В категории:България

Фалшиво интервю със здравен министър продава псевдолекарства

Система от сайтове продава редица подозрително скъпи „натурални“ продукти, използвайки очевидно фалшиви твърдения, включително претенцията, че те се промотират от името на реални и измислени лекари, учени и институции

Фалшивото интервю със здравния министър е илюстрирано с истинска снимка.

Министерство на здравеопазването за пореден път алармира за фалшиви сайтове, представящи се за официални страници на институцията и разпространяващи измислени интервюта със специалисти, включително самия министър на здравеопазването проф. Николай Петров. По случая са сезирани ГДБОП и прокуратурата. Министерството също така опровергава друга фалшива новина, според която заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков ще открие форум по алтернативна медицина в курорта Албена.

Фалшивите сайтове вероятно реализират съвсем реални продажби на продукти, представяни за панацея и предлагани на пазара уж на загуба. Онлайн търговците очевидно не се притесняват от ГДБОП, тъй като в началото на годината от подобен фалшив сайт на БНТ се предлагаше вълшебен чай, който единствен можел да излекува хората от паразити. Това ставаше чрез измислено интервю на д-р Ангел Кунчев, представен като главен паразитолог на Европейския съюз – една несъществуваща длъжност.

Въпросният чай “Fitobalt” продължава да се продава все така безпрепятствено от “официалния сайт” на продукта за 59 лв., перманентно намален от 118 лв., макар брояч да отмерва часовете до края на деня, когато промоцията уж изтича. На сайта няма подробности какво съдържа продукта, нито телефон за контакт, но при опит за поръчка с клиента се свързва оператор от Литва със съответния подчертан акцент. Сайтът на вълшебният чай пък се хоства от руски сървър, разположен в Германия. Собствеността на сайта е на офшорка в Панама, но предлаганите продукти водят произхода си обикновено от Русия и понякога от съседни на нея страни.

“Министър” dixit

Такъв е произходът и на продукта, уж рекламиран от здравния министър Николай Петров. Във фалшивото интервю се започва със стряскаща и – естествено – фалшива информация за броя “заразени с паразити” в България, като причината за това била в “бездействието на властите” – една теза, която у нас би звучала почти достоверно, ако не се лансираше от името на министър. Ако сигналните лампични не са светнали дотук, то те трябва да се задействат, когато от интервюто се разбере, че основен симптом за сериозни проблеми с паразитите е… лошият дъх. Тъжното е, че някакъв шарлатанин е решил, че това е достатъчно разпространен у нас симптом, че да продава билков разтвор за 68 лв.

По-надолу “министърът” небрежно стига до единственото решение: “Към днешна дата има само една единствена разработка, която може да Ви избави от паразитите. Която, между другото, е създадена в България” – макар да изглежда създадена от руски измамници с офшорка в Панама. Чудодейната разработка Bactefort, според “интервюто”, лекува скоростно, благодарение на “уникалната си смес от меча жлъчка, джунгарска ферула, плодов сок от смрадлика и още 20 допълнителни компоненти” и дори се продава в България под себестойността си, като загубата се покрива от износа, тъй като в чужбина продуктът се предлагал на “десетки пъти по-висока цена”. Това би означавало, че някъде в Швейцария хората вероятно пият български чай за хиляда евро.

Този фалшив сайт се представя за официална страница на МЗ.

Същото интервю е публикувано и на друг фалшив сайт, но този път думите в него не са на здравния министър, а на измисления доцент Евгени Морозов, представен като ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести. Във втората половина обаче интервюто се променя, защото “доцентът” предлага за същия проблем друг единствен лек – вече познатият Fitobalt. Един мотив обаче отново се повтаря: “Разбирате ли, Центъра по заразни и паразитни болести не е търговска организация. И ние нямаме за цел да печелим. Ние просто искаме да предоставим даденото средство на цялото население. Затова го продаваме на загуба.” Никак не е лесно да се продава на загуба опаковка с билки на цена от 59 лева.

Панацея след панацея

Продуктите Fitobalt и Bactefort (намален от 138 на 69 лв. само днес!) далеч не са единствената собственост на корпорацията Бернадет, регистрирана в Панама. Към тях трябва да прибавим магически крем против болки Hondocream, намален от 118 на 59 лв. (до края на деня!). Портфолиото се допълва от чудодеен спрей за коса Hair megaspray, крем срещу псориазис Psorimilk и AlcoBarrier – който ще Ви помогне да спрете алкохола (и от който остават само 14 броя!). Следват чорапи ValgoSocks, които ще изправят за нула време кокалчето на крака ви, за което не сте подозирали, че се нуждае от изправяне. Избелващият крем Welltox пък се оказва “перлата на китайската медицина”. Излишно е да обясняваме какво точно прави крема Bust Size Cream, но за друг крем с не толкова ясното име Maxisize се твърди, че увеличава размера на пениса, а сайтът му не е фалшива версия на Министерството на здравеопазването, но вместо свое лого използва тези на Playboy, Man’s Health и Maxim едновременно. Достоверността явно не е силата на тези търговци, но ако сте преглътнали вълшебния чай, едва ли ще развиете скептицизъм по отношение на следващия чудодеен продукт.

Не вярвайте на снимки на хора с престилки и надпис „доктор“ до тях, дори ако имат подпис.

Всички тези марки си имат отделни интернет сайтове, но те реално не се различават помежду си – всеки от тях представя уж нов продукт, който има подозрително висока ефективност. На видно място задължително има очевидно фалшива препоръка от измислен лекар, както и научната институция, разработила този иначе “напълно натурален продукт”, който е “без химии”, без ГМО, консерванти и каквото се сетите. Наистина, сигурно са нужни доста учени, за да направят нещо, което да не съставено от химични елементи.

На сайтовете следват коментари от доволни клиенти, които биха могли и да бъдат истински, но това е малко вероятно, тъй като всички тези сайтове са направени от уеб-дизайнери, очевидно през платформата cpagetti.com или други подобни, свързващи разработчици и рекламодатели. На нея всеки от Вас също може да се регистрира като разработчик и да започне да продава в България решения за всички проблеми на хората – лек за диабет или косопад, тибетски чай срещу тютюнопушене или казахстански амулет за безусловна любов. Всички те са еднакво ефективни.

Тъй като разработчиците очевидно получават пари на базата на генерирания от сайтовете на тези “лекове” трафик, те създават и мрежа от фалшиви новини около тях, която привлича посетители и осигурява добро позициониране в резултатите на Google. По този начин се е родило и “интервюто” със здравния министър, както и поредица от рекламни публикации във всевъзможни сайтове с ниска степен на достоверност, но с привидно здравен профил, които действително биха могли да заблудят по-неподготвените посетители.

С тази необичайна зараза може да се справи само образователната система, докато в силата на ГДБОП на този етап е да поиска от властите в съответните страни да спрат сайтовете, хоствани от тяхна територия, които се представят за официални страници на български институции. Пробив в тази насока би бил постигнат, само ако парламента приеме законодателство, което задължава всички търговци, предлагащи продукти с предполагаемо лечебни свойства, да могат да продават едва, след като предоставят задоволителни доказателства за положителните ефекти от тях. Това би развързало ръцете на властите да ограничават дейността на шарлатаните.

Университети и медицински лица директно насърчават псевдонауката. Снимка: Барикада

Това обаче е малко вероятно да се случи, защото става дума за голям пазар на плацебо продукти, които са скъпи, безполезни и – да се надяваме – безвредни. Става дума за паразитна индустрия, която запълва пропуските на здравната ни система и от която трудно ще се отървем чрез чай против паразити.

Все пак в България всички медицински университети предлагат курсове по “медицинска хомеопатия” (безсмислено, но съществуващо словосъчетание), заместник-здравният министър в събота ще открие форум за алтернативна медицина, а Божидар Димитров твърди, че водата в Плиска лекува, защото е вероятно цар Борис да е бил покръстен в нея – и за съжаление само една от тези три новини е фалшива.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар