В категории:Мнения и коментари / Свят

Народната партия и социалистите в Испания с пакт за каталунската криза

Мариано Рахой от Брюксел отрече оповестена от висш кадър на ИСРП намеса на Мадрид в свободата на каталунските медии. Премиерът отказа подробности относно прословутия член 155 и обяви, че всичко ще се разбере утре, след извънредното заседание на испанското правителство

Социалистката Кармен Калво заедно с партийния си лидер Педро Санчес. Снимка: La Vanguardia
Социалистката Кармен Калво заедно с партийния си лидер Педро Санчес. Снимка: La Vanguardia

Уж изглеждаше, че докато премиерът на Испания Мариано Рахой е в Брюксел за Европейския съвет, в Мадрид „часовниците са спрели” по невралгичната тема за Каталуня и всички чакат утрешното извънредно заседание на правителството, което евентуално да помоли Сената да задвижи член 155 на испанската конституция – изземване от централната власт на пълномощията на автономното каталунско управление. Всъщност обаче в Мадрид кипи усилен труд.

От една страна, продължават активните консултации между двете най-големи партии в испанския парламент – управляващата в малцинство Народна партия и негласно подкрепилата настоящото правителство с гласуване „въздържал се” Испанска социалистическа работническа партия. Координацията между тези две партии по каталунския проблем е толкова тясна, че либералната партия „Сюдаданос”, която официално подкрепя кабинета на Рахой, се почувства пренебрегната и засегната, че нея не я търсят така активно, както социалистите.

Днес точно от редиците на ИСРП бе известено, че социалистите са сключили пакт с Народната партия за това, какви мерки да съдържа правителственото искане към Сената за задвижване на член 155. Очаква се такова искане да бъде отправено от утрешното извънредно заседание на кабинета.

Секретарката на ИСРП по политиките на равенството и бивша министърка на културата Кармен Калво още от сутринта днес гастролира из различни медии, оповестявайки въпросния пакт и уточнявайки, че най-важното в него е договорката още в началото на идната година в Каталуня да се свикат местни избори. Кармен Калво твърди, че това ще е ключовата мярка в рамките на извънредния правителствен мандат по линия на член 155.

Тя обаче добавя още три важни посоки, по които според социалистите трябва да действа правителството с очакваните нови пълномощия – да овладее медийната среда в Каталуня, налагайки контрол над разпространяващата сега гледната точка на привържениците на независимостта телевизия TV3; да поеме юздите и на местните сили за сигурност в лицето най-вече на каталунската полиция Mossos d’Esquadra (чийто шеф Жосеп Луис Траперо днес бе принуден да предаде паспорта си на разследваща го испанска съдийка и да остане във висящо положение поне до понеделник); да провери ситуацията в училищата в Каталуня, където според много сигнали децата се индоктринират с възприятие на испанската държава като упражняваща само репресии.

Централата на каталунската телевизия TV3, смятана за рупор на привържениците на независимостта. Снимка: La Vanguardia
Централата на каталунската телевизия TV3, смятана за рупор на привържениците на независимостта. Снимка: La Vanguardia

В ранния следобед обаче в Брюксел пред журналисти се появи самият Рахой, който отказа да коментира всякакви слухоме и изявления, подчертавайки, че същинските мерки, които ще се предприемат спрямо Каталуня, ще се уточнят и ще стана известни едва след утрешното извънредно правителствено заседание.

На тревожен въпрос действително ли правителството се кани да сложи ръка върху независимите каталунски медии (с явно визиране на твърденията на Кармен Калво относно телевизия JV3), Рахой отвърна от Брюксел: „Кой е казал, че ще се намесваме в средствата за масова информация? Нито го потвърждавам, нито го оставям за по-късно потвърждение. Утре ще обясним всички конкретни детайли”.

В ранния следобед днес изненадващо за много испански медии се оказа, че наред с утрешното извънредно правителствено заседание, днешното редовно, което се провежда обикновено всеки петък, също не се отменя. То стартира в 13 ч. мадридско време (14 ч. българско) под председателството на вицепремиерката Сорая Саенс де Сантамария.

Известявайки за началото на правителственото заседание, говорителят на кабинета Иниго Мендес де Виго вся допълнителен смут в колегията от журналисти и анализатори, припомняйки с натъртване, че задействането на член 155 от конституцията „не предвижда суспендирането на автономията на Каталуня, а връщането ѝ в лоното на законността”.

Продължават гаданията дали все пак утрешното правителствено заседание няма да се разсее за член 155 и да извърти нещата към извънредни избори в Каталуня, може би и преди януари. За последни взаимни усилия и отстъпки с цел започване на реален диалог между Мадрид и Барселона днес призова в своя редакционна статия и „Ню Йорк Таймс”, напомняйки: „Вратата още е отворена”.

Местният каталунски парламент пък свиква за понеделник своя пленарна сесия, на която като нищо може да провъзгласи вече официално независимостта.

Къдринка Къдринова

Журналист международник. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор”, била е зам.-главен редактор на сп. „Тема” и редактор международни новини в програма „Хоризонт” на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител на редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди.

Оставете коментар