В категории:България

Работници се вдигат на национален протест пред парламента

Ощетени работници от цялата страна излизат пред Народното събрание на 5 август от 10:00 часа. В София ще се съберат миньори от Бобов Дол и работници от Неохим Димитровград, шивачки от Дупница и Ветрен, както и бивши служители на „Пикадили“ и „Макс Телеком“.

Национален протест на ощетени работници ще се проведе на 5 септември (вторник) от 10:00 часа в София пред сградата на Народното събрание. Повод за гражданското недоволство за десетките случаи на неизплатени заплати и крайно некоректно отношение от страна на редица работодатели към работниците.

„През последните месеци България беше обхваната от серия работнически протести и стачки. Неизплатените заплати на миньорите в Бобов Дол и Оброчище, кражбата на заплатите на шивачките от Дупница и Ветрен, както и тези на работниците от Пикадили и Макс Телеком са само част от проблемите, предизвикали социални вълнения“, пишат организаторите от Автономен работнически синдикат, които заедно с обединени групи на ощетени работници свикват мероприятието пред парламента.

„Българските работници са най-бедните и най-обезправените в цяла Европа. Ниското заплащане често е съпроводено с прекомерно дълго работно време, невнасяне на осигуровки, неплащане на извънреден труд, лошо отношение и опасна работна среда. Всичко това се случва поради липсата на съпротива от страна на работещите. Но времето на пасивност и примирение отмина“, подчертават те.

За протеста в София ще пристигнат засегнати работници от цялата страна. „След масовите протести, които обхванаха няколко града в страната и включваха блокиране на улици, окупации и шествия, ние – работещите в различни сектори и фирми, решихме да обединим сили в една обща кампания“, посочват те.

Събитието ще се проведе под мотото „На работодателският произвол трябва и ще бъде сложен край!“, а кампанията е резултат от комуникацията и солидарността между работниците от различните фирми и сектори – миньори, шивачки, складови работници, касиери и т.н.

„По време на срещите които направихме през последните месеци, ние решихме, че трябва да се изправим заедно срещу общите проблеми. Тази кампания е важна не само за ограбените работници, но и за всички работещи хора в България, тъй като победите, които вече извоювахме и тези, които предстои да извоюваме засягат всички ни! Присъединете се към нас!“, призовават организаторите на протеста.

Те оправят и конкретни искания – към фирмите и към българските институции, отговорни за нарушенията на законодателството и гаврата с работниците. Незабавно изплащане на дължимите заплати по трудов договор, изплащане на обезщетенията и отпуските на всички служители, внасяне на сумите за осигурителен стаж и доход при пенсиониране, внасяне на здравни осигуровки и второ пенсионно осигуряване и внасяне на всички задължения по запорите към съдия изпълнител са исканията към фирмите.

Пред институциите протестиращите работници настояват за: криминализиране на неплащането на заплати; законодателни промени забраняващи на фирми, които дължат заплати на работниците, да бъдат прехвърляни на трети лица; промяна на реда на кредиторите при несъстоятелност на компания, така че работниците дефакто да станат първи; увеличаване на срока за подаване на документи във фонда за гарантиране на вземанията на 1 година; стартиране на процедура по несъстоятелност на фирма Селект Трейд; отнемане на лиценза за дейност на Макс Телеком.

Николай Драганов

Бакалавър по социология и магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство в София. От 2012-та година работи като политически журналист – в News.bg, Информационна агенция БГНЕС и Телевизия BiT. Като парламентарен репортер отразява работата на 42-рото и 43-тото Народно събрание. Съавтор е на документалния филм „Невидимите хора“.

Оставете коментар