В категории:Балкани / Политика

Молдова е напълно завладяна държава

Не вярвате ли? Запознайте се със случая на Ренато Усатий

През изминалите шест години Молдова претърпя трагичния преход от възхваляваната “история на успеха” като най-успешен партньор на Европейския съюз в Източна Европа до това, което Торбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа, нарече “завладяна държава”, написа авторът на EU Reporter Колин Стивънс. Всъщност Молдова вече се изправя пред перспективата да бъде „провалена държава“, ако нейната млада демократична система остане в ръцете на олигарсите, включително на мощния бизнес магнат Влад Плахонтюк – човека, който реално управлява страната.

Обвиняват го, че използва инструментите на властта, които са изцяло под негов контрол, за да оказва натиск над опозиционните сили чрез серия арести, изнудвания и изфабрикувани процеси. Плахонтюк иска да се отърве от председателя на “Нашата партия” и кмет на град Белци Ренато Усатий, както и от други лидери на партията.

Ренато Усатий / Снимка: Уикимедия комънс (Wikimedia Commons)

За да осветли тежкото положение, в което в момента се намира страната, делегация на най-високо ниво посети в края на април Страсбург за разговори с парламентаристи и други официални лица. В изказването си на пресконференцията в Съвета на Европа, чието седалище е в Страсбург, молдовските представители разкриха, че повечето от колегите им са обект на криминални разследвания по изфабрикувани дела, подбудени от Плахонтюк чрез неговите представители в съдебната власт и прокуратурата.  

Делегацията на молдовските политици, които бяха в Страсбург, включваше Илиян Касу – общински съветник в Кишинев, Елена Гритко – общински съветник в Балти, Виктор Богатико – кмет на Ръшкани, Виктор Петриоглу – кмет на Вулканещ, Едуард Плеска – член на Областния съвет на Фълещи и адвоката Анжела Истрати. Те посочиха като своя цел да предоставят “автентична и обективна информация за това, какво наистина се случва на молдовската политическа сцена“. Изрично подчертаха и следното: „Случаят с Ренато Усатий – водещ опозиционен политик, е символ на завладяната държава в Молдова и затова ние – членовете на поставената под натиск молдовска опозиция, дойдохме в Съвета на Европа в търсене на справедливост.”

Молдовските представители добавиха: “Режимът на Плахонтюк използва всички възможни средства да държи Усатий в изгнание в Русия. Самият Плахонтюк дори му предложи голяма сума пари, за да напусне страната завинаги. Причината е, че Усатий успешно сътрудничи с правоприлагащите органи в Румъния и Великобритания, за да освободи страната от Плахонтюк. Той, от своя страна, се бои, че Усатий ще сътрудничи с британските правоохранителни органи във връзка с криминалното дело за убийството на руски банкер.”

На 12 април 2017 г. Европейският съюз се съгласи да отпусне сумата от 100 милиона евро финансова помощ за Молдова, които би трябвало да подпомогнат програмата за структурни реформи. Но Виктор Петриоглу – кмет на Вулканещи в Гагаузкия регион, каза: “Регионът, който се управлява от опозицията, никога не е получавал нищо от европейската помощ, предназначена за Молдова. Това е знак за селективната демокрация, която в момента се практикува в страната.”

Усатий е предоставил документи за предполагаемото участие на Плахонтюк и близкия му сътрудник Илан Шор в така наречения “обир на века”, в който 1 милиард евро тайнствено изчезнаха от Молдовската държавна банка. Анжела Истрати коментира: “Ние очакваме адекватна реакция от Съвета на Европа относно случая с Ренато Усатий и други политически затворници в Молдова. Бихме искали да видим строг мониторинг (от страна на Съвета – б. пр.) на ситуацията в Молдова.”

На същата пресконференция Елена Гритко – зам.председател на “Нашата партия”, каза: “Бихме искали Съветът на Европа да разследва престъпленията, извършени от Плахонтюк. Усатий не се крие, но той също е жертва на режима на Плахонтюк. Ако се върне в Молдова, той ще бъде арестуван и най-вероятно убит в затвора. Това е една от причините, поради които Съветът на Европа трябва да описва Молдова като “завладяна държава”. Жертвите на Плахонтюк са неговите политически съперници, чиято популярност заплашва властта и стремежа му да контролира политическите механизми на страната. Случаят на Ренато Усатий и неговите партийни съратници ясно доказва, че днес в Молдова нормалните закони не се прилагат.  Вместо това виждаме изфабрикувани дела, отстраняване на партийните ни кандидати от различни изборни кампании и международна заповед за арест на Усатий от молдовския офис на Интерпол. Ние сме тук, за да защитим нашия народ и нашата държавност. Също така се опитваме да защитим нашите колеги, които в момента са в затвора или са обект на разследване от страна на прокуратурата.” Елена Гритко добави: “Днес ние питаме: Може ли Страсбург наистина да гарантира на молдовската опозиция правата, които се приемат за даденост от другите в Европа?”

Друг от изказалите се на пресконференцията – Илиан Кашу, каза, че делегацията е била посрещната много топло от представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които са обещали да поставят под строг контрол ситуацията в Молдова и да изпратят групи за мониторинг в страната. Касу коментира: “Те обещаха да използват всички позволени средства, за да възстановят върховенството на закона в страната. Когато в началото на тази седмица се срещнахме с комисаря по правата на човека Нилс Муйжниекс, той обеща да дойде в Молдова през септември, за да уточни фактите на място. Също така изказа загриженост, че със случая на Ренато Усатий се е заел Интерпол.” Касу обяви пред репортерите, че обвиненията срещу Усатий са “абсолютно безпочвени” и добави: “Както обикновено, те го наказват за нещо, което никога не е извършвал. Всички обвинения са повдигнати в нарушение на законовите процедури. Например, той бе обвинен в контрабанда на чужда валута в страната, докато друго дело дори го обвинява в убийство и в още няколко престъпления!”

По време на 4-дневния си предстой в Страсбург, където бяха по покана на Венецианската комисия на Съвета на Европа, молдовските представители имаха серия от срещи с официални лица от ПАСЕ и национални депутати. Срещнаха се с зам.председателя на Венецианската комисия Томас Маркерт и обсъдиха тревожната ситуация с възможните драстични промени в изборната система в Молдова, които са инициирани от Плахонтюк и се посрещат със скептицизъм от Комисията. Молдовските представители подчертаха, че тази промяна в изборното законодателство цели да заздрави позициите на Демократичната партия на Плахонтюк, която в момента има много ниска популярност в страната.

Въпросните промени бяха въведени през юли 2017 г. След приемането им християндемократите и либералите от Европейския парламент поискаха предефиниране на споразумението за асоциация между Република Молдова и ЕС и блокиране на всички европейски средства, които са давани за финансиране на правителството в Кишинев. Двете европейски партии подчертаха, че демократичните стандарти в Молдова постоянно са ерозирани. Също така, те изразиха загрижеността си, че кметът на Кишинев – Дорин Киртоака, е обвинен по дело, което разкрива, че в страната се прилага селективно правосъдието.

Молдовските пратеници имаха подробна дискусия и с  лидерите на Социалистическата група в ПАСЕ начело с италианския депутат Микеле Николети и Стефан Шенах от Австрия. Италианският сенатор Серджо Дивина обеща да следи отблизо ситуацията. След срещата им с молдовската делегация Николети и Шенах говориха за нуждата от “мониторинг отблизо” в Молдова така, както това става в други страни.

Представителите на Human Rights Watch – водещата неправителствена организация в сферата, също имаха среща с делегацията и казаха, че ситуацията в страната “трябва да бъде под строг контрол”.  

След серията от продуктивни срещи делегацията заяви, че ясното послание, което те отправят след посещението си във Франция, е: “Молим, следете отблизо политическия пейзаж в Молдова, който страда от незаконните действия на единствения си олигарх Влад Плахонтюк. Този човек е покорил съдебната власт и правоприлагащите органи в Молдова и ги е поставил в услуга на собствените си политически цели.”

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар