Барселона и Мадрид си мерят твърдостите

Иде ли нощта на каталунската независимост? След като испанският Сенат, който обсъжда дали да даде извънредни пълномощия на испанското правителство в Каталуня, посочи на каталунския премиер Карлес Пучдемон, че единствената му възможност да изкаже позицията си пред сенаторите е в 17.00 ч в четвъртък, тази вечер самият Пучдемон обяви, че изобщо няма да ходи в Мадрид. Нито в четвъртък, нито в петък, когато ще е окончателното гласуване по каталунския казус. Защото според него въпросът бил предрешен. И за капак свика извънредно заседание на автономното правителство

Карлес Пучдемон и Мариано Рахой на архивен кадър. Снимка: La Vanguardia
Карлес Пучдемон и Мариано Рахой на архивен кадър. Снимка: La Vanguardia

Несекващото мерене на твърдости между Барселона и Мадрид по казуса с каталунския сепаратизъм тази вечер предизвика пореден зашеметяващ наблюдателите рязък завой. След като от два дни се обсъждаше как и в кой точно час каталунският премиер Карлес Пучдемон ще се появи пред Сената в Мадрид, за да изложи позицията на каталунските власти относно поисканите от испанското правителство извънредни пълномощия в автономната област, днес следобед самият Пучдемон обяви, че изобщо няма да ходи в испанската столица. Защото там вече всичко били решили. А вечерта свика извънредно заседание на автономното каталунско правителство. И доминиращите очаквания са, че тази нощ ще се реши ща става ли Каталуня независима република.

Нека припомним – специална комисия на Сената в момента разглежда отправеното в събота, 21 октомври, от испанското правителство искане за активиране на член 155 от конституцията. Този член допуска централната власт в Мадрид да изземе пълномощията на ръководството на всяка автономна област, ако въпросното ръководство нарушава основния закон. Именно това поиска правителството начело с премиера Мариано Рахой, аргументирайки се, че в Каталуня е необходимо „гарантиране на изпълнението на конституционните задължения” и „защита на общия интерес”.

Барселона реагира остро на това искане на Рахой, което Пучдемон нарече „най-лошата атака” по демократичните каталунски институции от времената на Франко, призовавайки каталунския парламент да се събере, за да вземе решение по създалата се обстановка. От своя страна пък председателката на този парламент Карме Форкадел окачестви действията на Мадрид като „държавен преврат”.

Още от края на миналата седмица стана ясен графикът, по който Сенатът ще разглежда въпроса – във вторник ще се сформира специална комисия, в четвъртък ще има дебат, в петък ще е гласуването на сенатското решение. Очаква се то да е положително, защото управляващата в Мадрид Народна партия и подкрепящите я по каталунския проблем социалисти имат убедително мнозинство в Горната камара.

В понеделник стана известно желанието на каталунския премиер Карлес Пучдемон да се появи в Сената преди окончателното гласуване и да изложи позицията на своето правителство по казуса. По същото време стана ясно също, че поисканото от Пучдемон заседание на каталунския парламент ще е в четвъртък следобед.

Скоро след това зам.-председателят на Сената Педро Санс, който е от Народната партия, заяви на пресконференция в Мадрид, че единствената възможност Пучдемон да говори пред сенаторите е тъкмо в четвъртък следобед – в 17.00 часа.

Междувременно в  същия този понеделник, 23 октомври, главният прокурор на Испания Хосе Мануел Маса обяви, че веднага след освобождаването на Пучдемон от поста му, което испанското правителство предупреди, че ще направи след активирането на член 155, прокуратурата ще повдигне обвинение срещу него за престъпен бунт срещу държавата.

На този фон Пучдемон направи коментара, че „Испания иска да унижи Каталуня” и че „за диалог са необходими двама”.

Вторникът и половината от срядата все пак преминаха в опити за натаманяване на графиците на каталунския парламент, на испанския Сенат и дори на обществени организации от лагера на привържениците на каталунската независимост – така, че нищо да не се застъпи във времето. Предвиденото за четвъртък заседание на парламента в Барселона бе насрочено за 10 часа сутринта, за да успее Пучдемон да участва там и да се изработи обща позиция, която по-късно същия ден – в 17 ч. – да представи пред Сената в Мадрид. Заради това дори сепаратистката формация ANC (Каталунска национална асамблея), чийто лидер Жорди Санчес заедно с водача на друга сродна организация – Omnium Cultural, е в затвора по решение на испанска съдийка, реши да си премести предвидената за 17 ч. в четвъртък демонстрация в Барселона за 10 ч. в петък.

Междувременно се появи и предложение на председателя на Сената Пио Гарсия-Ескуедро към Пучдемон, ако желае, да се яви директно на пленарното заседание на сенаторите в петък, което ще започне в 10 ч. и ще продължи около пет часа, докато вземе решението за член 155. На това заседание ще говори и Рахой.

В късния следобед днес всички тези часови уточнявания станаха на пух и прах, след като председателката на каталунския парламент Карме Форкадел лично прозвъни председателите на всички представени в него парламентарни групи и обяви, че началният час на заседанието в четвъртък се измества от 10 ч. в 16 ч. Тоест – това прави невъзможно Пучдемон да се яви в 17 ч. пред Сената в Мадрид. (По-късно вечерта Форкадел още веднъж премести часа на утрешното парламентарно заседание – насрочи го вече точно за 17 ч.)

Наблюдателите не бяха успели да се съвземат от тази изненада, когато дойде и оповестяването от страна на самия Пучдемон, че той няма да ходи в Сената нито в четвъртък, нито в петък. И това известие бе придружено с коментара, че появата му пред сенаторите е лишена от смисъл, тъй като решението за член 155 било предопределено.

Вместо да отиде в Сената в Мадрид, очевидно Карлес Пучдемон предпочита да се запъти към обявяване на независимост. Снимка: El Pais
Вместо да отиде в Сената в Мадрид, очевидно Карлес Пучдемон предпочита да се запъти към обявяване на независимост. Снимка: El Pais

Първите реакции в испанските медии наред с изненадата съдържаха и коментари в дух, че този ход пак е предпоследен и че всъщност няма да има нищо чудно, ако в последния момент Пучдемон промени мнението си и все пак се появи в Мадрид.

След това обаче дойде още нещо извънредно – Пучдемон свика в 19 ч. местно време (20 ч. българско) екстрено заседание на каталунското правителство.

Заседание на каталунското автономно правителство. Снимка: El Pais
Заседание на каталунското автономно правителство. Снимка: El Pais

Веднага заваляха прогнози, че може би още тази вечер той ще натиска министрите си да гласуват за обявяване на независимост, ако Сенатът активира член 155. Изтекоха и съобщения, че някои министри от по-умерената линия, които са за търсене на компромисно решение, били готови да напуснат автономното правителство. Явно текат разгорещени дебати.

Междувременно сепаратистката организация Комитети за защита на републиката свика край централата на автономната власт в Барселона демонстрация с искане за обявяване на независимост.

Сепаратистката организация Комитети за защита на републиката в момента събира демонстранти пред централата на автономната власт в Барселона. Снимка: Туитър
Сепаратистката организация Комитети за защита на републиката в момента събира демонстранти пред централата на автономната власт в Барселона. Снимка: Туитър
"Народът нарежда, правителството изпълнява"–това пише на един от плакатите, издигнати сега от Комитетите за защита на републиката под прозорците на автономното каталунско правителство, събрано в момента от премиера Карлес Пучдемон на извънредно заседание. Снимка: Туитър
„Народът нарежда, правителството изпълнява“ – това пише на един от плакатите, издигнати сега от Комитетите за защита на републиката под прозорците на автономното каталунско правителство, събрано в момента от премиера Карлес Пучдемон на извънредно заседание. Снимка: Туитър

Всичките последни дни наблюдателите гадаеха дали в лагера на сепаратистите ще надделее крайното или умереното крило. Дали ще се върви към независимост или ще се приеме условието на Мадрид за незабавно провеждане на нови избори за автономното управление в Кталуня, което ще бъде изтълкувано от официалната власт като завръщане към законовия ред.

Драматичните обрати от днешния ден по-скоро сочат за надделяване на линията към независимост.

А най-безпощадно ясното в цялото това надлъгване, игра с процедури и мерене на твърдости между Барселона и Мадрид е, че и двете страни в този ненужен никому конфликт не са в състояние да го решат с разум и отговорност.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар