Тръмп обяви финансова блокада на Венесуела

Президентът на САЩ забрани на американски банки да купуват венесуелски дълг и бонове. Този санкционен удар срещу властта в Каракас, който пряко засяга и държавната петролна компания PDVSА, е много сериозен и има глобални размери с оглед американското присъствие в по-голямата част на световната финансова система

Доналд Тръмп реши да накаже Венесуела с финансова блокада. Колаж: steemit.com
Доналд Тръмп реши да накаже Венесуела с финансова блокада. Колаж: steemit.com

САЩ наложиха първата си наистина болезнена и с глобален мащаб санкция срещу Венесуела, подобна на блокадата на Куба. В петък президентът Доналд Тръмп подписа забрана към американската финансова система да купува публични бонове и дълг на венесуелското правителство и на държавната петролна компания PDVSА.

Мярката открито цели да предизвика икономически блокаж на венесуелската държавна власт и бележи качествена промяна в досегашните санкционни американски действия, които бяха насочени предимно към личности от управлението в Каракас, включително и персонално към президента Николас Мадуро.

Веднага, щом стана известно постановлението на Тръмп, венесуелският външен министър на Венесуела Хорхе Ареаса го определи като „най-лошата агресия от последните 200 години – откак испанската империя бе предизвикана от Симон Боливар”. Ареаса също така обвини американския президент, че иска да предизвика хуманитарна катастрофа във Венесуела.

От своя страна Белия дом и Държавният департамент обявиха пред медиите, че мярката цели да предотврати превръщането на „финансовата система на САЩ в съучастник на режима на Мадуро”. Беше декларирано, че ще се направят изключения, „за да се смекчат последствията за американските и венесуелските граждани”. Това ще позволи например на американския филиал на PDVSА да функционира без проблеми. Включително вносът и износът на петрол между двете страни ще продължи без влияние от санкциите. Впрочем, това не би могло и да бъде иначе, защото в противен случай всички американски рафинерии, пригодени тъкмо за венесуелски петрол, биха вдигнали революция срещу Тръмп.

Въпреки тези изключения сегашният удар е изключително болезнен за Венесуела, защото поради американското присъствие в по-голямата част от световната финансова система прави почти невъзможно разплащанията на венесуелската държава, а оттам влече и тежки последствия за и без това преживяващата ѝ дълбока криза икономика.

Министър Хорхе Ареаса, който в момента е в централата на ООН в Ню Йорк, предупреди, че Венесуела ще обмисли ответни мерки, но не конкретизира какви ще са те. След срещата си с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш първият дипломат на Венесуела заяви, че американската санкция „иска да умори от глад венесуелците” и обвини САЩ, че се държат диктаторски. „Проблемите трябва да се решават по пътя на диалога, на дипломацията, а не със заплахи с война,” подчерта Ареаса, припомняйки и заканата на Тръмп, че за Вашингтон „военната възможност също е на масата”.

Остро реагира и президентът на Венесуела Николас Мадуро, който осъди американската мярка на заседание на правителството. Той обаче подчерта и друго: „Започваме ера без американска хегемония. Венесуела ще бъде по-свободна и независима”.  А в разговора си с председателката на Националното конституционно събрание (ANC) Делси Родригес по същия повод Мадуро допълни: „Съединените щати вярват, че народът ни ще се предаде, ако те задушат венесуелската икономика. Не знаят, че сме направени от любов и твърдост, когато става дума да защитим страната си”.

Президентът обвини венесуелската опозиция като съучастничка в решението на Вашингтон и призова ANC и Върховния съд „да поставят пред съда на историята за предателство срещу родината” всички онези опозиционери, които с вижданията си тласнаха Тръмп да разшири санкциите на Барак Обама от 2015-та.

В свое телевизионно изявление Мадуро посочи директно опозиционера Хулио Борхес, председател на доминирания от опозицията парламент, който през последните месеци нееднократно лобира САЩ да вземат „решителни мерки” срещу Каракас. „Тези мерки са съставна част от удара срещу усилията за възстановяване на нашата икономика. Онези, които се радват на санкциите, копаят политическия си гроб,” заяви сега Мадуро. Той визира и живеещи в Маями венесуелски опозиционери, с които миналата седмица се срещна американския вицепрезидент Майк Пенс: „Трябва да поискаме от Интерпол да ги доведе и да ги съдим тук, въпреки че правителството на САЩ ги закриля”.

Венесуелският президент каза още за американските санкции, че те „нарушават международното право и трасират пътя на имперската и расистката агресия“. Той изтъкна относно САЩ: „Надмощието на расистите управлява тази страна”.

Мадуро изрично посочи, че най-засегнати от разширяването на санкциите ще са американските притежатели на венесуелски бонове. 62% от тези ценни книжа се държат именно от американски инвеститори, а още 12% – от британски. „Решението на Тръмп ще им изгори ръцете,” предупреди президентът на Венесуела. Същевременно той препоръча на своя вице Тарек Ел Аисами да събере засегнатите от мярката на съвещание, за да се търси общо решение. Подчертано бе, че венесуелското правителство е готово да продължи да работи с американския бизнес.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар