независимост, а автономни избори. Снимка: El Pais

Снощните предположения, че каталунското правителство завива твърдо към независимост, след като премиерът Карлес Пучдемон обяви, че няма да се явява пред Сената в Мадрид (защото там вече било предрешено активирането на член 155 от испанската конституция), още през нощта бяха опровергани от самия Пучдемон. Той заяви по време на извънредното правителствено заседание, приключило посред нощ, че няма да се бърза с обявяването на независимост, а ще се изчака първо какво ще реши Сената в Мадрид.

Наблюдателите съзряха в тази тактика поредно тупкане на топката от страна на Барселона, защото играта на нерви между нея и Мадрид е кой пръв ще загуби търпение и ще влезе в противоречие с конституцията, давайки на отсрещната страна мотив за обвинение в противоконституционност. Докато каталунските власти не са обявили официално независимост, те не са престъпили основния закон. Тоест, няма как да им се приложи член 155, защото той се активира само при доказани антиконституционни действия. Ако въпреки всичко Мадрид го активира, той ще стане уязвим юридически.

Днес по обяд обаче, след като приключи поредното извънредно заседание на автономното правителство в Барселона, се оказа, че е направен нов завой и вече е в ход съвсем друг сценарий – Пучдемон е решил да обяви не независимост, а извънредни автономни избори в Каталуня на 20 декември, точно както иска Мадрид. Изтъкнат бе аргументът, че целта е да се спре активирането на член 155 и суспендирането на каталунската автономия.

Насрочено бе и обръщение на Пучдемон, в което той да обяви официално всичко това и да обясни мотивите. Като начален час първо беше посочен 12.30 ч. местно време. После изявлението бе преместено в 13.30 ч. Накрая отново бе отложено – вече до 15.30 ч. Докато в последна сметка беше въобще отменено. Без да е ясно дали така се отменя и съдържанието, което щеше да има това послание.

Още при първото анонсиране на онова, за което се кани да извести Пучдемон, събралите се на площада пред сградата на автономното правителство в Барселона хиляди младежи – студенти и гимназисти, привърженици на независимостта, започнаха да дюдюкат. Първоначалният повод на демонстрацията им бе да протестират против прилагането на член 155 от Мадрид. Но след като разбраха за намеренията на каталунския премиер да обяви избори, тоест да приеме сценария на Мадрид, повечето започнаха да скандират: „Гласувахме, прилагай резултата” и „Предателско правителство, няма да забравим, няма да простим”. Около два часа след като стана ясно, че Пучдемон е отменил изявлението си, множеството на площада започна да оредява, но все още не се разотива.

Масова демонстрация на привърженици на независимостта изпълни площада пред правителствения дворец в Барселона. Снимка: El Pais
Масова демонстрация на привърженици на независимостта изпълни площада пред правителствения дворец в Барселона. Снимка: El Pais

Има голяма съпротива срещу идеята на Пучдемон за избори и в политическите среди на партиите, привърженички на независимостта, включително и сред членове на правителството.

В късния следобед се разбра, че вицепремиерът Орол Жункерас, който е от Каталунската републиканска левица, е заплашил с оставка, ако не се обяви независимост.

Скоро след като изтече тази новина, се разбра, че има и нов час за обръщение на Пучдемон – 17 ч. местно време, което е 18 ч. българско. За същия час е насрочено и заседание на местния каталунски парламент. Но Пучдемон ще говори не оттам, а от правителствения дворец.

Междувременно известният испански коментатор Иняки Габилондо, когото „Барикада” нееднократно е цитирала, заяви в днешния си коментар за случващото се около Каталуня, че или ще имаме „чудодеен четвъртък, или черен петък” – намеквайки, че ако днес не се намери цивилизовано решение на кризата, утрешното предизвестено въвеждане в действие на член 155 ще отведе и Каталуня, и Испания в незнайна и опасна реалност. Другият му проблясък от днес, който си заслужава да се цитира, е, че за съжаление „гигантският проблем” с Каталуня се е паднал за решаване на „политици лилипути”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар